Режисьор: Пийт Травис

Сценарий: Алекс Гарланд

В ролите: Карл Ърбан, Оливия Тирлби, Лена Хеди, Ууд Харис

Dredd PosterЛегендарен комикс герой, създаден през 1977г. Култ в Обединеното кралство. Солидно присъствие в многобройни Най-велик комикс герой класации. И абсолютно неизвестен за мен, Бог да благослови интернет търсачките. От трейлърите помнех само нацупената уста на Карл Ърбан, нахлузил кофа върху главата си.

Но всичко по реда си, нека да спестя на незапознатите читатели разходката до Гугъл и да разкажа малко за света на Съдия Дред. Мащабна ядрена война, предизвикана от САЩ, превръща почти целия свят в радиационна пустош. Оцелелите са основно хора, които по време на ударите са се намирали в т.нар. мега-градове. А мега-градовете разполагат с много специална, лазерна система за защита, която ги спасява от разцъфването на атомни гъби в задните им дворове. За да приключа с информацията, която почти няма общо с филма, ще ви кажа, че от САЩ остават само три мега-града, а всичко останало става известно като Прокълната Земя.

В “новия” свят политическата власт почти навсякъде е в ръцете на Съдиите – поредните супервойници, тренирани от невръстна възраст и снабдени с високотехнологични джунджурии. Та, нашият Съдия Дред е закон, съд и екзекутор в MegaCity One, 800-милионен градец, където нивата на престъпност са чудовищни, насилието е буквално норма, а животът на обикновения човек е без никаква стойност. Дред се явява и почти идеалното въплъщение на Темида – суров, неподкупен и на косъм от безчувствието. Типично лошо момче, да.

След кратко екшън-въведение, ставаме свидетели на въобще-не-клишираната ситуация, в която новак бива Get In!прикрепен към старото куче Дред за своя първи ден на улицата. Касандра Андерсън е на вид нежно създание, което, в качеството си на мутант,  притежава способността да чете мисли и да усеща чувства. Защо й е, бихте се запитали, когато 95% от живущите в Mega-City One искат да я изнасилят и пречукат, не задължително в този ред?  Мога да имам само бегла представа.

Разбира се, съвсем в традициите на всички екшъни от десетилетия насам, нещата за Дред и Андерсън отиват по дяволите при първата им съвместна акция. Двамата се оказват затворени в гигантски жилищен блок, завладян от престъпната банда на Церсей Ланистър, която всячески се опитва да ги затрие. В цялата работа е забъркан наркотикът SLO-MO, който представлява извинение за… ъммм… слоумо-то във филма.

Тъй като през пет поста в нета се споменават приликите между Дред и Щурмът (The Raid: Redemption), ще направя важно уточнение – Дред не пъшка и предпочита пушкалото си пред ръкопашния бой. Ако продължите с четенето, ще попаднете и на обичайните фанатици, които ще ви убеждават, че униформата на Съдията не била наред, щото липсва абсурдния орел на рамото, дизайнът на Lawgiver-а и Lawmaster-а (съответно патлака и мотора) не съвпадал с този в комиксите и подобни, но на вас едва ли ще ви пука, защото не сте част от българска Дред-секта.

Ma-MaАз лично през цялото време се възхищавах на изумителната издръжливост на карлърбановата челюст, която не промени състоянието си през целия час и половина. Допълваме челюста с R-рейтинг, познат още като “кръв, секс, псувни и дрога”, изхвърляме всякакви философии върху полицейската държава, на тяхно място поставяме 7 вида амуниции, които разпарчетосват лошите по всевъзможни начини, и получаваме Дред.

Дали ще запомня филма? Вероятно не. Дали се забавлявах? Абсолютно.

JUDGEMENT TIME!

Оценка: 6/10