Heaven's Shadow CoverЗаглавие: Небесна сянка

Автори: Гойър, Дейвид С. & Майкъл Касът

Кога да очакваме: 4 Февруари 2013

Издава: Бард

Корична Цена: 17.99 лв.

Новото заглавие от поредицата Избрана световна фантастика на издателство Бард гръмко е обявено като „най-мащабната творба от Рама насам!“. Романът е първи за Дейвид Гойър, който е работил (най-често сюжет/сценарий) върху множество интересни филмови проекти като нолъновите Батмани, трилогията Блейд, Гарванът: Град на ангели, Градът на мрака и др., както и няколко телевизионни продукции. Неговият партнъор в Небесна Сянка – Майкъл Касът – е взимал участие, отново като писател или сценарист, в сериали като Зоната на здрача, До краен предел, Фарскейп, Андромеда, Старгейт и др. Касът има и редица публикации в периодични издания за космически изследвания, така че и научната основа би трябвало да е налице.

Небесна сянка е първата книга от трилогия, чията втора част вече е издадена, а третата се очаква през тази година. Действието се заплита около астероид, който се приближава към Земята, два космически апарата, които се състезават да достигнат до него, и очаквания туист, че астероидът не е точно астероид, а пратеник на извънземна раса с послание „Помогнете ни!“. Не звучи зле, но и не останах впечатлен от краткият откъс, който можете да откриете на сайта на издателството. Прозата не ме развълнува особено, а проамериканизми като

„Коалиционният апарат разчиташе на индийски и руски насочващи системи, които не бяха и наполовина толкова надеждни, колкото мрежата „Дълбок космос“ на НАСА.“

и

„Руса, атлетична и изобщо американка от главата до петите…“

ми кънтят малко кухо. Ще пробваме и ще споделим впечатления.

 

Canticle coverЗаглавие: Песнопение

Автор: Кен Сколс

Кога да очакваме: 11 февруари 2013

Издава: Бард

Корична цена: 17.99лв.

Втора книга от пенталогията Псалмите на Исаак на Кен Сколс. Отзивите от поредицата досега са позитивни, макар да не съм се докосвал лично до нея. Действието в Песнопение ни пренася девет месеца след тези в Ридание и книгата започва с жестоко клане по време на пир. Рудолфо, един от героите в предната книга, организира тържеството по случай раждането на наследника си, но то бива осуетено от невидими убийци, които нападат гостуващите благородници.

По същото време пред Портата на пазителя, която отделя Познатите земи от Изпепелената пустош, се появява странна фигура със съобщение до скрития папа – Петронус.

Така започва Песнопение, втора книга от Псалмите на Исаак.

Последните две изречения мързеливо са цитирани от сайта на Бард, благодаря!

 

Assassin's Creed Forsaken CoverrЗаглавие: Assassin’s Creed: Forsaken (оригинално заглавие)

Автор: Оливър Боудън

Кога да очакваме: 22 февруари 2013

Издава: Ера

Корична цена: не е обявена

Поредната книга, базирана на изключително популярната гейм поредица Assassin’s Creed, и по-точно, нейната наскоро излязла трета част. За разлика от предишните новелизации обаче, тук сюжетът не следва точно историята на играта, а е по-скоро алтернативната гледна точка на Хайтам Кенуей, тамплиер. Разказът следва неговото детство в Лондон и издигането му йерархичната стълбица на ордена, както и ролята му във вековния сблъсък на асасини и тамплиери. Книгите досега са приятен попкорн и стават за убиване на някой унил уикенд.