Режисьор: Роар Утхауг

Сценарий: Алистър Сидънс

В ролите: Алисия Викандер, Доминик Уест, Уолтън Гогинс, Даниел Ву, Кристин Скот Томас, Хана Джон-Кеймън

Лара Крофт е може би най-популярният женски герой в компютърните игри. Тя се появява за пръв път в оригиналната Tomb Raider игра от 1996-а. Оттогава досега са излезли над 10 игри от поредицата, в които Лара Крофт е представена като силна, смела и способна жена, изправяща се пред всякакви предизвикателства: капани в древни гробници и свръхестествените им обитатели, но също и конкуренти, надпреварващи се да притежават скъпоценните предмети, скрити в тях. Описанието вероятно ви звучи много познато, защото е аналогично на това на друг много популярен герой, с две малки разлики – времевият период на събитията и полът. Говоря, разбира се, за Индиана Джоунс. Именно той е един от образите, от които създателите на Лара са черпили вдъхновение (дори първоначално героят в игрите е бил мъж с камшик и шапка – запазената марка на Индиана Джоунс). Затова и не е изненадващо, че игрите от поредицата носят подобен приключенски дух и екшън заряд.

Най-новият филм за Лара, Tomb Raider: Първа мисия, не прави изключение от тази формула и действително много напомня на филмите за известния герой на Спилбърг. И тук имаме древна легенда за мистична личност от миналото, тайнствена локация (в случая остров), където се намира гробницата ѝ, пазеща могъща сила. Главната героиня трябва да разгадае оставените улики и загадки, за да намери отдавна забравеното място и да превъзмогне смъртоносните препятствия по пътя си. И покрай всичко това – да изпревари хората, които също се опитват да достигнат до скритата сила. Съставките от формулата за добро приключение са налице, остава само въпросът как е забъркано всичко.


Сюжетът на филма до голяма степен е базиран на този в Tomb Raider от 2013-а, който се падаше подновяване на поредицата игри. Все пак са внесени някои разлики, които да разнообразят преживяването за хората, играли въпросното заглавие. Този филм практически е и подновяване на филмовата поредица за героинята, която започва на чисто своя живот, игнорирайки предишните екранизации. Паралел с тях ще направим по-късно.

В началото си филмът ни показва една много млада Лара Крофт, която търси своето място в света след смъртта на майка си и мистериозното изчезване на баща си. Макар и все още неопитна, тя бързо ни показва потенциал и най-вече смелост и решителност, които са двете най-типични черти за персонажа. Скоро Лара тръгва на пътешествие с цел да търси баща си, което я отвежда до мистериозния остров Яматай, гробницата на древната японска кралица Химико и тайните, скрити там. Разбира се, натъкваме се и на някои обрати и неочаквани разкрития. Сюжетът не е особено оригинален – доста типичен е за жанра и като такъв е поне на средно ниво и върши своята работа задоволително. Смятам и че е напълно в духа на игрите от поредицата.


В центъра на целия филм стои Лара Крофт и фокусът е в израстването ѝ от гневна тийнейджърка в уверения и безстрашен приключенец, познат ни от игрите; от пълен с потенциал човек, който обаче не иска да приеме реалността, в завършен герой. Тази роля е поверена на носителката на оскар Алисия Викандър, която се справя блестящо. Играта ѝ е добра, а атлетизмът, с който изпълва образа на Лара Крофт и изпълнява каскадите си, е наистина забележителен. Това, че визията ѝ не е толкова сексапилна като тази на предишното превъплъщение на героинята, дело на Анджелина Джоли, помага на този образ да е много по-реалистичен; Лара е истински човек, превъзмогващ препятствия, а не нахакан супергерой с големи гърди. Впрочем, подобна тенденция може да се наблюдава и в по-новите игри от поредицата. Останалите персонажи са едноизмерни и не търпят развитие. Това не е странно, защото тях ги има главно за да придвижват действието напред. Актьорите, които ги изпълняват, вършат своята работа, без да блестят.


Екшън сцените са в балансирано количество – не са малко, но и не заемат твърде голяма част от екранното време. И най-важното е, че са разнообразни – имаме няколко преследвания и бягства (веднъж дори веднага едно след друго), каскади, ръкопашни схватки, престрелки, а също така и най-вълнуващата гонитба с велосипеди, която съм гледал. Отново типично за жанра, някои екшън моменти са преплетени с разрешаването на загадки или отбягването на капани, което е винаги оригинално и интересно за гледане. Струва си да се отбележи, че тези екшън сцени са заснети достатъчно добре, така че зрителят винаги разбира лесно какво точно се случва на екрана. За съжаление и тук ставаме свидетели на някои напълно нелогични действия и характеристики на персонажите като изключително лошият мерник на наемници (в стил storm trooper-и от Междузвездни войни) за сметка на безпогрешния прицел на добрите герои, незабелязано промъкване в многолюден лагер и подобни. Визията на филма е доста добра – ставаме свидетели на впечатляваща буря и изключително пищен тропически остров. Гробницата на Химико също е въздействаща със своята злокобност. Музиката подпомага действието, като му придава приключенски дух.

Както вече споменах, ако сравним този филм за Лара Крофт с предишните два, от 2001-ва и 2003-та, ще забележим, че образът на археоложката е различен. По-старите екранизации също така бяха по-екшън ориентирани и като че ли залагаха по-малко на развитието на героинята. Последното е нормално, защото в тях, както и в игрите от това време, образът на Лара Крофт вече е завършен, докато в този филм, и по-новите игри, които му служат за основа, тя се развива. Въпреки това смятам, че и трите екранизации имат много общо и до голяма степен следват една формула. Затова, ако предишните филми са ви харесали, има голям шанс и с този да е така, както и обратното.

На мен, като фен на игрите и образа на Лара, Tomb Raider: Първа мисия ми допадна и се забавлявах, докато го гледах. В крайна сметка този филм е направен с цел забавление и не се опитва да образова зрителя си. И като такъв постига целта си. Колкото до новата Лара Крофт, може би през 2018-а година сме много по-заситени от силни женски персонажи в главна роля, отколкото при дебюта ѝ през 1996-а. Въпреки това тя продължава да бъде емблематична и проследяването на първите ѝ стъпки като изследовател на гробници беше интересно и приятно преживяване.

Оценка: 7/10