Създател: Джос Уидън, Джед Уидън и Мориса Танхарон

Сезони: 1

Формат: 45 минути

В ролите: Кларк Грег, Минг-На Уен, Брет Далтън, Клоуи Бенет, Иън Де Кестекер, Елизабет Хенстридж и др.

bscap0184След страхотната премиера, Agents of S.H.I.E.L.D. трябваше да отговори на няколко много сериозни въпроса – ще успее ли да запази трайно качеството и да доставя стабилно забавление седмица след седмица? Ще успее ли  да развие добре персонажите си и да изгради интригуващи отношения между тях? Ще може ли да съчетава епизодичните сюжети с по-дълги арки? Разбира се, на този етап не могат да бъдат дадени категорични отговори. Но все пак O-8-4 – вторият епизод на сезона – предлага редица индикации, че нещата се движат в правилната посока.

В много отношения O-8-4 е по-добър от пилотния епизод. Сюжетът е по-хармоничен, действието се развива по-плавно и цялостно историята е по-стегната. Количеството шеги е редуцирано до известна степен, без сериалът да губи чаровния си, изключително уидъновски хумор. На гостуващите актьори и техните персонажи е отделено по-малко екранно време, а постоянните агенти получават повече поле за изява. И докато пилотният епизод наблягаше по-скоро на своята проблематика – мястото на малкия човек в света на гигантите – то  O-8-4 се концентрира върху развитието на взаимоотношенията между главните действащи лица. Може би нямаше да е лошо, ако двата епизода бяха излъчени заедно – първият представя вселената, вторият героите, и в комплект двата работят като страхотно въведение в сериала. bscap0175

В O-8-4 гласът на всеки от агентите става една идея по-личен и диференциран. А това, както феновете на Джос Уидън вече знаят, се постига най-добре чрез конфликти и противопоставяния. Колективистичната визията на Скай за мястото на човека в света е сравнена с индивидуалистичните възгледи на Грант Уорд, вербалната пестеливост на Мелинда Мей е контрапункт на непрекъснатото остроумно дърдорене на Фиц и Симънс. Разбира се, идеята в случая не е да бъде изтъкната несъвместимостта между различните членове на екипа, а точно обратното – да се покаже как тези различия могат да работят в полза на постигането на по-високи резултати и постижения за отбора. Цялостно погледнато  O-8-4 е чудесен пример за качествено написана групова динамика и само можем да се надяваме, че отношенията между героите ще продължават да се развиват така добре и в следващите епизоди.

bscap0177Големият риск, който поема Agents of S.H.I.E.L.D., се състои в това, че сериалът упорито продължава да бъде стопроцентов фенсървис. Епизодът е изпълнен с препратки към широкоекранните филми на Marvel, с намеци и подмятания, написани специално за да доставят кеф на феновете. В известен смисъл това е доста смело решение и може да бъде нож с две остриета – удоволствието на вече зарибените е гарантирано, но пресищането и досадата за масовия зрител също не са далеч. В случая говорим за продукция, която никак не е евтина – специалните ефекти и екшънът са на изключително високо ниво за телевизия, а финалните минути на епизода съдържат специална изненада, която едва ли е била безплатна. Тук се оформя сложният въпрос за това какво точно представлява Agents of S.H.I.E.L.D. като замисъл. Дали това е самостоятелен сериал, целящ да спечели нови зрители, или изключително интелигентна рекламна стратегия, насочена към привличането на допълнителна аудитория към вече богатия продуктов асортимент на Marvel. Следващият филм на компанията – Тор: Светът на мрака – ще излезе по кината само след месец, а ексклузивни клипчета с нови кадри от филма се показват специално в почивките по време на излъчването на Agents of S.H.I.E.L.D. Мога да предположа, че продажбите на всякакви допълнителни стоки – раници, чанти, несесери, чаши, колички и т.н. с логото на S.H.I.E.L.D. – няма да се влошат от излъчването на сериала. Фил Колсън – персонаж, измислен специално за филмите, вече получи своя комиксова версия и от време на време се появява из месечните издания на Marvel. И за капак истинските фенове получават страхотно забавление със скъпа визия, излязло от ръцете на талантливи сценаристи, което се излъчва по телевизия ABC по същото време, по което по други канали вървят твърдо утвърдени продукти като сериалът NCIS и музикалното реалити The Voice. Трябва да призная, че ако създаването на сериала е рекламен ход, то това е зверски добър рекламен ход.

Няколко сцени след началото на епизода реших да проверя колко минути са минали. Оказа се, че неусетно съм стигнал до 34-тата минута, мислейки, че трябва да съм едва на десетата. Вярвам, че това е достатъчно показателно за удоволствието, което успява да остави Agents of S.H.I.E.L.D.

Оценка: 9.6/10