kingkiller-chronicles-1024x669Една от най-широкоизвестните поредици във фентъзито, Хрониките на Кралеубиеца, вече приижда с грохот към всички възможни екрани и сцени, начело с Лин-Мануел Миранда, човека, унищожил без остатък бокс-офиса на Бродуей с мюзикъла си Хамилтън.

Всеки, който поназнайва нещо за Миранда, е наясно, че чаровната му, леко смотана гийкщина е до небето, а с това си изявление печели допълнителни червени точки: „Хрониките на Кралеубиеца на Ротфус са сред най-четените и препрочитаните вкъщи. В този свят ти се ще да прекараш няколко живота, както ще потвърдят многото му фенове. Пат също така пише за правенето на музика по-красиво от всеки друг писател, който съм чел. Нямам търпение да участвам в съживяването на този свят на екрана.“lin-manuel

Самият Миранда е изявил желание да работи по сценична адаптация на романите – дали мюзикъл, или театрална постановка, не е ясно, – и ще композира музиката и напише песните, които ще слушаме във филмите и сериала. Последният пък, според амбицията, с която продуцентите от Lionsgate са тръгнали, изрично ще излезе извън създаденото от Ротфус и ще сложи началото на своего рода Разширена вселена™.

По кино-адаптацията вече се пише от Линдзи Биър, която до момента не е оглавявала сценарните кредити на нито един филм в кариерата си, но стремежът на Lionsgate да търсят свежа кръв и неочаквани подходи е похвален и със сигурност не противоречи на оригиналния материал на самия Ротфус.

За нас остава да държим наблизо валидола всеки път, когато излезе нова информация по въпроса.