Sense8, оригиналният сериал на Нетфликс, създаден от сестри Уашовски и сценариста на Вавилон 5 Джей Майкъл Стразински, ще получи завършек в 2-часов финален епизод през 2018 г.

Сериалът беше спрян скоро след излизането на втория му сезон – решение, което Нетфликс оправда с твърде ниския брой зрители в съчетание с огромния му бюджет (9 милиона долара на епизод за втория сезон). Феновете на сериала започнаха агресивна кампания за подновяването му, включително събирайки половин милион подписа в петиция, множество постове в социални мрежи и обаждания по каналите на Нетфликс за обслужване на клиенти.

Седмица след началото на тази кампания Нетфликс съобщиха, че чуват желанията на зрителите, но дори продуцирането на финален епизод би било твърде скъпо. И тъкмо когато изглеждаше сякаш няма никаква надежда историята на клъстъра да получи по-добър завършек от напрегнатия край на втори сезон, дойде потвърждението, че финал все пак ще има.

Новината беше съобщена от Лана Уашовски в емоционално писмо – първото обръщение, което тя прави публично след спирането на Sense8. В него ко-режисьорката на Матрицата споделя за депресията си след лошите новини и за разочарованието у екипа зад сериала, както и за красивите моменти, които е имала с феновете, които са се почувствали докоснати от сериала.

Уашовски изразява благодарността си към феновете по начин, който напълно пасва на духа на Sense8:

В този свят е лесно да вярваш, че не можеш да промениш нищо; че когато едно правителство, една институция или една корпорация вземе решение, в него има нещо безвъзвратно; че любовта винаги е по-малко важна от печалбата.

Но ето един дар от феновете на този сериал, който ще нося в сърцето си завинаги: макар и често тези решения да са неотменими, те не винаги са.

В края на писмото Уашовски дори загатва, че е възможно сериалът да има следващо развитие и след финалния специален епизод.

В ShadowDance имаме сложна връзка с този сериал. За някои от нас той е ненадминат в способността си да накара публиката си да се привърже към голям спектър от разнообразни персонажи от различни краища на света, с различно ежедневие, различна сексуална ориентация и различни способности. За други от нас макар да си личи, че в сериала е вложена много, много любов, в него има твърде много недостатъци – от чисто научнофантастичната му нерадикалност, през разочароващото решение всички актьори да говорят на английски, до осезаемата разлика в качеството на сюжетните линии на по-далечните от Западния свят персонажи.

За мен много от недостатъците на първи сезон са поправени през втория, който ще има собствено ревю в списанието след няколко седмици. Така че – ако сте отлагали да дадете шанс на този фантастичен сериал и да изградите собствена сложна връзка с неговите триумфи и пропуски, вече можете да го направите със спокойствието, че завършек все пак ще има.