Любимата на всички нас и героиня на цели поколения фенове Кери Фишър не успя да се пребори и ни напусна. Да, трудно е да се напишат тези думи в година, изпълнена с преждевременно отишли си знаменитости, актьори и герои на нашето време. Голямото сърце на Кери не издържа в последния момент, точно след като си бяхме отдъхнали, че се е стабилизирала и насред поредната коледна Star Wars треска. Съживяването на франчайза миналата година ни припомни отново нейния живот на непокорна бунтарка и голяма личност, която не се подчинява на нормите, говори смело за проблемите си и обича целия свят, на когото даде незабравимите си думи: You are my only hope.

Кери Фишър изигра най-страхотната от всички принцеси, тази, която успя да покаже през фантастиката, че женските образи могат да са смели, героични, силни и непоколебими – през един жанр, смятан от мнозина навремето за тийнейджърска фантазия за малки момченца, Кери създаде легенда, която повлия на цялото кино, а през него и на цялото общество. А след това използва славата си, за да обръща отново и отново внимание на социални проблеми, защитаваше правата на психично-болните на нормален живот, и покрай ролите си написа няколко искрени книги. И в крайна сметка се превърна в нещо много повече от принцеса Лея.

Беше голяма личност, но днес вече не е сред нас. Отиде си прекалено млада и в най-неподходящия момент. И докато скърбим с близките ѝ и с колегите ѝ, чието съчувствие и спомени днес изпълват социалните мрежи, да не забравяме, че от нас зависи да поддържаме нещата, за които тя говореше и се бореше, важни и живи. Нека почива в мир…