Когато стане въпрос за фантастични образи, първата ми асоциация е неминуемо свързана със Света на Диска – това удивително място, което е едновременно изкривено огледало на нашия свят и плашещо точно описание на случващото се в него. Героите на Тери Пратчет винаги са били съчетание от остроумно осмени клишета и дяволски точна критика на реалните житейски образи. Светът на Диска е необятно място, но точно тази седмица фокусът ни пада върху женските персонажи в творчеството на саркастичния британец.

И отговорът на въпроса „Каква е позицията на дамите в литературното богатство на Пратчет?” е доста очевиден за всеки, докосвал се до поредицата му. Една от първите книги носи името Еманципирана магия (Equal Rites) и представлява подробно описание на проблемите, с които се сблъсква младо момиче, което си е избрало (или е било избрано за) типично мъжка професия.

Безспорно примерите за прекрасно описани женски персонажи в творчеството на Пратчет са солидно количество и, опасявам се, изискват много повече от една статия по темата. Без да претендирам за изчерпателност, ви предлагам в следващите няколко страници да направим кратка обиколка из Света на Диска. Ще посетим само някои от най-емблематичните образи на вдъхновяващи дами, които населяват това необикновено място.