Създател: Ейдриън Круз, Филип Левенс

Сезони: 1

Формат: 6 епизода по 43 минути

В ролите: Триша Хелфър, Брайън Ван Холт, Андреа Рот, Жаклин Байерс, Тифани Лонсдейл, Брандън Бел

Шейсетте години са повратен период в човешката история и оставят след себе си противоречиво наследство във всяка сфера на обществото. Дали ще ги разглеждаме през призмата на политика, култура или наука няма значение – влиянието на това десетилетие върху развитието на расата ни е чудовищно и се усеща до днес. Това са годините, когато поглеждаме към звездите, пращаме първия човек в Космоса и кацаме на Луната. Това са годините, в които са поставени основите на Интернет, движението за граждански права набира скорост, Джими Хендрикс изгрява на музикалната сцена, а в студентските кампуси на Щатите се раждат прародителите на днешните хипстъри – хипитата.

Разбира се, не всичко е било цветя и дъга – светът застава на ръба на катастрофа по време на Кубинската криза, войната във Виетнам ескалира, убити са безпрецедентен брой лидери от всякакъв калибър, Тодор Живков предлага сливане със СССР, а град Ливърпул изплюва Бийтълс, които по неведоми пътища се превръщат в една от най-влиятелните банди за всички времена.

Ние обаче ще се съсредоточим върху космическата програма на САЩ и по-специално администрацията на Кенеди, която се стряска от постижението на руснаците с полета на Гагарин и трескаво започва да наваксва изоставането си в Космическата надпревара.

Сега е време да се отклоним от курса на реалната история и да се озовем на борда на USS Ascension, поколенчески кораб, който през 1963-а е изпратен на стогодишно пътуване до планета в орбита около Проксима Кентавър, предполагаемо подходяща да поддържа живот. Разбира се, подобно постижение още е (меко казано) неясен мираж дори днес, но ние заварваме екипаж от второ поколение, израстнал между стените на Ascension и доближаващ се до средата на своето вековно пътешествие и точката, след която връщане назад не е възможно.

Сценарият ни запознава с младата Лорелай Райт (Аманда Томсън), чийто персонаж носи съвсем умишлени, сигурен съм, прилики с този на Лора Палмър от Туин Пийкс. Убийството на Лорелай, първото в историята на космическия кораб, завърта сюжетното колело и ни дава възможност да се запознаем с основните играчи на Ascension и обичайните тайни, интриги и подводни течения в едно затворено от десетилетия общество.

Тук ще направя една пауза и ще предупредя за спойлeри, тъй като основният туист на сериала идва рано, във втория от шестте епизода (а е силно подсказан още в първи), и оказва огромно влияние както върху събитията на борда на кораба, така и върху възприемането им от зрителя. За читателите, които желаят да откриват загадките на Ascension сами, ще кажа, че щом е попаднала в категория „Защо нямат втори сезон?“, продукцията ми е предложила достатъчно качествено съдържание и с радост бих приел нейно продължение. Сериалът в никакъв случай не е съвършен, основните му дефекти идват от някои зейнали логически дупки и наивната „научна“ част, но пък предлага интригуващ конспиративен сюжет, прилична актьорска игра и прекрасна атмосфера.

Надолу, спойлери.

УАУ! моментът на Ascension е ясен на внимателните зрители далеч преди да бъде показан недвусмислено на екрана, така че възклицанието може би не е съвсем удачно, но всички дори малко погъделичкани от идеята за тайнствени правителствени екипи, проекти и експерименти ще се усмихнат, когато камерата покаже „космическия“ кораб отвън и стане ясно, че Ascension никога не е напускал Земята, а екипажът е част от безумно скъп, сложен и дълъг експеримент.

Веднага бих посочил две положителни страни на подобно развитие – първата е, че то до известна степен оправдава и обяснява пропуските в астрофизика, космонавтика и десетки други дисциплини, нужни за практическото осъществяване на начинание с мащабите на USS Ascension. Разбира се, това не оневинява напълно сериала и хората с интерес в съответните области ще продължават да повдигат скептично вежди, но все пак поприкрива някои съвсем нереалистични постановки.

Втората е, че пасва страхотно на периода, когато Студената война е в разгара си, съседът може да е шпионин на Изтока/Запада, пропагандата достига невъобразими размери, а действията на правителствата от двете страни на Желязната завеса дават предостатъчно храна за поколения конспиративни теоретици.

Освен това, сюжетният завой позволява на Ascension да се отдръпне от коридорите и залите на едноименния кораб и да ни покаже зловещата капсула, в която е държан екипажът, кой контролира процеса, всевиждащите очи, Големия брат.

За мое съжаление се оказа, че светът отвън е далеч по-безинтересен от света вътре и ако ми беше предложено да избера единствен елемент, който да поправя в продукцията, веднага бих се насочил към комплекса, който помещава мисията. Творческото решение да покажат живота на лъгания екипаж като по-истински от този на контролния орган е очевидно и демонстрирано дори посредством начина на заснемане и смяна на цветовата гама в сцените във и извън Ascension.

Персонажът на ръководителя на цялото начинание, Харис Ензман (Гил Белоус), е пряко противопоставен и едновременно с това неразделно свързан с мисията посредством баща си, Ейбрахам Ензман. Ейб старши е умът зад правителствения експеримент и точно както ние се сблъскваме с второто поколение „заселници“ на кораба, Харис е второ поколение воайор зад стотиците екрани и микрофони. И докато екипажът все пак разполага със своята илюзия за живот, то Харис е нищо повече от вманиачена черупка, която се храни с емоциите им, някакъв родителски настроен вампир.

Уви, нито Белоус успява да драсне искрицата у своя герой и да разгори истински огън, нито играта на котка и мишка, стартирана след пристигането на независимия наблюдател Саманта Крюгер (Лорън Лий Смит), е особено драматична.

Смъртта на Лорелай на Ascension, както и властовите игри из палубите му, са далеч по-сполучливото парче от пъзела на сериала. Капитан Денинджър (Брайън Ван Холт) и жена му Виондра (Триша Хелфър) се справят удачно в съвместните си маневри из минираното политическо поле на кораба, Аарън Гулт (Брандън Бел) е адекватен като глава на разследването със собствени кирливи ризи, а целият скелет на продукцията е пропит с миризмата на секс, може би най-ценната валута за екипажа.

Без съмнение динамиката сред тези шестотин души, голяма част от които се виждат всекидневно, за които сексуалната революция не се е случила и които все още приемат за нормално ясното и демонстративно разделение между полове, раси и класи, ще бъде различна. На всичкото отгоре двойките, на които е позволена репродукция, са избирани от машина, което изстрелва близките отношения на Ascension в съвсем несигурна орбита, очаквано осеяна с нещастни бракове, постоянни изневери и използването на секса като властови лост.

Визията на Ascension е убедителна, ефекти се ползват страшно пестеливо (и с право, експлозиите биха накарали и продавач на пиратки да се изчерви от срам), декорите и облеклата създават приятна атмосферата, а в съчетание с музиката (дело на Тревор Морис) успяват да ни продадат лъжата, че се намираме на звездолет от шейсетте.

Когато SyFy обявиха, че нямат намерение да продължават историята на USS Ascension – която, да, предполага продължение – бях сериозно разочарован. При все недостатъците си, тя успя да ме грабне и да ме запознае с герои, чието бъдещо развитие да очаквам с нетърпение. Качествените фантастични сериали са кът, така че ако все още не сте гледали Ascension, силно ви препоръчвам да му дадете шанс. После заедно ще се питаме защо няма втори сезон.

Оценка: 7/10