Свърши лятната ваканция на ShadowDance, с което, уви, се вижда и краят на лятото. Освен с ябълки, круши, чушкопеци, грозде и новото Божоле, есента ни очаква с още много най-пречудни неща! Злополучно отмененият това лято Stalker LARP 2018: The wind of change има обявена нова дата – планира се за 26 октомври! Междувременно екипът на рубрика Игри ще е за втора поредна година на гигантското изложение на настолни игри в Есен, така че със сигурност очакваме лавина от интересни заглавия оттам. На филмовия фронт ни очакват Venom и новата инкарнация на Хищникът, а на книжния – естествено, нов Сандерсън. Да не говорим за Хелоуин и самотния октомври.

Та в тази трескава есенна суетня част от екипа най-нагло си удължи почивката и вместо на 3 септември да се завърне в офисите шадоудансърски*, реши да се подготви подобаващо за предстоящата зима, като посети Кралски Чертог, Къщата на неумиращите, Червения замък и други ключови за фантастичната общност места.

 За който все още не се е досетил, темата на този текст няма да е в традиционния за списанието редакционен стил, а ще е центрирана около небезизвестния сериал Игра на тронове, с тук-таме щипка туризъм и нещо-като-почти-спойлери по-долу, така че спасявайте се овреме!

Както на феновете сигурно е известно, част от снимачните локации на Троновете всъщност се намират в Хърватска и след като по случайно стечение на обстоятелствата* се оказахме в Дубровник, с Moridin нямаше как да не пробваме една от многото туристически обиколки, посветени на сериала.

Какво научихме от тура? Нищо от вълнуващата история на града, но пък достатъчно интересни факти от кухнята на сериала.


1. Първоначално екипът зад Троновете снимал в Малта (спомняте ли си сцената, в която късметлийката Денерис се венча за най-съвършения мъж във всички възможни филми, сериали и вселени?). Но след като посипали местната природна забележителност с пясък и си заминали, без да почистят, си навлекли гнева на малтийците и се сдобили със забрана за снимки. И така дошъл ред на Хърватска!


2. Питър Динклидж, по-известен като Тирион, след като се напил безпаметно с група дружелюбни австралийци, се събудил в хостел стаичка в стария град на Дубровник. Собственикът на мястото не пропуснал след това да окачи задължителната бележка „Тирион спа тук“, с надежда за слава и богатство. Но така и не разбрахме къде точно се намира хостелът, за да се уверим в историята със собствените си очи (и фотоапарати).


3. Мястото, където е заснета прословутата „Shame, Shame“ сцена на Церсей, също се намира в Дубровник и дори е сравнително лесно разпознаваемо. Ние си знаехме отпреди това, че не голото тяло на великолепната Лина Хиди се е разхождало по старинните стълби, но бяхме изненадани да научим, че създателите на сериала предложили пари на всички обитатели на къщите наоколо…. да пуснат кепенците и да не ги отварят по време на снимките! Всеки отделен прозорец струвал конкретна сума, така че колкото повече прозорци имала къщата, толкова повече пари за щастливия собственик. Всичко това с цел предпазване от спойлери, разбира се!


4. Във връзка с горното, едно малко издайниче от предстоящия последен сезон: Джон Сноу е бил забелязан в Кралски Чертог , доказаха ни го със снимков материал! Защо и как, разбира се не знаем, но някакви потенциални тронове от неособено благороден метал са потенциален вариант…?


Ние, уви, не можахме да разпознаем почти нито едно от местата от тура… Не само заради слабата си фотографска памет (и зрение) и не особено качествените снимки (компилирани в петкилограмов албум, разнасян от нашата крехка екскурзоводка), а и защото създателите на ГоТ не са се свенили да използват технологичните си суперсили и така сцена от 20 секунди е снимана на 4 различни места, цели острови изчезват, CGI кули се добавят към крепости, а конкретно Червеният замък на няколко пъти се оказва в различни части на града. Е как да познае нещо човек, питам аз!

В крайна сметка истинският Дубровник няма много общо с показаното на екран, но за съжаление ордите туристи и ГоТ фенове не са му се отразили благоприятно… Градът е без съмнение красив, но е претъпкан – особено когато се сберат няколко круизни кораба наведнъж*. Интересно е да спомена, че всъщност местните хора, запознати с творчеството на Мартин, наричат круизните туристи Бели бродници.

И за да не завърша с тъжната мисъл за туристическа съсипия, преди да ви оставя на работните имейли, препоръчвам това тематично четиво на Moridin за Игра на тронове, консумирайте отговорно със сутрешното кафе!