Режисьор: Люк Бесон

Сценарий: Люк Бесон, Майкъл Калео

В ролите: Робърт Де Ниро, Мишел Пфайфър, Томи Лий Джоунс

indexМафиоти! Люк Бесон! Де Ниро! Toва е най-красноречивото начало, което можех да си представя. Коза ностра дава висока заявка още със заглавието и актьорския си състав.  И преди да се отнесете в неизбежните асоциации с кървави филми за мафията и отрязани конски глави, ще побързам да ви предупредя, че Коза ностра е колкото напрегнат екшън, толкова и забавна комедия, с лек уклон към второто.

 Семейство Манцони доскоро са били начело на  брутален престъпен клан. После обаче бягат в северна Нормандия, част от програмата за защита на свидетели. Джовани Манцони – Робърт де Ниро е свидетелствал срещу съратниците си, а мафията не е известна с безграничната си толерантност към предатели. Очаквано, не жалят нито пари, нито хора, за да го издирят и накажат заедно с цялото му семейство. Действието се развива в  малко никому неизвестно градче  някъде в дълбоката френска провинция – перфектно място за човек, който иска да се скрие. За жалост старите навици умират трудно и въпреки смъртната заплаха, семейството (вече под името Блейк) не смята да стои кротко и да търпи неуважение от местните. Така за ужас на агентите, които ги охраняват, и за радост на публиката в киносалона, Франк и Маги Блейк и двете им очарователни отрочета неуморно лъжат, изнудват, бият, вдигат магазини във въздуха и твърдо се подкрепят един друг, защото нищо не сплотява едно семейство така както банда мафиоти, които плащат милиони, за да ги видят мъртви.DeNiro_Jones

Като цяло рекламите оставят впечатление за неспирен екшън, но всъщност филмът е построен  много повече около прекрасните диалози и чувството за хумор. Разговорите между Франк Блейк (де Ниро) и агента, който отговаря за защитата му (Томи Лий Джоунс), са истинско удоволствие. Картинката се допълва и от интелигентната съпруга на Франк – Маги (Мишел Пфайфър) и чаровните наследници на семейството Бел (Диана Агрон) и Уорън (Джон Д` Лео).  Bel_Woren

Вече споменах цялостния комедиен уклон на филма. Повечето случки са като извадени от вицове за мафиоти, съвпаденията са изумителни и изобщо цялата история се движи напред от невероятно стечение на обстоятелства, което се разминава стремглаво с всякакви претенции за достоверност, каквито филмът определено няма. Той е построен с внимание към детайла и съвсем успешно успява да държи в напрежение, да разсмива и да изненадва, без да се превръща в тежка двучасова драма за мръсния свят на парите и мокрите поръчки на мафията.

Филмът е откровено добър. Не защото е някакъв шедьовър на киното, който ще остане в историята, а защото е направен качествено. Изпипан е откъм музика, обстановка, диалози и актьорска игра и съумява да е забавен по един особено стилен начин, което е все по-голяма рядкост в киносалоните. Предвид  кои са участвали в създаването му, няма и как да е иначе.

Не очаквайте крайъгълен камък в гангстерското кино. Коза ностра е създаден изцяло за удоволствие на публиката – времето минава неусетно и си тръгвате от киното с особено чувство на лекота и приповдигнатост.  Гледайте го без високи очаквани и с приятна компания.

А и в крайна сметка, всяка секунда екранно време на Робърт Де Ниро си заслужава.

Оценка: 8/10