Автор: Тимъти Труман, оригинални и адаптирани истории от Робърт Е. Хауърд

Илюстрации: Томас Джорело, Ричард Корбен, Тимъти Труман, Хосе Виларубия и други

Издателство: Студио Артлайн

Формат: Омнибус

Това стана малко преди Артлайн да сменят собственика си. Някъде през пролетта на 2022 г. издателството реши да направи поредния смел ход за нашия пазар. Обяви, че ще издава колекционерски комикс за Конан под името Колосален Конан Кимериеца. Предвид обема на изданието и цената, на която беше обявено, ходът наистина беше смел. Твърдеше, се, че изданието ще излезе в тираж от 200 бройки. Аз лично, като потребител, нямам информация дали това наистина е така и каква част от предвидените бройки са продадени. Факт е, обаче, че в момента все още може да се закупи бройка от сайта на Озон.  Нямам представа бройката която се получава оттам дали е от първоначалните двеста – надписани с уникален номер, или е направена допечатка. Факт е, обаче, че моята бройка наистина е ръчно надписана с уникален номер.

Колосален Конан Кимериеца представлява дебела книга – над 600 страници. В нея можем да прочетем няколко истории от живота на Конан, сред които и две оригинални истории на Робърт Е. Хауърд – комиксовата версия на Black Colossus и тази на Iron Shadows in the Moon. Между тях има други истории, подредени хронологично, така че да попълнят времето, което Конан прекарва, скиторейки из света на Хибория.

Откъде все пак са събрани историите? Ами, малко е объркващо. На страницата на комикса в онлайн магазините можете да прочетете, че той съдържа в един том броевете от 0 до 25 на награждаваната поредица*. По принцип за Конан съществуват ужасно много различни истории, подредени във всякакви поредици – няма как, като всяко комикс нещо, което се е сблъскало с Марвел през годините, оригиналният герой на Хауърд е бил част от какво ли не: то не са авенджъри, Доктор Дуум, Върколака, който се озова на Хибория, кросоувъри с Червената Соня, въобще в типичен Марвелски дух – каквото се сетите, има го. За да се разбере какво искат да ни кажат Артлайн с тези броеве от 0 до 25, си трябва малко ровене, но ако читателят е малко по-опитен и знае как правата на Конан бяха прехвърляни между различните издатели, може да стигне до извода, че не се касае за Марвелските приключения. Цитираните от издателите броеве са всъщност 26-те броя от първата поредица от комикси, издавана от Dark Horse Comics. Броевете са излизали от юни 2008 до ноември 2010 г.

Разбира се, те не са началото на историята за Конан. И като казваме това, трябва веднага да добавим, че хронологичната подредба на историите за Конан е нещо, за което никой във фендъма не може да се разбере с никого. Съществуват няколко официални версии, които разместват дори оригиналните разкази на Робърт Е. Хауърд. Не може обаче по никакъв начин да се каже, че историите, както те са разказани и подредени в Колосален Конан Кимериеца – следвайки пътя на Conan the Cimerrian на Dark Horse Comics, са началото на историята. Първата история разказва за завръщането на Конан обратно в Кимерия и съответно той вече е имал приключения на юг и на север, което е потвърдено и на много места в текста. Да, Кимерия може да е начало на някаква част от приключенията на Конан, но със сигурност не е началото на приключенията. Казвам това единствено за да сте наясно, че влизате в една история, която изисква някакво познание. И в този ред на мисли – ако читателят не знае кой е Конан и за какво става въпрос (доста невероятно, ако чете точно това издание, предвид, че очевидно е издавано за колекционери и ценители, но все пак), може да се обърка кои са тия истории, които се споменават из текста.

Когато Dark Horse Comics са издавали тази част от историята, са го правили за американския пазар. При това са го правили, след като правата вече са били Марвелски и те са запълвали пазар, който вече е бил, донякъде изграден. У нас, където не сме виждали нищо комиксово от Конан (с едни дребни изключения в началото на века, за които не говорим – впрочем пак на Артлайн) този подход може би е малко странно решение.

Впрочем в Конан Омнибуса – колекция от комикси за Конан от 7 тома, публикувани през 2017 г. от Dark Horse Books, които обхващат цялата история на Конан Варварина, се съдържат и всички истории от Колосален Конан Кимериеца. Там те са издадени в трети том на омнибуса, със заглавието Ancient Gods and Sorcerers и Кимерия е втората история. В Ancient Gods and Sorcerers Конан решава, че му е втръснала покварата и алчността на хората в градовете на изток и е време да се прибере на север, в родната му Кимерия. Това става веднага след трагичните събития, описани в The Hand of Nergal. Това може да помогне на читателите да се ориентират колко е възрастен Конан в момента, какво е направил и какво му предстои да направи.

И така, като оставим настрана странната хронология, какво се съдържа в Колосален Конан Кимериеца? Той започва с вече споменатата поема Кимерия на Робърт Е. Хауърд, която плавно прелива в историята на завръщането на Конан по родните места. Запознатите знаят, че там се съдържа и историята на дядото на Конан, който също като внука си кръстосва разни южни земи – Конахт Кимериеца. След завършването на тази дълга история започва Черния Колос, следват У дома за лов и Тъгата на Акиваша – две кратки историйки, които не са оригинални на Хауърд, после минаваме през малко по-дългите Свободната дружина, Козаки и стигаме до Железни сенки под луната – впечатляваща оригинална история на Хауърд, с която завършва тома.

Рисунъкът в тома е творба на различни художници, всеки със своя собствен стил. По принцип различните читатели има своите различни предпочитания – някои харесват по-убити цветове, други по-живи, някои си харесват дори старите черно-бели картинки на The Savage Sword of Conan от старите Марвелски времена на 70-те и 80-те. Тук не е така, всичко е цветно. Стиловете са разнообразни, наистина, но всички са евокативни. В началото имаме твърде много зимни пейзажи с много бяло по страниците, разнообразени с характерния рисунък в историите за дядото на Конан. После Конан си заминава от студените родни земи и се отправя обратно на юг, където вече виждаме всякакви цветни пейзажи. Точно каквото човек би очаквал от комикси за Конан. Художниците, които са рисували панелите с молив, са Томас Джорело, Ричард Корбен, Тимъти Труман и други. Оцветител почти навсякъде е Хосе Виларубия. Признавам си – от комикси не се интересувам кой знае колко, но определено ми хареса, че от Артлайн са решили да издадат комикс от цветната епоха на Конан.

Хартията на Колосален Конан Кимериеца е гланцирана, а някои страници-фолио са изцяло посветени на един-единствен арт. Има и допълнителни благинки в края на книгата, където част от сцените се съдържат в черно-бял и цветен вариант, и в по-голям формат. С книгата идват и хартиени картички, които може би за колекционерите ще имат стойност, ако не ги изгубите някъде, както аз направих с моите.

Бих могъл да кажа, че въпреки забележките по-горе, съм изключително доволен от продукта. Ако сте фенове на Конан или сте фенове на комикси – той ще бъде прекрасен том, с който да се сдобиете. И, в крайна сметка – надявам се, че инвестицията на издателите се е изплатила и, въпреки промените в Артлайн, които настъпиха наскоро, ще видим още нещо подобно за Конан на български език. Определено имаме нужда. Например следващите броеве на Dark Horse – Conan: The Road of Kings, а защо не и някое от томовете на Conan Omnibus на Тимъти Труман?

Оценка: 9.5/10