Режисьор: Ридли СКот

Сценарий: Дейвид Скарпа, по романа на Джон Пиърсън

В ролите: Мишел Уилиямс, Кристофър Плъмър, Марк Уолбърг, Чарли Плъмър и др.

Всички пари на света е ужасяващо слаб филм. Просто не виждам смисъл да ви губя времето с въвеждащ абзац, за да споделя очевидното. Поредният недопечен боклук на Ридли Скот има само два интересни елемента – фактът, че е базиран на истинска история (тръпна – не – пулсирам в очакване Холивуд да стопли, че „истинските“ истории НЕ СА ИНТЕРЕСНИ в 99% от случаите, защото реалният живот няма добре структуриран драматичен наратив), и това, че секс-скандалът на Кевин Спейси изгърмя буквално дни преди пост-продукцията на филма, което доведе до уникалното решение той да бъде заменен с Кристофър Плъмър. Плъмър имаше девет дена да изиграе наново всички сцени с участието на Джей Пол Гети, и за това младежът заслужава всички възможни похвали, защото постижението е изключително и ефектът е, че в нито един момент зрителят няма да забележи, че това не е бил оригиналният актьор за ролята.

За съжаление обаче Всички пари на света се дъни по един много по-важен показател, а именно това, че е невъобразимо, брутално, ужасяющо скучен. ИСТИНСКАТА (!) история за отвличането на един от внуците на американския милиардер Джей Пол Гети (считан от съвременниците си за най-богатия човек в историята) и последвалия му отказ да плати откупа (Гети е легендарен със стиснатостта си) е тоталният провал, поради факта, че за разлика от ИЗМИСЛЕНА такава, в която има динамика, развитие, кулминация и т.н., тук имаме провлачена лента, която не знае дали иска да е династична драма, или трилър, но се дъни и в двете, понеже ѝ липсва каквото и да е напрежение. Разни неща се случват, след което филмът свършва.

Актьорите, милите, душа дават. Мишел Уилиямс (в ролята на Гейл Харис – омъжена и в последствие разведена със сина на Гети, и майка на отвлеченото момче) е такава разкошна актриса, че ме боли сърцето, че се е набутала с тоя пробит антиклимакс. Жената прави каквото може, но сценарият просто не ѝ дава нищо, с което да работи. Вече споменатият Кристофър Плъмър е убийствен като Гети, изигравайки го като полу-социопат, за когото спестяването на няколко милиона е рационално и си струва риска да изгуби близък роднина, когото всъщност дори може да се каже, че обича. Честно казано, не мога да си представя как Кевин Спейси щеше да е по-добър в тази роля от Плъмър, придаващ зловеща тежест и авторитет, за които Спейси – дори ако за момент забравим нежеланите поплъзновения по непълнолетни младежи – няма нито излъчването, нито възрастта. Марк Уолбърг също е във филма. Не знам защо. И той не изглежда като да знае…

От режисьорска, операторска и озвучителна гледна точка… не ми пука как е филмът. Скот е силен в техническо отношение режисьор, който се заобикаля със сходно силни професионалисти, така че предполагам, че ако тръгна да му гледам отделните детайли, Всички пари на света е компетентно направен. Но лентата е толкова ужасяващо непълноценна и лишена от художествена стойност, толкова продънващо скучна, безидейна и безсмислена, че просто наистина няма никакво значение колко добре е направена и дори изиграна. Уви, това е филм, който единствено тотално различен сценарий можеше да спаси. Надявам се да продължи да не получава никакви награди, за нищо, никъде.

П.П. С приятеля ми бяхме в Лос Анджелис около Коледа и посетихме Гети музея – великолепна, модерна сграда, издигната на един от хълмовете над града и съдържаща зашеметяващата колекция от картини и скулптори от някои от най-великите творци в историята. Ако някога се случите в близост до ЛА, посетете го. Струва си безкрайно много повече от двата часа, които ще изгубите от живота си да гледате тая боза.

Оценка: Филм: 3/10; Кристофър Плъмър: 9/10