Създател: Мат Никс

Сезони: 1

Формат: 45 минути

В ролите: Натали Елин Линд, Пърси Хайнс Уайт, Стивън Мойер, Ейми Акър, Джеми Чънг, Ема Дюмонт и др.

Сериалът Необикновените представлява най-новият опит на Фокс да изкарат някой и друг долар от правата за екранизации върху приключенията на мутантите на Марвел. Явно филмите вече не са достатъчни, макар да стават все по-многобройни (New Mutants, Deadpool 2 и X-Men: Dark Phoenix вече имат обявени премиерни дати за 2018-а), затова хората с вратовръзки са решили, че няма да е зле да опитат да продадат на публиката и няколко сериала. Принципно няма лошо – аз лично съм фен на тези герои и този свят и само мога да се радвам, ако излизат повече качествени неща на тази тематика.

Последният Х-менски мутантски сериал, който видяхме, беше Легион, който определено не бе залък за всяка уста. Странен, необичаен и изключително експериментален, Легион опита да разкаже една интригуваща история по доста нетрадиционен начин. Необикновените изглежда си поставя точно обратната цел – да разкаже най-стандартната и банална история за мутанти, без да поема абсолютно никакви рискове.

Което не означава автоматично, че сериалът е слаб. Твърде е рано за подобни оценки – все пак за момента сме видели едва четиридесет минути. Но ако пилотният епизод може да послужи за индикация, то Необикновените ще трябва да извърви дълъг път, преди да достигне най-добрите заглавия от поредицата.

Главни герои в новия сериал са семейство Стракър, които са изцяло нови персонажи, макар фамилното им име да е далечна препратка към треторазрядни комиксови герои. Лорън и Анди Стракър (съответно Натали Елин Линд и Пърси Хайнс Уайт) са ученици в гимназията, които откриват, че са родени със специалния Х ген и имат мутантски способности. Новината е особено драматична, тъй като техният баща Рийд (Стивън Мойер, по-известен като вампира Бил от Истинска кръв) е прокурор, който се занимава предимно с мутантски престъпления и прекарва дните си в преследване на опасни мутанти. Майка им Кейтлин (Ейми Акър) не знае как да реагира на ситуацията и търси баланса между децата и съпруга си. Отчаяни и объркани, семейство Стракър се обръщат за помощ към тайната мутантска групировка на Поларис (Ема Дюмонт), към която се числят и други интересни образи като Еклипс (Шон Тийл), Блинк (Джейми Чънг) и Тъндърбърд (Блеър Редфорд).

Пилотният епизод, носещ името eXposed (следващите два ще се казват rX и eXodus), е режисиран лично от Браян Сингър, който създаде двата най-стари и двата най-нови филма от поредицата. И макар преди време да се зарадвах на новината за присъединяването му към екипа на сериала, в крайна сметка резултатът не ме впечатли особено. Във визуално отношение Необикновените е изключително скучен и невдъхновен. Може би част от причината за това е по-ограниченият телевизионен бюджет, може би друг фактор е съзнателният избор на Фокс да направят нещо по-стандартно, но в крайна сметка сериалът е напълно лишен от оригинална и специфична стилистика (неща, които първи сезон на Heroes имаше преди единайсет години). Силно се надявам това да се промени в следващите епизоди и сериалът да създаде поне качествена атмосфера.

Епизодът не залага на интересна визия, нито на оригиналност, нито дори на интригуващи персонажи. Това, на което набляга eXposed, е историята. А тя е малко банална, но все пак не е лоша, като за пилотен епизод. Сюжетът е изключително плътен, във всяка от четиридесетте минути се случва по нещо важно и драматично. Конфигурацията, в която са подредени героите, се сменя поне три пъти от началото до края на серията. Епизодът е пълен с разни обрати, които го правят ако не искрено вълнуващ, то поне приятен за гледане, и съответно времетраенето му се усеща като тройно по-кратко.

Актьорските изпълнения са в голямата си част удовлетворяващи. И четиримата герои от семейство Стракър са изиграни доста прилично, като децата успяват да се впишат чудесно в ролите и да изглеждат естествено. Според мен Ейми Акър е прекалено талантлива актриса, че да се задоволи с ролята на безлична добра майка, но се надявам, че бъдещите епизоди ще ѝ дадат по-широко поле за изява. Ема Дюмонт ми се струва малко дървена и скучна в ролята на Поларис и се моля това усещане постепенно да отшуми, тъй като харесвам героинята в комиксите и искам да я видя представена качествено. За сметка на това обаче Джейми Чънг е просто великолепна като Блинк! Чънк ме спечели още с чаровното си изпълнение на Мулан в Имало едно време, а тук сякаш ще има шанса да пресъздаде по-централна и по-многопластова героиня.

Изглежда Фокс възлагат особено големи надежди на сериала, тъй като са решили да му направят стабилна рекламна кампания. Необикновените ще се излъчва в над 183 страни, премиерата му в България е насрочена за 12 октомври, а огромни постери от известно време красят София. Интересно е, че фокус на рекламните материали са новите герои, а не по-познатите комиксови лица. Ще ми се да видя доколко сериалът наистина ще ги развие качествено. Също така ми е интересно защо двете главни героини имат почти еднакви имена – Лорън и Лорна, като само едното идва от комиксите, а другото са можели да го сложат каквото и да е. Наистина ли е било важно двете да звучат объркващо? Предполагам, че тепърва ще разберем.

Макар да не е лишен от недостатъци, пилотният епизод на Необикновените все пак е достатъчно интересен, за да ме накара да искам да изгледам втория (нещо, което другият нов комиксов сериал тази седмица – Inhumans – определено не успя да направи). Потенциалът го има – все още не е оползотворен, но определено го има. Ако сценаристите успеят да се стегнат, като нищо могат да направят чудно сериалче за по-треторазрядните мутанти. Пожелавам им успех!

Оценка: 6.5/10