Режисьор: Марк Форстър

Сценарий: Матю Майкъл Карнахан, Дрю Годард, Деймън Линделоф

В ролите: Брад Пит, Матю Фокс, Мирей Инос

world-war-z-posterZ-та Световна война има точно две общи черти с литературния си първообраз – името и наличието на пълчища немъртви. Освен това е филм-касичка, с миловиден PG-13 рейтинг и липса на каквито и да е бруталности, характерни за събратята му по жанр. Единствената кръв, която ще видите в киното, изтича от няколко героични одрасквания или евентуално от вас, ако имате слаби капиляри на носа например. Хорърът срамежливо се е сгушил в ъгъла и напомня за себе си само когато поредното уморено от изтърканата си поява зомби внезапно вресне в екрана. Брад Пит си бута ролята колкото да не заспи, а никой от останалите актьори не заслужава да бъде отбелязан на вездесъщия зрителски радар. Нещо друго?

Да, ще ви разкажа с досада за какво става въпрос, все едно сюжетът си заслужава трите изречения. Нейде от нищото, от пустошта, от тъмните усои на сценаристката немощ, се пръква поредният необясним зомби-вирус, за чието съществуване и пандемично разпространение земните правителствата лъжат като разпрани. Съвсем скоро обаче зомбаците плъзват из централен Ню Йорк (и из централен Разлог, но не е дадено в кадър) и е някак трудно да скриеш, че хората се хапят по улиците. Брад Пит, чието екранно име забравих, е бивш кадър на ООН, ама от ония, по-сенчеститеwwz_pic1 кадри, и се съгласява да тръгне по широкия свят в търсене на отговори. Мотивацията му е едно от по-добрите решения в Z-та Световна война, защото вместо обичайните клишета за светли идеали и безкористно спасяване на човечеството, героят на Пит е принуден съвсем користно да размени уменията си срещу това семейството му да остане на борда на безопасен самолетоносач. Така започва едно куестене из няколко поне визуално отличителни локации по света, в които русокоското и разни случайни помощници нареждат пъзела на неживите и по-конкретно, намиране на слабото им място.

Всичките съставки за летен хит са налице – модерните възкръснали мъртви, симпатичното американско семейство с готин татко, доволно екшън, щипка воинска доблест и патриотизъм, че даже и хумор към края на филма (макар да не съм сигурен дали е бил търсен). Всичко е коректно и стерилно, а социалният коментар, стоящ в сърцевината на книгата на Макс Брукс, е изтръгнат безсрамно. Лентата е претърпяла и немалко рязане, основно за да се лиши от всякакво дърпане на политически струни и вместо world-war-z-pic2да се забавляваме с клане на Червения площад, се забавляваме с някакви издънени сцени в тъпа лаборатия. Самите създатели и Брад Пит си признават в интервюта, че уж са искали да направят обществен разрез, но нещо не им се е получило и щастливо са завили към леко блокбъстърче. Е, поне това им се е получило, защото беззъбото им творение се представи стабилно в бокс-офиса и от Paramount Pictures вече потриват доволно ръце – ще има продължение, най-вероятно трилогия.

Плюсове:

+ Свежи локации.

+ Почти приемлив микс от жанрове.

Минуси:

– Буквално никакви допирни точки с литературния си вдъхновител.

– Дразнеща стерилност и политкоректност.

Напрежението в Z-та Световна война непрекъснато върви надолу, вместо нагоре, докато се стигне до направо комичните сцени в Уелс.

– Незапомнящи се герои и актьори.За едно гледане вероятно би задържал вниманието ви, но ако искате един по-особен поглед върху нашествието от зомбита, бих ви препоръчал книжния оригинал. По-добър е. В пъти. МНОГО пъти.

Оценка: 4/10