90-те

През деветдесетте като че ли научната фантастика се отдръпва все повече от радикалните си корени. Влиянието на Уилям Гибсън все още се усеща много силно, поради което може би сериозните жанрови експерименти с истински различното са по-рехави, за сметка на бягствата към виртуални реалности и приключения в космоса. Масовото навлизане на Интернет и изследванията в областта на изкуствения интелект правят популярна теорията за сингулярността, предложена не от кой да е, а от фантаста и професор по компютърни науки Върнър Виндж. В самия край на десетилетието пък Матрицата на (все още) братя Уашовски довежда до крайност идеята за духовния апокалипсис, който кибърпънкът вещае (и може би освен това я счупва с абсурдната, но вярна теза, че всичко е възможно във виртуализирания свят).

Огън от дълбините (Върнър Виндж, 1992)

Moridin
Да, Хиперион спечели класацията ни, но като книга-исполин с купища философия в себе си, тя няма да ви даде добра представа за космическата опера и приключенската фантастика, така както ще го направи Върнър Виндж с Огън от дълбините – извънземни цивилизации на корем, древни артефакти, космически каскади и напрегнат сюжет до самия край си заслужават задължителното четене на тази позабравена класика.
Yan
Напълно заслужено Хюго за 1993 г. – великолепна космическа опера, в която има всичко от свръх разум, през извънземни, битки, романс, предателства, борба за оцеляване и много, много идеи.

Свeтът на призраците (Саймън Грийн, 1993)

Ordo Malleus
Изгубен контакт с миньорска колония на свят, чиито обитатели са избити, но духовете им все още вият за мъст. Бойно звено, изпратено да разследва инцидента. Извънземен кораб, разбил се на повърхността. Ако усещате тръпките от „Пришълците“ да полазват по гръбнака ви, значи сме на една вълна.

За подмяна (Майкъл Маршал Смит, 1996)

Matrim
Искате ли да видите смесица от най-брутално гадните и най-прекрасните неща, на които са способни хората?

Императорската гвардия (Лоис М. Бюджолд, 1996)

Demandred
Сложни морални дилеми за решаване от главния герой, чудесно описани последствия от решенията му, страхотна криминална загадка с елегантно решение, добра доза прекрасен хумор, кулминация на няколко сюжетни линии, развивани в предишните романа от сагата – заради всичко това тази книга е за мен най-добрата за Майлс Воркосиган и една от най-добрите в жанра си.
Matrim
Преломният момент в живота на Майлс Воркосиган – разследване, в което като че ли най-коварният опонент на Майлс е самият Майлс.

Лабиринтът на отраженията (Сергей Лукяненко, 1997)

Killua
Колкото повече се замислям за виртуалната реалност, създадена от Лукяненко, толкова по-плашещо възможна ми се струва, а и нима вече не сме потънали всеки в своята лична Дълбина на електронните устройства?

Триумфът на Ендимион (Дан Симънс, 1998)

Matrim
Ако някой ви каже, че фантастите не могат да пишат любовни истории, треснете го по главата с тази тухла, та да му дойде акъла. Най-сладкогорчивият край на света!

Цивилна кампания (Лоис М. Бюджолд, 1999)

Matrim
Това е книга, която ще препрочитате отново и отново, много важно, че научнофантастичният елемент е маловажен и на места смехотворно нелеп. Кой би си помислил, че хлебаркоподобни буболечки може да са толкова забавен елемент от повествованието в книга от поредицата за Майлс Воркосиган?

Дълбина в небето (Върнър Виндж, 1999)

Intery
Защото е друга, новаторска порода научна фантастика, в която мястото на физиката под прожекторите е заето от информационни технологии; био-, невро- и социално инженерство и много конкретна етическа философия, всичко това обединено от невероятно вълнуваща фабула с може би най-очарователните нехуманоидни същества в жанра.