Режисьор: Раян Джонсън

Сценарий: Раян Джонсън

В ролите: Дейзи Ридли, Адам Драйвър, Марк Хамил, Кери Фишър, Джон Бойега, Оскар Айзък, Лора Дърн, Кели Мари Тран, Анди Съркис, Домнал Глийсън, Гуендолин Кристи, Бенисио Дел Торо и др.

Силата се пробужда беше безспорен успех, както в бокс офиса, така и сред критиците. Новата глава в историята на далечната галактика на Star Wars ни пренесе в бъдеще, което далеч не беше толкова розово, колкото финалът на Завръщането на Джедаите обещаваше. Джедаите не се бяха завърнали и дори Люк Скайуокър (Марк Хамил) беше в неизвестност. Империята беше мутирала в култисткия Първи Ред, а любимите ни герои от предишните филми се бяха пръснали из противоположни краища на галактиката. При все мрачния сетъп обаче, Епизод VII изяде бая критика поради факта, че вместо да ни даде наистина нова история, де факто следваше структурата на Нова надежда. За мен това не беше проблем – при толкова различна атмосфера, сюжетният резонанс и носталгията бяха добре дошли – но за други лентата на Джей Джей Ейбръмс изглеждаше като фен сървис.

Последните Джедаи не се страхува от подобни обвинения. Той хваща сюжета на Империята отвръща на удара и го взривява. Структурата е бегло разпознаваема някъде докъм средата на филма, след което Епизод VIII се превръща в напълно ново произведение, което използва ключови моменти от Завръщането на Джедаите по изцяло нов начин и ни отвежда в непознати територии. Целта ми е това ревю да е напълно лишено от спойлери, така че няма да говоря за конкретната история, само ще кажа, че всичко, което си мислите, че сте видели в трейлърите, е тотална измама, и малко събития във филма са наистина предвидими.

Раян Джонсън не се свени да си играе с очакванията на зрителите. Епизод VIII е едновременно най-хумористичната част от сагата (по типичния за пост-Пазителите на галактиката периода начин), и може би най-мрачната. Залозите са огромни по начин, който никой предишен Епизод не е постигал до момента, заплахата е много по-директна и много по-истинска отпреди. Не че лентата е някакъв връх на човешкия реализъм, но видимо си поставя (и постига) целта да разкаже история, която не може да се синтезира в едно изречение.

Последните Джедаи е и може би най-трудният за описване филм, защото за първи път в историята на сагата имаме реален нюанс. Тъмната и Светлата страна на Силата не са без значение, но не са и единствените двигатели на добро и зло, нито пък категорично закотвят даден персонаж към определена страна. Всъщност за лента, която има „Джедаи“ в името, е интересно да се отбележи, че Епизод VIII е филм с доста слабо присъствие на хора, владеещи Силата. Което прави чисто човешките (и извънземни) залози много по-реални, тъй като в нито един момент зрителят не очаква някой всемогъщ Джедай да спаси деня с два размаха на светлинен меч.

Последните Джедаи не е идеален филм. При все огромните си достойнства на сюжетно и атмосферично ниво, той страда от няколко неприятни дефекта. На първо място, отнема му доста време реално да се задвижи. След ударното начало има доста дълъг период на твърде бавно действие, което на първо гледане не пречи особено, защото всички ни тресе Star Wars адреналинът, но на второ и деветдесето определено ще натежи. Историята има няколко доста видими пробойни, които поне за мен успява да компенсира с цялостно качество, символизъм и сериозно развитие на персонажи, но те си остават налични. Най-неприятен е фактът, че Джонсън сякаш не е знаел какво да прави с някои от героите, завещани му от Ейбръмс, и в резултат имаме цели сюжетни линии, които увисват в нищото и се оказват напълно безсмислени. И докато някои персонажи имат изненадваща дълбочина, други са полу-карикатурни едноизмерни картони, чието присъствие е тотално ненужно. Филмът също така е поредно слабо представяне за Джон Уилиямс, чийто саундтрак е толкова забравим, че единственият момент, в който нещо ще ви трепне, е когато чуете теми от старите филми.

На ниво визия и звук обаче Епизод VIII е абсолютен шедьовър. Не че това е някаква новост за точно този франчайз, но тук специалните ефекти (немалко от които са аниматроника, вместо компютър) и декорите са наистина изключителни. Въпреки по-малкия си мащаб на сюжетно ниво визията помита пода с тази на Силата се пробужда, а това не е слабо постижение. На ниво звук лентата също е титанична и един определен момент – лично за мен може би най-силната във визуално и звуково отношение сцена в космическа фантастика въобще – сам по себе си би трябвало да обезсмисли всички други номинации за награди за Sound Editing тази година.

Както вече казах, Последните Джедаи не е лесен филм за анализиране. И не защото е чак толкова комплексен, а защото е толкова различен от досегашните Епизоди, и същевременно толкова неразделно обвързан със сюжетните им, стилистични и емоционални тропи. Критиците масово са влюбени в него, но феновете вече успяха да се разделят на два доста противоположни лагера и доста от тях не го харесват. Лично за мен това е може би най-силното заглавие във франчайза въобще, но дали това мнение ще се промени след няколко гледания, и по-важно – дали означава, че Епизод VIII ще се превърне в любимата ми част – все още е твърде рано да се каже.

Оценка: 9.5/10