Автор: Кен Лиу

Издателство: Simon & Schuster

Вече съм писал за Кен Лиу и силния му дебют в дългата форма – The Grace of Kings. Колегите пък наскоро ви разказаха за Хартиената менажерия, сборник с разкази, който засега остава единственото преведено негово творчество у нас. Продължаваме да обсипваме писателя-преводач-юрист-програмист с любов в The Wall of Storms, втора част от цикъла The Dandelion Dynasty, който продължава историята на Куни Гару, бунтовникът, превърнал се в император на островите Дара, и (особено) неговото семейство.

Заварваме Куни няколко години след изкачването му на престола, все още преследващ своята благородна мечта за по-честно, справедливо и благоденстващо общество. Повече от една трета от книгата е отделена именно на държавнически казуси и философии, на проблеми, като цяло неприсъщи на фентъзи жанра. Например, сериозно внимание е обърнато на образователната система на островите, как тя може да бъде направена по-достъпна, възможно ли е и трябва ли да се изравнят възможностите между богатите и бедните деца, могат ли повече жени да бъдат привлечени в училищата на Дара, по какъв начин да се отсяват кандидатите за чиновнически постове, каква форма да приемат и как да бъдат оценявани изпитите, полагани от бъдещите водачи на имперския апарат. Кен Лиу задава много въпроси и подсказва няколко възможни отговора, но подобно на The Grace of Kings, преценката кое е полезно и кое вредно, кое е възможно и кое химера, остава за читателя.

Немалко време се отделя и на различните теории за структурата на управлението. Куни е поставен в трудна ситуация, тъй като трябва да лавира между интересите на своите васални владетели, повечето от които – приятели, помогнали му във войните за трона, и силното желание на императрица Джиа и администрацията около нея да направят Дара възможно най-малко зависима от личните връзки на благородниците, вярата помежду им, приятелската лоялност и прочие, които тя смята за променливи, временни и като цяло вредни за държавността в дългосрочен план. Отново са разгледани предимствата и недостатъците на централизираните и децентрализираните власти, какво е мястото на армията в обществото и трябва ли тя да бъде единно звено, противопоставено на разпръснатите войски в различните части на островите.

Всичко това е оплетено в различните философски течения/училища на Дара, които имат немалко общи черти със съществуващите далекоизточни такива, а ние получаваме доста внушителен микс от идеи, гледни точки и въобще начини на мислене, подход към разнообразни иболезнени обществени теми.

Друг необичаен за фентъзито елемент се явяват дългите, подробни, полунаучни описания на най-различни изобретения, езици, биологични видове и какво ли още не. Тъй като Кен Лиу освен всичко друго е инженерен фен, ще се насладите на или ще се отегчите от детайлните схеми на всякакви машинарии (от „магически“ огледала до въздушни бойни кораби), от разкостването на въображаемите му езици и писменост до съставни части, от задълбаването в устройството на гаринафините, които са еквивалентът на дракони в The Wall of Storms, и още, и още.

Очевиден е захласът на Кен Лиу да разсъждава, а и да обяснява, върху това как и защо работят разни механизми – от дребното наелектризирано бурканче на уличен фокусник, до главозамайващия и объркващ двигател на държавния апарат.

Преди да вземете в ръце The Wall of Storms, добре помислете дали такъв тип литература ви харесва, защото докато аз, като щастливо помиярче, мога да се радвам и на взривен екшън, и на описанията на костна структура на измислено животно, то за доста читатели Кен Лиу вероятно ще бъде отегчителен и скучен.

От друга страна, по някакъв магически начин, направил ми впечатление още в The Grace of Kings, Лиу някак е наблъскал и чудовищно количество сюжет в тялото на романа, така че станах свидетел на безброй приключения, интриги, предателства, обрати, битки и войни.

Сюжетът буквално е разделен на две, като в началото ни занимава с израстването на децата на Куни и противопоставянето на майките им, всяка от които желае своето чедо за престолонаследник и има различни виждания за управлението на Дара, докато самият Куни също се колебае относно най-достойния продължител на делото му. Усещаме подводните течения на дворцовите схватки, виждаме различните фракции, които се борят за надмощие, и предчувстваме хаоса, постепенно обхващащ островите и водещ до избухване на бунтове.

Втората част идва малко изненадващо, макар тук-там да се подхвърлени трохички, с огромни кораби на бреговете на Дара, които носят в търбусите си нашественици отвъд Стената от Бури (природен феномен, който опасва островите и не позволява на мореплавателите да преминат отвъд). Новодошлите имат на свое разположение вече споменатите гаринафини/дракони и сварват империята в ужасно неподходящ момент, точно когато вътрешните междуособици са се превърнали във въоръжен конфликт.

Следва доволно епичен сблъсък на цивилизации, а Лиу, без да изневерява на стила си, не рисува народа на Lyucu като напълно варварска сган, а дава достатъчно мотивация за действията на лидерите им и поставя на дневен ред въпроса кои всъщност са „хората на Дара“, не са ли и те просто пришълци, дошли на островите стотици години по-рано и също изтласкали коренното население.

Освен основната нишка на сюжета, The Wall of Storms често се отклонява в страничните истории на своите персонажи или се връща назад във времето, за да ни разкаже как се е стигнало до едно или друго събитие. Аз не съм особен любител на подобен повествователен подход, а както вече казах, романът така или иначе е бъкан с какви ли не допълнителни пипалца и пипалища, но Кен Лиу успява да ме увлече като разказвач и въпреки хич нестегнатата си проза, някак ме доведе до края на своята историята и ме изпрати доволен след затварянето на последната ѝ страница.

Препоръчвам The Wall of Storms на читателите с вкус към културата, традициите и мистериите на Далечния изток, които обаче също така изпитват удоволствие да влизат в болезнени детайлчета относно заобикалящия ги въображаем свят. На останалите, романът на Лиу може да стори обемиста и неудобна за носене тухла, изпечена от думи.

Оценка: 7.5/10