Мрежа: Disney +

Създател: Майкъл Уолдрън

Сезони: 1

Формат: 6 епизода с различна продължителност

В ролите: Том Хидълстън, София Ди Мартино, Оуен Уилсън, Губу Мбата-Роу, Вунму Мосаку, Юджийн Кордеро и др.

Dr. Horrible: След шест седмици интриги, надхитряния, подскоци във времето и алтернативни вариации, Loki приключи своя първи сезон. Независимо от мнението ми за конкретния сериал, няма как да не започна с похвала за стратегията на Дисни +. Идеята им да пускат сериалите си седмично наистина се отплаща, отново и отново. Излизането на всеки епизод се превръща в събитие, всяка нова врътка в сюжета се обсъжда подробно. Каквото и да си говорим, това нямаше да се случи, ако епизодите излизаха наведнъж. И в епохата на бързата консумация и преяждането със съдържание, Дисни успяват да ангажират зрителите седмица след седмица. Само по себе си, това е постижение! Уви, похвалите ми свършват дотук. Urd, какво ще кажеш за седмичния формат на сериала?

urd: На първо място бих започнала с “айде айде”… кога привикнахме с бинджването, кога “на час по лъжичка” стана лукс? Мисълта ми е, ако ще превръщаш в предимство това серията да излиза всяка седмица, то трябва да си послужиш и с отработената мъдрост, че всяка серия трябва да има завършена структура. Не мога да приема това изпълнение за годно, защото това на практика е един филм, механично разделен на шест серии. Всякак би бил по-добре – като сериал за бинджване или като филм, но категорично не се получи като ежеседмично забавление. И то поради простата причина, че нямаше интрига. Това ми е основния тест за един сериал: ако след третата серия не ти е терсене какво предстои да се случва, няма да се получи между вас. Ти нямаше ли такова усещане?

Dr. Horrible: Хмммм. Честно казано аз имах точно обратното усещане и за мен именно това беше най-големият минус на сериала. Аз принципно харесвам сезони, които са като дълъг филм, разделен на части. Но Loki не ми се стори такъв. Проблемът беше, че епизодите бяха прекалено разпокъсани, голяма история почти нямаше. И всеки епизод беше като филър, а сезонът стана сбор от филъри. Целият трети епизод, например, беше за това как ще се измъкнат Локи и Силви от един случаен апокалипсис, в който влязоха в същия епизод. После целият пети епизод беше за друг случаен апокалипсис и за още пет версии на Локи, които нямаха никаква роля нито по-рано, нито след това. В началото уж градяха някаква арка за отношенията между Локи и Мобиус, но по средата ги зарязаха, така че да развиват Локи и Силви. Самият Локи като образ няма някаква арка или смислено движение от някаква точка А до някаква друга точка Б. А на финала, когато сериалът представи дългоочаквания злодей, лошковецът не беше свързан с никой от образите, видяни по-рано, беше съвсем нов герой с нова история. Ако не бях фанатичен фен на комиксите, щях да съм чудовищно разочарован. Но тъй като познавам този злодей от тях, съм само силно разочарован. 

Roland: По въпроса за сериализирането, това си е еволюция на телевизията от десетилетия, която само ситкомите пропуснаха. Сериалите много отпреди бинджването имаха такава структура, в която епизодите не бяха самостоятелни единици, а части от дълъг наратив. Което не значи, че няма разлика между този тип телевизия (например Игра на тронове) и made-for-binging сериали като Stranger Things. Въпреки незавършеността на епизодите и в двата случая, едното е правено да го чакаш, а другото не е. Това беше една от причините за патологичната ми любов към WandaVision, например, той беше перфектен пример за първия тип сериализирана история. Същевременно The Falcon and the Winter Soldier изглеждаше като направен за бинджване и пак ни го даваха на час по лъжичка.

Но както и да е, проблемът ми с Loki не е свързан с това. Според мен сериалът работеше чудесно, както Dr. Horrible казва, в седмични дози. И да, някои от тях бяха леко “встрани от темата”, но това е проблем само ако цялостното произведение не ги оправдае накрая. Не мисля, че случаят тук беше такъв. Уви, това е първият сериал на Marvel от новата епоха, в който ВСИЧКО остана да виси. Loki, Season 1 свърши прекрасна работа с това да постави нови основи на вселената и да насочи посоката на Phase 4, но не вложи дори част от това внимание към собствените си сюжетни нишки и персонажи. Последният епизод беше на практика Нео и Архитекта и героите и техните конкретни истории не бяха паркирани добре. Ако знаех предварително, че това ще е един от множество сезони, а не мини-сериал като предишните два, може би щях да му простя това .

Dr. Horrible: ОМГ, нямаше нужда от лекция за еволюцията на телевизията! Просто казах, че напоследък нещата са за бърза употреба и все по-рядко се коментират нови епизоди на сериали всяка седмица, защото зрителският интерес е нетраен.

Иначе, тъй като всички почнахме доста негативно, я да ви попитам: имаше ли нещо в този финален епизод, което харесахте? 

Roland: Джонатан Мейджърс, естествено. В този епизод почти няма друго, за което човек да се хване. Мисля, че сериалът си вкара неизбежен автогол – феновете знаят, че Мейджърс ще играе Канг в Ant-Man and the Wasp: Quantumania след две години. Loki обаче така и не му даде име, а облеклото му беше по-скоро това на по-късната версия на Канг – Имортус. Но така или иначе Мейджърс страшно ми допадна в леко маниакалната роля на деспотичен мултивселенски диктатор, който на теория се опитва да избегне война, но на практика е просто победителят от предишната.

urd: В този ред на мисли не е ли добре да кажем малко повече за Кан Завоевателя, колкото дори само да уважим режисьорския избор да бъде разкрит така драматично?

Roland: Но беше ли наистина разкрит? Извън финалната статуя в TVA, героят, когото видяхме в епизода, НЕ Е Канг. Дрехите му са базирани на Имортус, но дори това име не ни беше дадено. Според мен идеята на сериала беше да ни даде намек за Канг, без да ни покаже повече от актьора, който ще го играе в Ant-Man and the Wasp през 2023.

Dr. Horrible: Така е, в сериала не го наричат Канг, а само Този, който остана – “He Who Remains”. Явно идеята е била той да представи някаква далечна версия на злодея Канг, без реално да покажат каквото и да е. Дори по време на снимките Джонатан Мейджърс все още не е бил избран за Канг в предстоящи Ant-Man филм. Но при заснемането на финала на Локи, продуцентите от Марвел са го харесали много и са решили да го задържат. Което ми подсказва, че поне на някакъв етап са обмисляли варианта да използват различен актьор по-късно, тоест са допускали, че това “представяне” на персонажа може да е още по-маловажно. Личи си. Сцената му беше силна, но не мисля, че ни показва каквото и да било за Канг.

А иначе комиксовият Канг е страхотен злодей, обожавам го. Аристократичен, тоталитарен и брутален. Навремето бях чел един комикс, в който Спайдър-мен, ако не се лъжа, попита “Кой е Канг?”. Тор отговори “A time traveler”, Железният човек допълни “A time criminal”, а Капитан Америка заяви “A time terrorist.” Определено ми се иска да го бяха представили по-добре. Не съм доволен от тази последна серия.

urd: За мен последната серия се сведе до навика да науча верния отговор и насладата беше омаловажена от нетърпението, което е белег на съвременната ни култура на достъпност и бързина на всевъзможни отговори. В началото се ядосах, че върху мен се излива толкова нежелана информация, но после защитните механизми се активираха и спрях да се съсредоточавам. 

Но нека отворя друга тема. Това, което ми хареса, е, че в някаква степен бяха отворени някои теми, предразполагащи към разсъждения. Една такава беше тази за спасението и покаянието. Обвързаността на Локи с плътските удоволствия и властта като самоцел е сблъскана с един много по-трансцедентален проблем при пренасянето му в TVA. Тази насилствена трансформация на възгледите на Локи и евентуалното му възприемане на собствения му ерос (ако позволите смесването на терминология) го поставя пред въпроса за изживяването на любовта му към себе си и към Силви. Един вид го освобождава от оковите на плътското и прави героя му по-интелектуално привлекателен. Вие как мислите?

Dr. Horrible: Това звучи чудесно, но честно казано аз лично не го видях в сериала. За мен Локи нямаше някакво истинско движение като персонаж. Дори в последния епизод имаше няколко сцени, в които изобщо не виждах Локи, виждах само Том Хидълстън. Тоест персонажът е станал толкова тънък и безплътен, че актьорът отдолу прозира прекалено. Отношенията му със Силви също не ме впечатлиха. Изключвам това колко е нелепо Локи да има любовна връзка с друго свое аз. Просто цялото нещо беше смехотворно – това е личност, живяла хиляда години, имал е толкова познанства и отношения с всякакви хора, не мога да повярвам, че за пет часа разговор със Силви вече се е разкрил както никога преди и е намерил сродна душа, и т.н. Подобна концепция по начало е трудна за преглъщане, но с по-добър сценарий и режисура може да се получи нещо прилично. Не и тук.

urd: Разбирам точно какво имаш предвид! Именно това, че е живял хиляди години, а се държи като разгонен и неразбран тийнейджър, ми разваля вкуса. Но като приложиш няколко добре подбрани извинения и виждаш, че той може би е недорасъл и има нужда от разбиране и любов. Това, че се насочва към своя женска версия е просто еманация на егоцентризма му. Което донякъде е сладко в своята незрялост.

Roland: За мен израстването на тази версия на Локи беше малко внезапно, но мисля, че не беше зле изградено. Именно това е една от основните черти на (филмовия) Локи – той е застинал в детински емоции и амбиции, защото винаги се е чувствал като аутсайдер. Сериалът много добре показа колко неудачни са всичките му планове, изправяйки го не само пред собственото му бъдеще и кошмарите, които го чакат там, но и пред безсмислените му алтернативни версии, които отказват да научат каквото и да е от провалите си. В това отношение за мен се справи супер с изграждането на Локи като персонаж.

urd: Другата тема, която ми се струва любопитна, е все пак тази за тоталитарната власт и изолацията на индивидите. TVA като една бюрократична мегаструктура, която отдавна е изпразнена от смисъл и действа на празни обороти, но въпреки всичко смелва индивидуалности и личности до степен на безличие. Какво е мястото на такива структури и такова възприемане на света и властта в днешно време?

Dr. Horrible: Идеята за космическа бюрокрация извън времето ми беше забавна като концепция, но бързо се изчерпа и нататък ми стана единствено скучна. Честно казано, един от големите ми проблеми с този сериал е, че по някакъв начин… не беше сериал за каквото и да е. Имаше разни теми и въпроси, но всичко беше толкова разхвърляно, толкова лишено от обща концепция, че не мога да възприема нищо насериозно, нито пък да го анализирам в дълбочина. 

Roland: Що се отнася до тоталитарната власт, не съм сигурен, че сериалът непременно постла достатъчно добре внезапното решение да се даде шанс на управлението на TVA. Но това е по-скоро проблем на епизода, отколкото на темите в историята, защото Джонатан Мейджърс, при все великолепното си изпълнение, не създаде кой знае какво усещане за заплаха. Съответно, не съм убеден, че „Дай да продължим тази кошмарна дистопия, щото представяш ли си ако се появят по-лоши версии на тоя симпатичен чичка?!” прозвуча особено убедително.

Така или иначе, като за първи сезон според мен Loki се справи умерено добре в някои отношения (израстването на Локи), страхотно в други (постилането на пътя към мултивселенската лудост на Phase 4), и ужасно зле в трети (затварянето на собствените си истории). Нямам проблем с отворени финали, но не обичам, когато всичко е оставено да виси без отговор, а последният епизод направи точно това. В резултат, за мен този сезон е някъде по средата между прелестта на WandaVision и нелепата посредственост на The Falcon and the Winter Soldier. Вие как го усещате?

urd: Аз лично явно имам склонност да търся повече мисъл, макар и тук да няма много следи от подобна дейност. Ако трябва спокойно да оценя, бих казала, че на първо място ми е The Falcon and the Winter Soldier, защото просто по толкова чаровен начин успя да обърка всичко, че ми беше забавно през цялото време. Цялостното ми усещане обаче е, че това е подготвителната фаза. Демек това е еквивалентът на надписа “Loading”. Изключително обидно ми е от гледна точка на драматична структура да се запозная със злодея в последния епизод. Чувствам се излъгана да гледам не самостоятелно замислен телевизионен сезон, а реклама за предстояща филмова премиера. Не искам след толкова вложено време да осъзная, че Marvel дава приоритет на бранда си пред историите, които се разказват. Ще ми е тъпо някак, защото сама ще съм си виновна, че съм доверчив и безкритичен потребител.

И ще преповторя тезата си от по-горе. Добрата телевизия предлага нещо повече от обосновка на филмовите истории. 

Dr. Horrible: Аз съм тотално разочарован. Сериалът имаше красива естетика, във визуално отношение беше много над предишните два… и какво от това? Пак умрях от скука и всичко ми беше ужасно накъсано. За мен беше по-слаб както от феноменалния WandaVision, така и от средняшкия TFATWS. Няма да гледам втори сезон, видях достатъчно.

Roland: Моите финални впечатления са, че това е едно потенциално обещаващо начало, което не работи особено добре като самостоятелна история. Заради това и останах в някаква степен разочарован. Стискам палци втори сезон да се справи по-добре!

Оценка: 6/10 за епизода; 6,5/10 за сезона (усреднена за тримата автори)