Създател: Лиз Флахайв и Карли Менш

Сезони: 1

Формат: 10 епизода по 33 минути

В ролите: Алисън Бри, Бети Гилпин, Марк Марън

GLOW e сериал на Нетфликс, който представя драматизирана версия на осемдесетарското кеч шоу Gorgeous Ladies of Wrestling. Това обаче не значи, че трябва да харесвате кеча или да имате някакви познания за него, за да ви хареса. Аз лично по-скоро бих изгледал 5 епизода на Дързост и красота, отколкото 15 минути от Първична сила, а познанията ми за кеча се изчерпват с наученото от Кечистът на Аронофски, но GLOW ми допадна много. А и в самият сериал е обяснено всичко, което трябва да знаете, за да разбирате какво става на ринга като почне тръшкането и млатенето.

Нещо, което прави впечатление още в откриващата сцена, е колко усилия са положили гримьорите и стилистите на сериала, за да изглежда играещата главната роля в него Алисън Бри сравнително невзрачно и да не е ослепителната красавица, позната ни от Community и Mad Men. За това освен минималният грим и ужасните дрехи основна заслуга има прическата ѝ, която е типично осемдесетарско престъпление срещу фризьорското изкуство и добрия вкус. Всичко това, разбира се, не успява да я направи грозна, но е достатъчно, за да можем лесно да приемем, че тя е по-невзрачно изглеждаща и считана за по-малко секси от своята приятелка Деби (Бети Гилпин), която е другата главна героиня в сериала. Героинята на Бри Рут е типична мъчеща се да пробие млада актриса в Холивуд, чиято кариера е в тотален застой и тя решава да се пробва в проекта GLOW, макар да няма никаква идея какво е това кеч. Същото важи и за повечето от другите участнички в проекта, които са типичните за този род сериали и филми неудачници и странни особи, които постепенно се сближават в течение на работата и започват да се справят неочаквано добре с нея. Деби пък е бивша актриса в популярна сапунка, която е зарязала кариерата си след сватбата и раждането на детето си, но сега се налага да я възобнови.

Освен кеча в концепцията няма абсолютно нищо ново, но пък е добре осъществена и сюжетът като цяло е качествен, особено отчитайки, че сериалът е комбинация между комедия и драма, като дори първият елемент леко преобладава. По-важното е, че хуморът е доста добър, като особено изпъква отличния комедиен тайминг на Алисън Бри, която на моменти ме попиля от смях, особено когато реши да играе рускинята Zoya The Destroyer в шоуто и заради това взе да праска лафове за Съветския съюз с нелеп руски акцент. Марк Марън в ролята на ръководителя на GLOW проекта Сам Силвия също се справя чудесно с комедийните сцени и допринася за това неговия доста клиширан герой да работи добре.

На визуално ниво сериалът не е нещо забележително, но си личи, че е имал немалък бюджет и са били положени сериозни усилия всичко да изглежда автентично осемдесетарско – дрехи, декори и разбира се, прическите, които са варианти на класическите престъпления срещу фризьорството, направили тази епоха в попкултурата лесно отличима и прословута. Монтажът в кеч сцените е много добър и допринася сериозно за атмосферата. Още повече за нея допринася и силният саундтрак, в който личат редица класически хитове от тази епоха, като може би най-добре използван от тях е Separate Ways на Journey в ключовата сцена от първия епизод.

Една от особеностите на сериала е, че както създателите му, така и почти всички герои, сценаристи и режисьори са жени, което за съжаление все още е рядкост в праймтайма. С оглед на тематиката на сериала логично е засегнат и въпросът за половата дискриминация в развлекателната индустрия и в частност в кеча, макар това да не е особен фокус на сериала. По-голямо внимание е отделено на въпроса за етническите и расови стереотипи в образите на героите, използвани повсеместно в кеча по това време. Почти всички образи в кеч-шоуто, представено в сериала, са точно такива отявлени стереотипи (героинята индийка играе арабска терористка, едната от двете афроамериканки в шоуто се подвизава на ринга под името Welfare Queen и т.н.), и това е база както на някои от по-сериозните моменти, изследващи реакцията на героите на такъв род експлоатиране на вредни стереотипи, така и на една от най-смешните сцени в сериала, в която двете афроамериканки решават да променят сценария на своя глава и на ринга да се бият с две жени от Ку-Клукс-Клан и да са добрите в случая. Хубавото все пак е, че макар засегнатите проблеми на тема етническо/расови клишета да предоставят сериозна възможност за скучно морализаторстване и лекции на тема white privilige, това е тотално избегнато и всичко е представено по умел начин (макар и без много дълбочина) с подходяща доза хумор в правилните моменти, без той да омаловажава сериозността на тези проблеми.

И понеже все пак шоуто е относно Gorgeous Ladies of Wrestling, няколко думи за eye candy фактора (ако си падате по жени). Има го, но не е централен и не очаквайте софткор еротика или дори нещо от рода на Game of Thrones. Има една-две кратки секс сцени и няколко топлес кадъра, но от друга страна в сцените на ринга не се фокусира особено много на сексапила, Алисън Бри изглежда доста по-невзрачно от обичайното, а немалко от героините са доста далеч от конвенционалния стандарт за красота. Не че няма и красавици, естествено, но съотношението е доста по-малко от това в типичния холивудски сериал или (доколкото знам) в реалния кеч за жени. От друга страна пък първата кеч сцена в сериала, която е фантазия на главния мъжки персонаж, си е отявлено еротична и това е съвсем на място с оглед неговия характер.

В заключение ще кажа, че GLOW е добра комбинация от комедия и драма и един от по-оригиналните сериали в последно време. Неговият първи сезон, без да е някакъв шедьовър, е много приятен и увлекателен и поставя добра основа за следващите сезони. Вторият сезон беше потвърден преди няколко месеца и се очаква следващата година.

Оценка: 6.5/10