theterrorТелевизионният канал AMC, известен със сериали като Момчетата от Медисън Авеню (Mad Men), В обувките на Сатаната (Breaking Bad) и Живите мъртви  (The Walking Dead), планира да продължи усвояването на хорър-нишата, след като историята на оцелелите от зомби апокалипсиса изпочупи класациите по гледаемост. Изненадващ е източникът на вдъхновение, а именно – феноменалният роман на Дан Симънс The Terror

The Terror ни разказва за изгубената експедиция на Франклинна 19-ти май 1845г. два кораба на Нейно Величество, HMS Erebus и HMS Terror, потеглят в търсене на Northwest Passage в арктическите води. 129-те моряка от експедицията са видяни последно от китоловни кораби през август същата година. Корабите попадат в капан на леда, на стотици мили от предните постове на цивилизацията, и екипажите отчаяно опитват да се спасят, прекосявайки разстоянието по суша. А там ги чака ужас, роден от въображението на автора и добавен за да превърне сюжета в ад от замръзнала кръв.

Това е история за вечния студ, за вечния мрак, за непрекъснатия глад, за границите на човешката издръжливост и за един безумно интелигентен хищник, чиято задача е хората от двата кораба да останат погребани в ледовете над Канада.

Добра новина са и имената, спрягани около проекта – самият Ридли Скот и неговата продуцентска къща, Scott Free, както и част от екипа на Television 360, работили по Игра на тронове. Върху скрипта за пилотния епизод се труди Дейвид Кайганич, писал и невпечатляващия Нашествие.

Здраво стискаме палци и ще ви държим в течение!

manproposesgoddisposes