Дизайнер: Арве Фюлер

Продължителност: 30-60 мин

Брой играчи: 2-5

Механика: поставяне на работници

Издател: Game Brewer

Festo е играта, в която се изживявате като майстор готвач и се надпреварвате да приготвяте изкушаващи ястия за царския пир. Тематична, шарена, красива и убийствено стратегическа – такава се оказа една от най-сполучливите ни покупки от изложението в Есен.

Please click on the flag for the English version.
Test in english

Festo е типична worker placement игра, в която основната част представлява правилното разпределяне на наличните ви работници по няколкото свободни локации. Какво ще успеете да направите в последната фаза на играта – готвенето, се определя изцяло от решенията ви, взети по-рано. Но нека проследим един ход от играта.

Както вече отбелязах, темата на Festo e приготвянето на храна. Логично, началната стъпка е да се снабдите с продукти. Първата част на борда представлява „магазини“ на различни фантастични същества, които предлагат стоките си във вид на цветни кубчета. Всяка такава локация има резерв от определен продукт, както и специално умение. В първа фаза играчите разпределят своите работници по желаните от тях локации, а във втора – събират полагащите им се кубчета. Къде е уловката? Всъщност на цели три места.

Преди да избират магазини, в които ще изпратят чираците си, играчите хвърлят два зара и в зависимост от резултата им, затварят един или два от тях, което автоматично прави конкуренцията за останалите по-сериозна. Другото специфично правило е, че поставянето на работниците се случва на два етапа, разделени от повторно хвърляне на заровете и евентуално промяна в отворените/затворените магазини. Следва правилото, че човекът с мнозинство на дадена локация пръв избира дали да вземе всички налични там продукти, но ако го направи, премахва своите чираци от магазина. След този избор всеки играч, който все още разполага с работници там, има право да се възползва от специалното умение и именно това може да накара този с мнозинство да не вземе кубчетата. Накрая се разпределят останалите съставки, ако има такива. Така за всички играчи в този магазин остава избор на действията. Всичко това прави задачата с поставянето на работниците доста сложна, тъй като включва внимателно преценяване на действията на останалите играчи, както и на елемента шанс – дали да поставя работник на тази локация заради умението ѝ, дали да се боря за мнозинство в друга, а и с колко точно човечета, защото другият играч също има апетити към нея – все въпроси, които ще си задавате непрекъснато. Обикновено в тази фаза ще искате да сте по-назад в реда за ход, защото по този начин ще имате повече информация за какво да се борите и къде може да надцакате опонентите си.

След като всички играчи направят изборите си по локации и се сдобият със съставки идва втората фаза на играта, в която се случва готвенето. В края на борда са наредени няколко ястия от различен тип, всяко от които изисква определени продукти. В зависимост от това с какви кубчета сте се сдобили в предишния кръг, ще можете да сготвите едно или повече неща от предложените. Всяко блюдо, което реализирате, носи точки, а колкото по-разнообразни са ястията ви, толкова по-голям бонус ще получите накрая. В този етап от играта пък ще предпочитате да сте по-напред на опашката за готвене, защото по този начин ще имате повече варианти какво да направите. Имено затова Festo успешно дава плюсове и минуси на това да сте по-напред или по-назад в реда за игра.

Този цикъл – избиране на магазини, взимане на продукти, готвене – се повтаря 4 пъти, след което се броят точки и се определя победител. Festo се изиграва за около един час, като времето варира в зависимост от броя играчи и най-вече колко бързо са склонни да взимат решения.

Макар да изглежда лека, шарена и забавна, всъщност Festo е стратегическа игра, която предполага внимателно планиране и преценени рискове. Ако не внимавате какво правите, може да се окаже, че изобщо нищо не можете да сготвите с наличните ви продукти, а ако опонентите ви са били по-далновидни в изборите си, като нищо ще ви оставят далеч назад в класирането.

Въпреки всичко казано до тук, Festo не се усеща като натоварваща, тежка игра, а дори напротив – върви с добро темпо, редът ти идва сравнително бързо и вниманието на всеки играч е винаги фокусирано върху борда, защото е важно да се следи как се променя той след всеки новопоставен работник. Освен чрез случайния принцип, на който се затварят определени локации, играта добавя още една променлива чрез карти със специални правила, важащи за всички. Те се обръщат по една преди всеки ход и трябва да отбележим, че разнообразяват значително разиграванията, без да ги утежняват по никакъв начин.

Компонентите на играта са простички, но хубави – цветни човечета и кубчета, два обикновени зара. Доста по-красиви и пъстри са самата дъска и токените за ястията. Бихме казали, че те, като постоянен фон, са достатъчно, за да придадат добър вид и приятна атмосфера на играта. Самите съставки и магазините, от които ги купувате, си имат някакви фантастични имена, но честно казано никой не ги използва, а вместо това всичко е просто „кубчета в някакъв цвят“. Въпреки това комбинирането на съставките за ястията дават усещане за готвене, а свирепата конкуренция за продукти ни говорят за ожесточено състезание между майстор-готвачите.

Festo се оказа worker placement игра със сравнително прости и последователни правила, която обаче предразполага към доста комбинативност и надхитряне. Въпреки това се изиграва бързо, което не е толкова често срещано за жанра ѝ. Темата е приятна и по-нестандартна, компонентите са хубави, геймплеят е интересен. Какво повече му трябва на един играч? Може би малко истинска храна на масата, за да е пълно празненството!

Оценка: 9/10