Създател: Педро Агилера

Сезони: 1

Формат: 8 епизода по 45 минути

В ролите: Бианка Компарато, Джоао Мигел, Мишел Гомес, Родолфо Валенте, Ванеса Оливейра

3% е страхотен сериал на Нетфликс, за който най-вероятно никога не сте чували. Ако трябва да предполагам, бих казал, че това се дължи на факта, че 3% не е англоезичен. Аз самият го открих напълно случайно – попаднах на статия за 50-те най-добри фантастични сериали и забелязах заглавието някъде из последните позиции. До този момент нямах представа, че Нетфликс правят неанглоезични сериали. Оказва се, че има над десет подобни проекти, а бразилският 3% е единственото фантастично заглавие сред тях.

Веднага го потърсих, а след това за отрицателно време изгледах осемте епизода, съставляващи първи сезон. И сега просто горя от желание да разкажа на хората за това бижу.

В жанрово отношение 3% би могъл да се определи като антиутопичен трилър. На пръв поглед сюжетът не е болезнено оригинален – в недалечно/алтернативно бъдеще почти цялото население на Земята живее в мизерия, с изключение на благоденстващите 3 процента, които са отделени на самостоятелен остров, недостъпен за всички останали. Всяка година се организират състезания, в които имат право да участват всички 20-годишни. Младите хора преминават през серия от най-различни изпитания на духа и тялото, за да докажат своето превъзходство. В крайна сметка най-добрите 3% от всички участници получават шанса да заминат на острова и да се спасят от немотията. Общо взето историята напомня на Игрите на глада, с тази разлика, че тук всички герои взимат участие в играта по свое желание и победителят не е само един.

И макар историята да звучи донякъде банално, сериалът всъщност успява да я разкаже по изключително интригуващ начин. Главните герои са просто страхотни – в началото започват като стандартни архетипи – момчето в инвалидна количка, уличната крадла, чаровният богаташ, тайният член на бунтовническа организация и т.н. – и с течение на времето се развиват до многопластови пълнокръвни личности. Всички епизоди съдържат ретроспекции, като повечето серии са центрирани около някой конкретен герой, което дава възможност за задълбочено разглеждане на средата и мотивацията му. Освен това персонажите наистина търпят развитие и дори само за осем епизода успяват да израснат като личности. Самите изпитания, през които преминават участниците в състезанието, също са много добре измислени и не само будят интереса на зрителите, но дори провокират фантазията.

3% може да се похвали с обичайните достойнства, бележещи продукциите на Нетфликс. Сериалът изглежда добре, режисурата и операторското майсторство са на ниво. Забележителен е начинът, по който са използвани цветовете – както наличието, така и липсата им. Актьорската игра е на много високо ниво и всички герои – както главните, така и второстепенните – изглеждат естествени и убедителни.

Но това, което най-силно отличава 3% от всички подобни продукции, е атмосферата. Голяма част от нея се дължи на омагьосващото звучене на португалския език. Нетфликс автоматично пуска сериала с английски дублаж, но аз определено ви съветвам скорострелно да превключите на оригиналния португалски аудио канал. Просто ми се струва, че е много по-приятно за ушите бунтовническата организация да се нарича не „дъ коуз“, а „ля кауза“. В самите персонажи, макар да са написани в някаква степен по холивудски модел, пак се усеща една неподправена искреност и дълбочина, а не просто сляпо придържане към клишето. Най-отличителен като атмосфера и емоционалност е невероятният пети епизод, който не е директно свързан с централния сюжет, а представлява задълбочено и затрогващо изследване на депресията, самотата, меланхолията и загубата. Сериалът си струва, дори само заради този великолепен час. И да не забравяме музиката! 3% е изпълнен със страхотни бразилски мелодии, които обогатяват по прекрасен начин всяка сцена, в която звучат.

Единственият по-сериозен недостатък на 3% е това, че излезлият първи сезон се усеща не като завършена история, а като начало на нещо по-голямо. Личи си, че сериалът има потенциал, но също така се усеща, че сценаристите не бързат да развият този потенциал. Редица интересни въпроси и обстоятелства за цялостния свят на сериала са засегнати съвсем бегло и са оставени за евентуалните бъдещи сезони. За щастие вече е обявено, че 3% е подновен за втори сезон, така че можем да се надяваме сериалът да покаже всичко, което ни беше спестено в началните осем епизода.

В заключение мога да кажа, че 3% несъмнено заслужава внимание. И макар да не представлява някакъв връх в антиутопичния жанр, сериалът все пак е достатъчно качествен, че да поднесе осем часа страхотно удоволствие. С нетърпение очаквам продължението, а междувременно ще се насоча към другите неанглоезични сериали на Нетфликс.

Оценка: 8/10