Разработчик: Marc André

Издател: Space Cowboys

indexДа харесаш Splendor се оказа изключително лесно и причините за това са много. Играта се обяснява за около пет минути, а едно разиграване трае половин час. Това я превръща в  достъпно и подходящо за всякакви играчи заглавие, което обаче предразполага към много преигравания и голямо разнообразие от ситуации и стратегии. Сборът от тези фактори е напълно достатъчен да обясни факта, че от излизането си през 2014 година, играта не спира да трупа почитатели и да набира популярност.

В Splendor 2 до 4 играча влизат в ролята на ренесансови търговци на скъпоценни камъни. Елементите, които се подреждат на игралното поле, са малко, но приятни за окото. Разполагате с пет цвята солидни чипове, представляващи съответно рубини, диаманти, изумруди, сапфири и оникс. Чиповете в шестата купчинка играят роля на златни „жокери“, които могат да заменят който и да е друг цвят. Това общо казано е основната валута в играта. Използват се за закупуване на карти развитие, разделени на три тестета, от най-обикновени и евтини до скъпи и носещи голям брой точки. Всички карти развитие осигуряват постоянен бонус от един определен скъпоценен камък, отстъпка за следващи покупки, а картите от второ и трето ниво дават и точки престиж. Последният елемент са благородниците. Избират се на случаен принцип в началото на играта и отиват при първия събрал исканите от тях карти със скъпоценности, носейки допълнителни точки престиж на притежателя си.

По време на хода имате право на едно от четири действия:

  • Да вземете 3 чипа скъпоценни камъни с различен цвят;
  • Да вземете 2 еднакви камъка , но само ако в купчинката има поне 4;
  • Да закупите карта развитие;
  • Посредством златен жетон да запазите карта  за понататъшно купуване.

Играта продължава, докато някой събере 15 точки престиж. В този момент всички довършват хода си и следва преброяване. Възможно е друг играч в последния си ход да успее да реализира повече точки, което би му донесло победата.

MD-7779_20150506161255_8e127e5900a59a7f

В Splendor играчите се редуват да вземат ресурси от банката или да закупуват карти развитие до достигане на определен резултат. Самият геймплей изисква както добро преценяване на ресурсите и наблюдателност, така и умение да се прогнозират ходовете на опонентите, доколкото е възможно. Късметът в играта е премерен – свежда се до това на чий ход ще се отвори нова карта за закупуване и дали тя ще е подходяща за текущия участник или за негов противник.

Не може да минем и без няколко думи за компонентите. Чиповете, които представляват различните скъпоценни камъни, са просто страхотни. Нареждат се сред фаворитите ми за валута в игра, здрави са и не е толкова лесно да бъдат изгубени. Картите развитие се отличават с красив арт, а картончетата с благородници използват картини на познати лица. Цялостното оформление има изчистен и завършен вид, без досадни малки фигурки, монетки и токени, които се сортират половин час предварително. Всеки, на когото му се е случвало да заляга под диваните в издирване на попилени компоненти, ще оцени стегнатото оформление.

Остава да споменем и нивото на трудност, което изцяло зависи от хората, с които ще играете. Всеки човек използва Splendor-Take-3-Gemsразлична тактика, това се отразява моментално на игралното поле и води до сериозно разнообразие. Да предположим че играете с опитни хора – тогава eдна игра се развива бързо, няма време за компенсиране на евентуални грешки, а това налага оптимално боравене с наличните ресурси и добре преценени покупки. Ако играете с хора, които умеят да следят играта и опонентите си, наглед простичкият Splendor се превръща в истинско предизвикателство и съревнование, което налага бързо разработване на тактика и осуетяване на чужди планове като неизменна част от действието. От друга страна, група начинаещи налага плавно развитие и внимателно трупане на ресурси, което също променя облика на играта.

Предупреждавам, че Splendor се харесва универсално и наблюденията ми показват, че хората проявяват склонност да го преиграват десетки пъти, особено докато е още нов за тях. Изключително приятна, разтоварваща и бърза, но не прекалено лесна игра, подходяща както за начинаещи, така и за по-напреднали в настолните игри.

Оценка: 8/10