Режисьор: Джим Шарман

Сценарий: Ричард, О'Браян и Джим Шарман

В ролите: Тим Къри, Сюзан Сарандън. Бари Бостуик, Ричард, О'

  • ГЛЕДАЙТЕ The Rocky Horror Picture Show, ако обичате зрели теми, разглеждани по незрял начин!
  • НЕ гледайте The Rocky Horror Picture Show, ако се засягате лесно. НЕ гледайте Rocky Horror Picture Show, ако секс, наркотици, рок енд рол, изневяра, канибализъм, кръвосмешение, кросдресинг, извънземни, бисексуални водни спортове, хомосексуални погледи и най-вече МЮЗИКЪЛИ ви обиждат!!!
  • ГЛЕДАЙТЕ UK версията на The Rocky Horror Picture Show!
  • НЕ гледайте US версията на The Rocky Horror Picture Show! (разликата е в една липсваща песен, но защо да си я спестите?!)

LET’S DO THE TIME WARP AGAIN!!!!!!!

Нищо в историята на човешката раса не е по-куиър от The Rocky Horror Picture Show! Този филм изритва Чък Норис под масата. The Rocky Horror Picture Show гледа зрителите! Когато режисьорът на този филм умре, Свети Петър ще го попита дали е ок да остане като пазител на райските порти. Всеки път, когато куиър индивид кихне, The Rocky Horror Picture Show се прожектира в ъндърграунд театър и ВСИЧКИ зрители знаят какво да крещят по време на филма. Когато колата с новооженената двойка в началото потегли, НИКОЙ не е доволен от нивото ѝ на грамотност! The Rocky Horror Picture Show влиза в бар и барманът пита „How many Time Warps?“ Този филм е измислил думата „мета“ и всеки път, когато някой я използва, той получава пари от патента. Няма начин да опишеш The Rocky Horror Picture Show с нормална формула. Или в нормално ревю. Или трезвен. Това не е филм, а фитнес упражнение. Не история, а учебник. Учебник по какво? Нищо, което някога би могло да ти потрябва в нормалния свят. Което е напълно ок, защото лентата на Джим Шарман не подлежи на адекватно оценяване и не е направена с цел да бъде третирана като нормален филм.

Началото е сравнително стандартно. Десет години преди да се родя, тази напълно неадекватна, умишлено некомпетентна, ужасна, вулгарна, влудяваща, изкривяваща времето и пространството, транссексуална лента минава през малка част от киноекраните на Америка. Резултатът е пълен погром. Зрителите са възмутени, критиците – отвратени. Но скоро след това се случва нещо странно и абсурдно. Зрителите завземат тази странна и неадекватна лента и я превръщат в нещо уникално и свое. Ъндърграунд култ, който изисква участие от публиката, заучени фрази, импровизация, специални ефекти, донесени в  торбичка, и способността да изгубиш себе си в нещо абсурдно, комично, демонично, камп и брилянтно в некадърността си.

I’m just a sweet transvestite from transsexual Transilvania

Искам всички да си спомнят, че Тим Къри изигра клоуна Пениуайз в една от най-великите адаптации на Стивън Кинг – ТВ-минисериала ТО. Но петнадесет години по-рано, в далечната 1975 г., той се превръща в не по-малко иконичен образ – Доктор Франк-Ен-Фуртър, лудият учен, който живее в демонично имение, пълно с разврат, драматични погледи, женско бельо, хореография и чудовището Роки (Питър Хинууд), което е ни повече, ни по-малко секс-роб. The Rocky Horror Picture Show е филм, създаден с идеята да бъде ужасен. Фатални погледи, безкрайни поклони към черно-белите хорър ленти, позьорски сцени на греховна хореография и сюжет, който може да се похвали с емблематична липса на смисъл. Но при все това по него са писани дисертации и безкрайни анализи и поколения фенове минават през безмилостния ритуал, в който Девствениците биват викани на сцената преди прожекцията и неколцина от тях биват избрани да преодолеят изпитанията на девствеността си, преди да гледат неадекватния мюзикъл-хорър-комедия-водевил-пародия-фантастика-драма за първи път.

Да говоря за сюжета на The Rocky Horror Picture Show е безсмислено. Всеки знае каква е историята, дори и никога да не е чувал за този филм. Двойка млади любовници – Брад Мейджър (ЗАДНИК!) (Бари Бостуик) и Джанет Уайс (КУРВА!) (Сюзан Сарандън) – се оказват с развалена кола насред нощна буря и са принудени да потърсят убежище и помощ в драматично осветения от мълнии Злокобен Замък в околността. Там ги очаква мистериозният доктор Франк-Ен-Фуртър, който има необясними цели и чийто дом е пълен с гости, сякаш поканени единствено за да изпълняват детинска хореография, когато моментът го изисква.

Това е филм-култ, който отдавна е надраснал рамките на собствения си генезис. Той отново и отново се появява по ъндърграунд и независимите екрани и появата му винаги е събитие, в което зрителите – както девственици, така и хора с опит – идват подготвени с торба ориз, водни пистолети, светещи пръчки, тоалетна хартия, гумени ръкавици, звънци и презервативи, за да ги използват в правилните моменти, когато не са твърде заети да викат традиционни псувни и изисквания към екрана. The Rocky Horror Picture Show не подлежи на описание, защото всяка негова прожекция е уникална – ново произведение, продукт както на традиция, така и на импровизация. Феновете са подготвени с коментари и ефекти, вдъхновени от конкретното ежедневие, от което са дошли да се скрият за два часа.

Героят на Тим Къри е едновременно Доктор Франкенщайн и танцьорка на бурлеска. Зъл учен и смущаващата ви алкохолизирана леля, която носи твърде много грим и твърде провокативни дрехи. Извънземен нарцисист и драг кралица, вплетен/а в сюжет, който дори за момент не се преструва, че връзва какъвто и да е смисъл. Героите в The Rocky Horror Picture Show са едновременно образцови представители на пола си, но и негови тотални предатели, готови във всеки един момент да демонстрират възможно най-водевилното и скандално поведение на сцената, в която са поставени. Сексуалността е просто база, над която историята да надгражда, отново и отново, без да проявява и капчица уважение към логика и смисленост.

Както казах, The Rocky Horror Picture Show е безкрайно куиър. Всичко в него стои умишлено изкуствено, като драг шоу, в което всички знаят какъв е номерът и са готови да участват. Филмът има собствена стойност, дори и когато не сте наясно с всичките му абсурдни отсенки и неадекватен контекст, но когато познавате културата, изградена около него, тази некохерентна глупост се превръща в бунтовен куиър шедьовър, способен да впримчи фантазията ви по начин, по който малко други произведения са способни. Rocky не е добър филм. Не съм сигурен дори дали е уместно да го нарека „филм“, предвид колко много зрителско участие е нужно, за да го възприемете в пълната му прелест. Но той е едно от най-комплексните, инфантилни, куиър творби, които някога ще видите. И има Тим Къри, играещ брилянтен, извънземен, бисексуален, транссексуален травестит с перфектен грим и мимика. Не мисля, че е възможно човек да иска повече от една лента…

Оценка: Е как?!