Щастието звучи като падащи зарчета и идва във вид на миниатюри

В края на октомври, всяка година от 1983-а насам, хиляди хора се стичат в германския град Есен, за да присъстват на най-голямото изложение на настолни игри в света: Internationale Spieltage SPIEL. За тази част от екипа на Shadowdance, която живо се интересува от механики, примижава от удоволствие при звука от търкалящи се зарчета и чиято представа за добре прекарана събота е четене на правила, това беше събитие епохално и дълго бленувано. Така че тази година стегнахме куфарите, разчистихме графика и се вляхме в потока от поклонници на хобито. В рамките на цели две статии ще ви разкажем за това невероятно събитие. Започваме с малко обстановка и общи впечатления, а впоследствие очаквайте списък и ревюта на всичко, което успяхме да тестваме в рамките на фестивала.

Международните дни на игрите се провеждат на територията на Messe Essen – най-големият изложбен център в района. През тази година площта, на която се разгръщаше събитието, достигна 72,000 m², с разположени на нея над 1100 изложители от цял свят. Посетителите за 2017-а бяха рекордните 182 000 души, за всички четири дни на панаира. Дори само в цифри, събитието изглежда огромно по мащаби, а да си на място сред цялата тази лудница определено се оказа доста изтощаващо, но уникално приятно изживяване.

Обстановката

Вече споменахме грандиозните мащаби на Spiel, но така представена информацията едва-едва може да подготви човек за всичко, което ще види. Сблъсъкът с това събитие на живо ни свари толкова неподготвени, че изгубихме почти целия първи ден, за да се ориентираме кое къде е. Тези десетки хиляди квадратни метри площ са изпълнени с щандове, простиращи се докъдето поглед стига. Маси за тестване се редуват с малки павилиони, от където можете да се сдобиете с копие на игрите, които сте харесали, разнообразен мърчандайз, по-стари заглавия на разпродажба, зарчета и разбира се – хапване, защото толкова много хора все нещо трябва да ядат.

Въздухът жужи от напрежение и гласовете на хиляди хора, обсъждащи на какви ли не езици впечатленията си от игрите. И естествено вездесъщата, поглъщаща Тълпа, която те подчинява на течението си и затруднява бързото придвижване през залите до точка на фрустрация и леки мизантропски пристъпи на моменти. Това си има и своята добра страна, разбира се. Мудното влачене напред-назад в ритъм с въпросната Тълпа дава възможност хубаво да огледаш всичко наоколо и да забележиш евентуално пропуснати щандове и интересни игри.

Някои от по-големите издатели бяха избрали доста атрактивни начини да промотират новите си заглавия, в един от случаите имаше цяла ескейп стая, издържана в тематиката на играта, а в друг промоутърите на When I Dream се разхождаха по чехли и нощници и можеха да бъдат намерени да подремват на най-невероятни места. Като цяло, навсякъде витае страхотна приятелска атмосфера и леко приповдигнато настроение. Много зареждащо и приятно е и няма как да не вървиш ухилен до уши като хлапе в сладкарница.

Изложителите

Очарованието на това събитие до голяма степен се дължи на факта, че на едно място можеш да срещнеш както най-големите брандове в жанра, така и малки издателства, дизайнери на инди игри и никому неизвестни очарователни проекти, които тепърва търсят своето място под слънцето. Естествено основните големи зали са заети от гигантите в бордовите игри, но разходката в страничните, където са малките дизайнери също си струва и освен че това си е глътка въздух в относително по-слабо претъпкана атмосфера, човек може да намери истински находки. Разнообразието е огромно и по отношение на държавите със свои представители. Преобладават дизайнери на игри от Франция, но човек може да попадне на хора от цял свят: Холандия, Полша, Гърция, Русия, Китай са само част от държавите, с чиито представители имахме удоволствието да се запознаем. За огромна наша радост имаше и щанд с родната Баталия и то в най-основната зала.

Търговията

Настолните игри са си занимание, което както знаем изисква и време, и средства. За изгодното пазаруване на игри „без пари“ в Есен се носят легенди и това естествено вълнува всички, които са се запътили натам. Ето как стоят нещата, така както ги видяхме ние.

Има няколко начина да се сдобиеш с игра за добри пари. Най-разпространеният може би е аукционът, който тече предварително (понякога месеци по-рано) във форума на board game geek. Там може да спазарите игра втора употреба на страхотна цена и да си уговорите среща на фестивала, за да осъществите размяната или продажбата. По-стари игри могат да се намерят намалени на различни щандове, особено каквото е останало в последния ден. Единственият проблем е, че най-големият избор игри е основно на немски език, така че всеки си преценява доколко е удачно за него и компанията, с която играе. Голямо преимущество на изложението е, че можете да се сдобиете с най-новите заглавия и експанжъни поне месец по-рано от всички останали, но що се касае до цената – тя или не се различава от тази в България, например, или дори я надвишава. Въпреки това се сдобихме с няколко страхотни заглавия от миналата година на доста добра цена, както и с чисто нови игри, които нямахме търпение да вземем.

Игрите

Да си дойдем на думата. Атмосфера, обстановка, намаления…. това несъмнено е супер, но на всички ни е ясно, че сме тук заради игрите. А това е буквално рай за всеки, който обича да опитва нови игри и да говори със създателите им. Всяко студио предлага възможност на изкушените посетители да тестват игрите, които ги интересуват. Тук е мястото човек да види на живо стартиращи кикстартери или вече течащи такива и да прецени най-добре струват ли си инвестицията. Повечето големи издатели използват изложението за място на премиера за новите си игри и експанжъни и действително можете да тествате и впоследствие да се сдобиете с най-новото на пазара, преди всички останали. Цената, както вече споменах, изобщо не е по-ниска, даже напротив. Редица заглавия, които видяхме в Есен, можеха да се купят месец по-късно тук с преордър за по-малко пари.

Да се върнем обаче на есенцията на това събитие – просто да седнете около масата, някой любезен представител на изложителите да ви обясни набързо правилата и да изиграете нещо ново. Цялата тази концепция е прекрасна, като единствената ѝ слабост е, че просто не може да пробвате всичко, което ви е интересно, особено ако като нас искате да видите максимална част. Времето просто не стига, така че приоритизирайте! В последните няколко години едни чудесни хора са разработили мобилно приложение на име Event Badger, което позволява да разгледате всички предлагани на Есен игри (започнете да ги отбелязвате месец по-рано, МНОГО са) и да маркирате тези, които искате да видите най-много. После просто следвате приложението, което показва избраните от вас щандове направо на картата на изложението. Макар да не е съвършено изпълнено и да имам известни забележки по интерфейса, като цяло това се оказа полезно и заради директните линкове в BGG, които ни помагаха бързо да проверяваме статистиките на някоя игра, за която се чудихме дали имаме време или не. Водени къде от приложението, къде от хаоса, успяхме да тестваме няколко игри. Ще ви представим първите си впечатления за тях в следващия материал по темата.