Автор: Шонън МакГуайър

Издателство: Tor.com

Цена: $19.99

You can’t skip to the end of the story just because you’re tired of being in the middle. You’d never survive.

За Шонън МакГуайър сме писали неведнъж. От ърбън фентъзи поредиците ѝ, през великолепните повести в Wayward Children вселената, та до зомби ужасите, които пише под псевдонима Мира Грант, тя е невероятно успешен автор, който е отвъд крайно време да бъде издаден на български.

Middlegame е поредното доказателство за това твърдение. Епично фентъзи, развиващо се в нашия свят, напълно завършено в един-единствен том. „Невъзможно!“, чувам да казвате. Не и за МакГуайър, е моят отговор.

Асфодел Бейкър е най-великият алхимик на своето време. Нейните теории за реанимацията на мъртва тъкан и въплъщаването на космични концепции в човешки тела са изключително прогресивни. До такава степен, че цялото алхимично общество в средата на 20-и век се изправя срещу нея. Но макар и низвергната от колегите си, тя кодира знанието си в детската поредица Over the Woodward Wall. Успехът на книгите гарантира, че алхимиците, криещи се сред простолюдието, няма да я забравят.

Едно поколение по-късно, в края на 90-те, Джеймс Рийд – едновременно творение на Асфодел Бейкър, нейният най-блестящ последовател, и човекът, отговорен за смъртта ѝ – най-накрая постига мечтата на създателя си. След поредица брутални експерименти и кръвопролитие, той въплъщава Доктрината на Съзиданието в няколко двойки новородени близнаци.  Разделени, те са пратени да живеят сред различни родители. Целта на експеримента е децата да развият дарбите си самостоятелно, без силата, която близостта би им дала. Двойката с най-добри резултати ще бъде събрана под контрола на Рийд, за да му служи като инструмент за контрол над реалността.

Останалите деца няма да оцелеят.

Роджър и Доджър живеят в два противоположни края на САЩ. Но още като малки, те се намират взаимно в пространството, свързващо умовете им. Тази телепатична връзка променя съдбата им още преди зловещите им създатели да започнат да се месят в живота им. Middlegame проследява израстването им от малки деца, които си мислят, че другият е въображаем приятел, до тридесетте им години, когато колосалната сила, която въплъщават, вече не може да бъде скрита.

Този роман няма да се хареса на всеки. Разказваческият стил е по-скоро „хроника“, отколкото фокусирана история. МакГуайър минава през различни гледни точки, включително птичи поглед, за да изгради както свят, в който тайно алхимично общество се опитва да контролира времето и пространството, така и отделните хора, които го обитават. Действието се движи бавно, но стилът на автора те потапя толкова дълбоко във вселената, че поне аз в нито един момент нямах желание да изляза от нея.

Двамата близнаци са уникални от самото начало. Роджър обича да чете книги. Той разбира думите на инстинктивно ниво и борави с тях до съвършенство. Роджър невинаги осъзнава, че желанията му са по-скоро заповед, ако ги изкаже по правилния начин.

Роджър е Език.

Доджър е математически гений. Тя обича да играе шах, но спира, когато осъзнава, че никой не е в състояние да я победи. Всички легендарни теореми, с които учените са се борили с десетилетия, са моментално ясни за нея. Доджър е аутист и често не разбира хората около себе си, но е в състояние да осмисли на цифрово ниво реалността, която те обитават.

Доджър е Математика.

Поотделно, те са непълни. Недовършени. Роджър е далтонист. Доджър няма възприятие за дълбочина. Роджър е емоционално дистанциран. Доджър не знае как е блокира емоциите си. Но когато двамата гледат през очите на другия, когато са заедно, те се превръщат в нещо повече от сбора на частите си. Заедно Роджър и Доджър са Доктрината на Съзиданието.

В случай че епиката на това ревю ви идва в повече, надявам се, че все пак ще дадете шанс на книгата да направи по-добро впечатление. Middlegame е изключително мащабно четиво. Същевременно обаче историята е почти интимно фокусирана върху двама души и чудовищната конспирация около тях. МакГуайър безсрамно вкарва един куп идеи в романа. Пътуване във времето и алтернативни реалности. Други изкуствено създадени деца, които въплъщават по-низши Доктрини. Алхимични инструменти, създадени от телата на мъртъвци. Вселената на Middlegame е подчинена на логиката на символизма и резонанса на словото по начин, за който предишните книги на автора само намекват.

Ако ви се чете нещо амбициозно и многопластово, ако искате епично фентъзи, което е напълно завършено в един-единствен масивен том, то този роман твърдо е за вас. Това е история за израстване, магия и семейство, обагрена в кръв, насилие, трагедия, но и надежда и триумф. Middlegame не е за всеки, но ако се окаже, че е за вас, ще я обикнете незабавно.

П.П. След огромния комерсиален успех на романа МакГуайър написа кратка повест на име Over the Woodward Wall – приказната история, подобна на Магьосникът от Оз (също спомената в книгата), от която получаваме само малки цитати в началото на всяка глава. Не знам за вас, но аз обожавам такива мета-моменти, когато автор напише книгата, за която говори в книгата си ^_^

П.П.П. Забавен детайл: четецът на аудиокнигата е Амбър Бенсън, а.к.а. „Тара“ от Buffy the Vampire Slayer. Тя влага почти приказен елемент в атмосферата, особено когато чете репликите на злодеите. Това може да подразни някои хора, но за мен беше абсолютно прекрасно изживяване.

Оценка: 8/10