Началото на годината е времето, когато всички комикс-колекционери трескаво проверяват онлайн сайтовете и разглеждат какво предстои да бъде издадено през идните месеци. А материал определено има – през последното десетилетие цялото комиксово изкуство и особено супергеройският жанр набраха огромна популярност в резултат на страхотните филми на Marvel Studios и множеството разнообразни телевизонни сериали на The CW и DC Universe. Този новосъбуден интерес към комиксовите истории доведе до това редица забравени арки от предишните десетилетия да бъдат преиздадени отново в по-красиви и по-луксозни версии. В настоящия материал ви представям седем страхотни омнибуса, които са обявени за издаване през 2020-а!

Снимка: Личен архив 😎 

Може би няма да е лошо да обясня какво точно представлява понятието омнибус в комиксовия свят, за да въведа в терминологията прохождащите колекционери. Общо взето има няколко вида комиксови издания:

  • единичен брой – съдържа между 20 и 60 страници и често е само отделна част от голяма поредица;
  • сборна книжка с меки корици, наричана tbp (trade paperback) – тя обединява няколко броя, за да разкаже по-цялостна арка, обемът варира между 4-5 броя (120 страници) и 17-18 броя за по-масивни издания (около 500 станици);
  • имаме и hc издания (хардкавър), които са като tbp-тата, но с твърди корици и, в някои случаи, са малко по-големи като размер – 28 вместо 26 сантиметра, което позволява на читателите да се насладят повече на арта.

Освен тези формати комиксовите издателства предлагат и различни луксозни издания, които са с твърди корици, уголемен формат и съдържат повече броеве (от 15 до около 50). Dark Horse наричат тези издания Library Edition, Image ги наричат Deluxe Edition, а за двата гиганта в бранша – Marvel и DC comics – тези издания се наричат омнибуси. Казано най-просто, омнибусите са царете на комиксовия свят (като DC предлагат и по-луксозни издания, така наречените Absolute Editions, но те са толкова великолепни, че не са царе, а са си направо богове). Ако се интересувате повече от комиксовите формати, пишете ни в коментарите – с удоволствие мога да напиша по-подробен материал по темата!

За целта на настоящата класация подбрах омнибусите по следните критерии:

1) Да са официално обявени с предстояща дата на излизане през 2020 г.
2) Да са омнибуси, които се издават за пръв път – Daredevil By Brian Michael Bendis Omnibus Vol. 1 и Vol. 2 ще бъдат преиздадени тази година, след като много дълго време бяха изчерпани, същото важи и за Ultimates by Mark Millar & Bryan Hitch Omnibus. Макар да се радвам, че тези страхотни издания отново ще бъдат налични, все пак реших да се фокусирам върху издания, които не сме виждали преди.
3) Да не са продължение на омнибус поредици, започнали по-рано. Макар да съм много щастлив, че ще дочакам втория омнибус на Amazing Spider-man на Страчински и третия омнибус на Batman на Грант Морисън, все пак в настоящата статия избрах да се съсредоточа върху поредици, чийто „омнибуски“ живот започва тази година.

И така, без повече обяснения, ето я класацията!


7. Sensational She-Hulk by John Byrne Omnibus

Дата на издаване: 28 април
Брой страници: 752
Съдържа: Marvel Graphic Novel (1982) 18; Sensational She-Hulk (1989) 1-8, 31-46, 48-50; материали от Marvel Comics Presents (1988) 18

Искрено съм щастлив, че предстоящият сериал за She-Hulk e стимулирал редакторите от Марвел да поразгледат каталога си и да помислят с какво могат да зарадват дългогодишните си почитатели. Това не е единственият She-Hulk омбинус, който чакаме през 2020-а – She-Hulk by Dan Slott Omnibus е планиран за 11 август – но определено е най-страхотният.

Легендарният художник и писател Джон Бърн развива доста образа на второстепенната героиня She-Hulk още докато пише поредицата Fantastic Four. Но когато поема самостоятелните ѝ приключения, Бърн сътворява истински чудеса. Той взима една треторазрядна и незначителна героиня и я превръща в легенда. Как? Прави я забавна. Първоначално Дженифър, която е братовчедка на Брус Банър – познатия ни Хълк, има по-класически истории, бие се с извънземни, свързва се с други герои от света на Марвел. И после настава чудо. Героинята разчупва четвъртата стена – започна да руши панелите, да прескача от страница в страница и да си говори с публиката, като дори често критикува писателите. И го прави още преди Дедпул! Страхотният арт на Джон Бърн в Sensational She-Hulk досега не е събиран в омнибус, така че с нетърпение чакам мига, в който ще мога да му се насладя!


6. Superman/Batman Omnibus Volume 1

Дата на издаване: 26 май
Брой страници: 1208
Съдържа: Superman/Batman #1-43, Superman/Batman Annual #1-2, и истории от Superman/Batman: Secret Files #1

Няма как един истински фен да не се развълнува от новината за това предстоящо издание – все пак на света едва ли има по-популярни супергерои от Супермен и Батман! Омнибусът ще съдържа първата част от хитовата им съвместна поредица от 2003-та, като обединява над 45 броя, което е изключително приличен обем.

Най-големият плюс на това издание обаче са страхотните истории на Джеф Лоуб, който пише първите 26 броя от поредицата. Лоуб е познат на комиксовите фенове като автор на някои от най-иконичните истории на Батман – Batman: Long Halloween, Batman: Dark Victory и Batman: Hush. И макар Кларк Кент и Брус Банър да са главните действащи лица, поредицата включва забавни гостувания от редица други лица от пантенона на DC като Супергърл, Зеления Фенер, Лоис Лейн и Тим Дрейк!


5. Wonder Woman by Gail Simone Omnibus

Дата на издаване: 3 март
Брой страници: 816
Съдържа: Wonder Woman #14-44 (2008), #600 и Sensation Comics featuring Wonder Woman #1

Гейл Симон е едно от най-известните женски имена в съвременната комиксова индустрия. Талантливата писателка е работила по различни персонажи както от DC, така и от Marvel, като най-популярни са поредиците ѝ за Birds of Prey, Batgirl, Deadpool и, разбира се, Wonder Woman. При това положение е направо парадоксално, че само до миналата година нито една от историите ѝ никога не беше събирана в уголемено издание с твърди корици! Затова когато през 2019-а Dynamite Entertainment пуснаха луксозно издание на страхотната ѝ поредица Red Sonja, всички затаихме дъх с очакване.

И не се наложи да чакаме дълго! Брилятните броеве на Гейл Симон ще излязат в страхотен формат още в началото на март. Една от силните страни на нейните комикси е страхотната дълбочина и психологичност, която авторката успява да вложи в персонажите. Отварящата арка в тази колекция – The Circle – е сред най-известните истории за Wonder Woman, писани някога, и включва страхотни ретроспекции, в които е показано как най-верният кръг от амазонки на кралица Хиполита постепенно се изпълва с гняв към своята владетелка, защото тя си  е позволила радостта, която е забранила на тях – да има дете.


4. Incredible Hulk By Peter David Omnibus Vol. 1

Дата на издаване: 28 януари
Брой страници: 1008
Съдържа: Hulk (1968) 328, 331-368; Web Of Spider-Man (1985) 44; Fantastic Four (1961) 320; откъси от Marvel Comics Presents (1988) 26, 45

Доживях! Част от броевете на Хълк за Питър Дейвид са били събирани в различни формати, в последните няколко години дори по-късната част от тях бяха издадени в Epic Collection поредицата, но никога досега не сме ги виждали в толкова масивно издание заедно!

Всъщност нито една от поредиците на Питър Дейвид никога не е била събирана в уголемено издание с твърди корици. Което е истински срам! Питър Дейвид пише иконични истории за X-factor през 90-те, а през 2006-та започва и нова X-factor поредица, която се издава в продължение на 7 години и достига общо 21 томчета, освен това е автор на страхотни поредици за Aquaman, Young Justice, Spider-man 2099 и е създател на поредицата Fallen Angel. В писателско отношение той е истински гений и творбите му съчетават страхотен сюжет с изключителна психологизация на персонажите.

Неговите броеве за Хълк са най-обемното му и мащабно произведение, а като значимост могат да бъдат сравнени с Uncanny X-men на Крис Клеърмонт. Така че съм наистина безкрайно доволен, че тази поредица най-после ще получи първия си омнибус и силно се надявам вторият да не закъснее много!


 3. Batwoman Omnibus

Дата на издаване: 17 юни
Брой страници: 896
Съдържа: Detective Comics #854-863, Batwoman #0 (New 52), Batwoman #0-24, и Batwoman Annual #1

Посредственият сериал за Batwoman с Руби Роуз все пак успя да си намери фенове и покрай подновяването му за втори сезон DC решиха да пуснат и омнибус, съдържащ първите модерни истории за героинята.

Началните истории са писани от великият Грег Рука, а следващите арки – от Хейдън Блекман. И макар техните сценарии да са прекрасни, това, което превръща омнибуса в абсолютно задължителен за всички фенове на комиксовото изкуство, е невероятният арт на Дж. Х. Уилиямс III, надхвърлящ по мое мнение абсолютно всичко, което сме виждали в тази медия. Никога досега тези му рисунки не са издавани в уголемен формат, което е срам, защото този арт трябва да краси билбордовете по целия свят!

Отварящите броеве ни представят коя е Кейт Кейн – Батуомън, и ни разкриват трагичното ѝ минало и сложната ѝ семейна история. По-късните броеве развиват страхотно сюжета и представят редица пълнокръвни второстепенни персонажи. Тъжно е, че тази прекрасна поредица става жертва на вътрешноиздателски скандал – Дж. Х. Уилиямс III и Хейдън Блекман са имали определени идеи за героинята, включително ЛГБТ сватба, но редакторите на DC не са били готови да направят тази крачка и след разгорещени спорове Уилиямс и Блекман напускат. Така поредицата завършва с клифхенгър – това е страхотен и гениален момент, развиван през цялата поредица, но все пак действието просто увисва. Затова се радвам, че DC са решили да включат в омнибуса и удълженият брой Batwoman Annual #1 – в него друг автор и друг художник довършват историята. Вярно, техният край не е такъв, какъвто би бил оригиналният, но все пак е някакъв край, приключва сюжетните линии по качествен начин и дава приличен завършек на историята.


2. Black Widow Omnibus

Дата на издаване: 7 април
Брой страници: 872
Съдържа: Tales of Suspense (1959) 52-53, 57, 60, 64; Avengers (1963) 29-30, 36-37, 43-44; Amazing Spider-Man (1963) 86; Amazing Adventures (1970) 1-8; Daredevil (1964) 81; Bizarre Adventures (1981) 25; Marvel Fanfare (1982) 10-13; Solo Avengers (1987) 7; Black Widow: Coldest War (1990); Punisher/Black Widow: Spinning Doomsday’s Web (1992); Daredevil/Black Widow: Abattoir (1993); Marvel Comics Presents (1988) 135; Daredevil Annual (1967) 10; Fury/Black Widow: Death Duty (1995); Journey Into Mystery (1951) 517-519; откъси от Avengers (1963) 16, 32- 33, 38-39, 41-42, 45-47, 57, 63-64, 76

Ето това се казва омнибус! До момента нито една от историите за Черната вдовица никога не е излизала в този луксозен формат, затова се радвам, че встъпването ѝ в света на достойните за омнибус персонажи включва толкова много неща!

В тези броеве ще видите най-първата поява на Наташа като второстепенен злодей в историите за Железния човек, ще проследите как тя се среща с Отмъстителите и впоследствие се присъединява към тях, ще научите повече за покойния ѝ съпруг Алекси – Red Guardian, ще видите първия брой, в който тя облича популярния си черен костюм. Освен това омнибусът съдържа графичната новела Coldest War, която е прекрасна меланхолична приказка за последните години от студената война и машинациите, в които САЩ и СССР участват, за да се надлъгват един друг. В омнибуса са включени и някои графични новели, които до този момент никога не са били преиздавани, в които Наташа си партнира с Пънишър и Деърдевил. Това е страхотният класически омнибус, който героинята заслужава от дълги години и аз съм безмерно доволен от факта, че предстоящият Black Widow филм най-после е накарал редакторите на Marvel да се разровят из каталозите си и да помислят с какво могат да зарадват феновете.

Освен това излиза два месеца преди рождения ми ден, така че ще мога да си го поръчам и да пристигне в България преди празника!


1. Green Arrow by Mike Grell Omnibus Vol. 1

Дата на издаване: 24 юни
Брой страници: 1512
Съдържа: Green Arrow: The Longbow Hunters #1-3, Green Arrow #1-50, and a story from Secret Origins #38

Лично за мен това ще е омнибусът не просто на годината, а на десетилетието! Поредицата Green Arrow на Майк Грел е истинска класика и заслужено се смята за един от най-страхотните супергеройски комикси, писани някога.

Майк Грел поема персонаж, който преди него често е помпозен до степен на комичност, и го преврърща в реалистичен и сериозен образ. Грел пише за зряла аудитория и използва героя, за да разгледа различни социални проблеми. В тези броеве Оливър Куин се бори срещу разпространители на наркотици, изправя се срещу престъпността по улиците, преследва убийци на деца, разследва поредица от нападения срещу хомосексуални жертви. Всички тези теми са поднесени по сериозен и интригуващ начин. И макар първите броеве да са още от 1987-а, въпросите в тях продължават да бъдат актуални и днес, 33 години по-късно. Освен това Грел надгражда и доразвива образа на Дайна Ланс (Черното канарче) – спътницата и любимата на Зелената стрела, като ѝ дава значима роля.

Омнибусът също така ще включва ново предисловие от автора Майк Грел, както и послеслов от редактора на поредицата Майк Голд. Силно се надявам DC да вложат много старание в изданието на този омнибус, защото обемът му е огромен и доста читатели се притесняват дали гръбнакът на изданието ще е достатъчно здрав, за да понесе цялата тежест. Силно разчитам на качеството, тъй като това е книга, която просто няма моралното право да се разпадне след първото четене, понеже ще бъде препрочитана много, много пъти!


Мисля си, че ако досега съм успявал някак да се спася от фалита, въпреки комиксовата си обсебеност, то 2020-а най-вероятно ще бъде годината, в която наистина ще потъна… Но какво прелестно потъване ще бъде това, ах, какво прелестно потъване!