Продължението на сагата „Песен за огън и лед“ – под въпрос?

Хитовият сериал на HBO Игра на тронове се завърна на екраните миналата вечер за голяма радост на своите фенове. Говорители на телевизията обаче съобщиха, че най-вероятно това е финалната година на сериала. Причините са основно финансови – макар продукцията да е успешна за кабелната телевизия, тя все пак става все по-скъпа с всеки следващ сезон. Бюджета утежняват както скъпите декори и реквизит, така и постоянно нарастващите хонорари на актьорите.

По неофициална peter-dinklageинформация най-големи проблеми на продуцентите създава Питър Динклидж, изпълняващ ролята на Тирион Ланистър. Слухове за арогантното и високомерно поведение на Динклидж на снимачната площадка се носеха още по време на снимките на първи сезон, но популярността на персонажа и спечеленият Златен Глобус за поддържаща мъжка роля са влошили неимоверно отношението на Динклидж към колегите му. Вътрешни източници твърдят, че актьорът е поискал хонорарът му да бъде утроен при подписване на договор за четвърти сезон и явно продуцентите не са готfull-emilia-clarke-700792307ови на това.

Но докато статусът на Питър Динклидж е обект на слухове, то за Емилия Кларк, пресъздаваща младата Денерис Таргариен, трети сезон официално ще бъде последен. Актрисата напуска сериала по собствено желание. „Годините, прекарани с HBO, бяха наистина страхотни, но не искам да бъда от онези актриси, които остават запомнени с една единствена роля. Бях много щастлива да играя Денерис, но вече е време да продължа напред.”, споделя актрисата.

Може би не е случайно, че всичко това съвпада с решението на Джордж Мартин да прекрати списването на поредицата. В интервю за „Ню Йорк Таймс“ авторът съобщава следното: „Решението беше трудно, но по-трудно ми е да подхранвам напразните надежди на почитателите. Прехвърлям правата за продълженията на Брандън Сандерсън и така най-сетне ще мога да се съсредоточа върху любимия си проект: научно-фантастичен роман, в който „Джетс“ попадат в черна дупка и се озовават в алтернативна вселена. Няма да разкривам какво се случва по-нататък, за да поддържам интереса. Така че отговорите на въпросите за съдбата на Джон Сняг и инсинуациите около произхода на Тирион вече не са в моите компетенции.“

Каква ще е съдбата на Песен за огън и лед и ще може ли сериалът Игра на тронове да продължи с окастрен бюджет и без Тирион и Денерис?  Очакваме повече информация скоро.