Режисьор: Нилс Арден Оплев

Сценарий: Дж. Х. Уаймън

В ролите: Колин Фарел, Ноуми Рапас, Терънс Хауърд, Доминик Купър, Арманд Асанте

dmd-posterДатчанин снима в Ню Йорк. Ирландец играе унгарец, търсещ отмъщение. Шведка влиза в ролята на французойка, която също търси отмъщение. Американски престъпен бос ползва албанска група за мокрите си поръчки.

Нийлс Арден Оплев, режисирал Момичето с драконовата татуировка, не се старае да къса връзката със Стария континент в англоезичния си дебют. Сградата, която приютява  Виктор (Колин Фарел) и Беатрис (Ноуми Рапас), спокойно може да се впише в скандинавския градски пейзаж. Същото важи и за кораба, където съжителстват отвлечен шиптър и групичка гладни плъхове. Сцената с безмълвно помахващите си през прозореца герои e по-близка до продукциите около София филм фест, отколкото до Холивуд. Мегаполисът е максимално деамериканизиран и в нито един момент не успях да открия фиксация върху какъвто и да е елемент, типичен за Щатите. В целия филм не виждаме дори един заблуден полицай, а когато от един прозорец полита обесен главорез, това почти не предизвиква реакция сред минаващите по улицата хорица. Сякаш целият конфликт протича в някакъв паралелен свят, а декорите са там, просто защото трябва да ги има, без да оказват каквото и да е влияние върху събитията или персонажите.

DMD_MG_109_fin5a.tifНивото на интензивност също е по-ниско от това на всекидневните трилъри, до степен финалният петминутен взрив да е на косъм от нелепото. Ако желаете необуздан екшън (какъвто рекламите предполагаха между другото), определено няма да го получите от Кръв за кръв. Почти всичко от него е съсредотечено в първия, доста интелигентно монтиран трейлър, където Фарел взривява и стреля под звуците на пинкфлойдските луди диаманти (в изпълнение на Кендра Морис).

Сценарият е поредният разказ за отмъщението, прекаран през ноар-филтър и изплют върху зрителя в смлян вариант. Виктор се е внедрил в престъпната групировка на мафиота Алфонс (Терънс Хауърд), затрил жената и детето му, а Беатрис е обезобразена в катастрофа и желае възмездие за пияния шофъор. Французойката става свидетел на едно от убийствата, извършени от Виктор, и го записва, а след това го изнудва да свърши черната й работа. Двамата започват да изпитват привличане един към друг и да подлагат на съмнение смисъла на отмъщението.

dmd-3Бидейки нищо невиждано сам по себе си, на подобен сюжет са му нужни силно написани и изиграни актъори, което се разминава с действителността. Не харесвам Фарел, но на практика само той предизвиква каквато и да е емоция. Образът на Рапас не отива по-далеч от архетипа за девойката в беда, а Терънс Хауърд стои добре точно в една-единствена сцена, където това се дължи повече на режисурата и светлината, отколкото на самия него.

Плюсове:

+ Мрачните по европейски нюанси на лентата.

 Минуси:

– Клиширан сценарий.

– Липсващата химия между Фарел и Рапас.

Оценка: 5/10