Автор: Силвия Морено-Гарсия

Издателство: Del Rey

Цена: $27.00

Силвия Морено-Гарсия не е непозната на западния читател на фантастика и хорър. Тя е писател и редактор, а романът ѝ от 2019 г., Gods of Jade and Shadow, беше номиниран за Небюла и Локус. При все това, Mexican Gothic се появи в полезрението ми сякаш отникъде. От реклама на корицата по време на Chicago Comics and Entertainment Expo, романът внезапно се превърна в масивен хит, за който знаеха дори хора, които не четат фантастика или хорър. Но едно нещо е сигурно. Каквато и да е причината за този успех, той е абсолютно заслужен.

Mexican Gothic отговаря перфектно на името си. Историята отдава почит на готиката както на стилово, така и на сюжетно ниво, но същевременно пречупва тази естетика през модерната призма на фантастиката. Действието се развива в Мексико, в средата на 20-и век. Ноеми Табоада е дъщеря на богат бизнесмен в Мексико Сити. Животът ѝ е посветен на купони, флиртуване и умело избягване на опитите на баща ѝ да я задоми. Но когато семейството получава писмо от наскоро омъжената ѝ братовчедка Каталина, всичко се променя. Думите на Каталина са изпълнени с лудост и бащата на Ноеми се страхува от скандал във вестниците. Той я изпраща като посланик в далечната провинция, където братовчедка ѝ живее с британския си съпруг.

High Place e стара къща на върха на мъглив хълм, надзираваща изоставена сребърна мина. Дойл са старо европейско семейство, но огромното им богатство е в далечното минало. Още с пристигането си, Ноеми се сблъсква с враждебност, лъжи и тайни. Каталина е болна и неспособна да напусне спалнята си. Мъжът ѝ Върджил е едновременно чаровен и застрашителен. Всички членове на семейството са по един или друг начин странни и отблъскващи. Но Ноеми е твърдо решена да остане, докато не разбере от какво страда братовчедка ѝ.

Скоро след това започват сънищата.

Mexican Gothic е великолепно четиво. Историята е интригуваща и мистериите в основата ѝ са само частично предвидими. А когато читателят най-сетне осъзнава какво се случва в неосветените коридори на High Place, действието само става още по-вълнуващо. Атмосферата е гъста и мрачна, изпълнена с готическа (така де) стилистика както на сюжетно, така и на езиково ниво. Изказът на героите е на висок стил, а естетиката и нейните описания са като извадени от история на Едгар Алан По.

Но най-силната черта на Mexican Gothic е главната героиня. На пръв поглед Ноеми е разглезена богаташка щерка. Но през цялото време тя е толкова активен персонаж, че читателят е абсолютно впримчен в историята ѝ. От малките бунтове срещу деспотичните правила на семейството, на което гостува, до големите разкрития, Ноеми е абсолютно разкошен образ.

Трябва да предупредя, че има доста зловещи моменти. Това е типът ужас, където читателят се бои за физическото здраве на героите. На места е загатната и заплахата от сексуално насилие. По мое мнение Силвия Морено-Гарсия в нито един момент не прекрачва границата, но си давам сметка, че тази граница е различна за различните читатели. Така че ако решите да дадете шанс на романа, бъдете готови за реален ужас.

При все това предупреждение, Mexican Gothic е една от най-качествените книги, които съм чел тази година. Трудно ми е да си представя почитател на жанра, който не би я оценил. Силвия Морено-Гарсия е изключителен стилист и фактът, че използва уменията си не за магически реализъм, а за чист хорър, само ме кара да я уважавам още повече. Препоръчвам горещо.

Оценка: 9/10