Създател: Джош Фелдман, Лидия Антонини

Сезони: 1

Формат: 5 уеб-епизода по 15 минути/90 минути удължена версия

В ролите: Том Грийн, Анна Попълуел, Ениша Брюстър

Сценарий: Aaron Helbing, Todd Helbing

Halo 4 Forward Unto Dawn Poster

Forward Unto Dawn е live-action минисериал, създаден, за да надъха фенската маса преди  Halo 4. След като играта вече излезе, а с нея и събраните и удължени 5 епизода, вече си имаме на практика пълнометражен филм.

Напред към зората е едновременно елегантно намигане към феновете и добър избор за незапознати с Halo-вселената зрители и съчетава кратък увод към новите приключения на Master Chief с поглед върху началото на сблъсъка между хора и извънземни. Да, въпреки че е рекламен материал към новото Halo, филмът/сериалът се развива най-вече преди оригиналната трилогия. И така, forward unto something more interesting…

Master ChiefВоенна академия Corbulo се занимава с каквото предполагам се занимават и останалите военни акадeмии – младежи се учат да се бият и да мразят противника. Главният герой, кадет Ласки, е сложна личност и изпитва съмнения към очевидно наследствената си военна кариера и нуждата да убиваш, когато… ами когато може и да не убиваш, а да се разберете на по чашка, например. Съгласен съм, че „войникът, който всъщност не харесва войната“ си е бая клише, но Ласки не е твърде дразнещ, а и скоро съдбата му подава ръка, като замества човеците със злите извънземни на Ковенанта, а тях, горките, всеки ги избива с кеф. Когато Corbulo е нападната от грухтяща сбирщина инопланетяни, момчетата и момичетата от отряд Hastati изведнъж се озовават насред истинска война. Разбира се, точно преди да гризнат дръвцето, исполинската фигура на Master Chief изплува от мрака, за да нанесе спартански ответен удар.

За малцината незапознати ще уточня, че Master Chief (преведен как ли не в романите по Halo, но като че ли „Главния“ най-му приляга – бел. ред.) e част от свръхсекретен проект на човешкото правителство, известен като SPARTAN, който цели да превърне надарени деца в машини за убиване, като освен бруталното физическо и психологическо обучение, те са ъпгрейднати посредством химии, биологии, кибернетики и т.н., и т.н., а на всичкото отгоре получават комплект футуристични (и мъничко смешни) брони.

Corbulo Hastati SquadГоре споменах клише и искам да предупредя, че ще се сблъскате с много от тях за час и половина. Не че съм очаквал нещо различно, когато е обвързан такъв хитов франчайз, но имайте наум, че едва ли ще се изненадате от каквото и да е в Напред към зората – типичната филмова формула за военното училище, герои с трагични истории, вътреобщностни конфликти, леката романтична нотка за цвят и голямо бум-бум-бам накрая. Едни умират, други намират себе си, а John-117 & Co. просто си вършат работата. (John-117 e името на Главния. – бел. ред.)

Визията е добра като за уеб-сериал и не толкова като за сериозен филм (или поне моята идея за такъв). Разполагали са с по-малко от 10 милиона хората, а това не предполага мащабна sci-fi вакханалия. Има сцени като за мощен фенгазъм (падането на ODST-тата, свалянето на шлемовете на двама спартанци), но има и такива, които лъхат на… неособено скъп проект.

За финал, силно препоръчвам на всички Halo-фенове и хора, които не са твърде взискателни към фантастиката, която гледат. Ще прекарате приятно. Аз поне го направих.

Оценка: 5.5/10