Жалки човеци, кой ще ви спаси сега?
Безпощадния Минг, Флаш Гордън (1980 г.)

Каква година само! През 2019-а честваме 35-ата годишнина на Трансформърите и Костенурките нинджа, 65-ата годишнина на Годзила, 80-ата годишнина на Батман… 

Да се върнем обаче още по-назад, към 1934 г. Комиксите, такива каквито ги познаваме днес, са все още сравнително нова медия, но жънат огромен успех, особено във вестниците. Супергерои на практика още няма, но пък космическите приключения на Бък Роджърс и Джон Картър пленяват въображението на хиляди. И донякъде в опит да припечелят от популярността на тези герои, King Features Syndicate (на този етап известни основно с Попай Моряка, който между другото тази година чества своята 90-а годишнина) поверяват на Алекс Реймънд, млад художник, който вече няколко години работи за тях, задачата да създаде нов космически герой. 

И така на 7 януари 1934 г. дебютира Флаш Гордън – русокос играч на поло, който, придружен от прекрасната Дейл Ардън и гениалния учен д-р Ханс Зарков, отива на планетата Монго, за да спре предстоящия ѝ сблъсък със Земята. Естествено, на Монго дебнат хиляди опасности – от гигантски зверове до човекоядни растения. Несъмнено най-голямата заплаха обаче е злият владетел на Монго, безпощадният Минг – тиранин, поробил голяма част от населението, който също така съвсем умишлено е насочил планетата си към Земята. Царствата на Монго са многобройни: от горите на Арбория и леденото кралство Фригия, до Града в облаците, обитаван от хората-ястреби. Но Минг ги държи в постоянна вражда помежду им. За да се обединят и да могат да освободят планетата си от хватката на злия владетел, ще е нужен землянин като Флаш Гордън. 

Как са изглеждали комиксите преди?

Също както много други вестникарски комикси от това време, епизодите на Флаш Гордън не са самостоятелни. Често последният панел представя някакъв обрат (т.нар. cliffhanger), който да подтикне читателя да купи и следващия брой. Друга отличителна черта на старите комикси са авторовите експозиции. Припомнянето на отминалите събития се оказва необходимо, тъй като малцина са събирали страниците от вестника, а преизданията започват няколко години след началото на поредицата.

След края на размириците на Монго Флаш и другарите му се завръщат за кратко на Земята, но следват и още приключения на други планети. Принц Барин – предводител на дървесните хора от Арбория, Принц Вултан – лидерът на хората-ястреби, човекът-лъв Принц Тън и красивата дъщеря на Минг, Принцеса Аура, са само част от верните спътници на Флаш Гордън в битката, продължила чак до 1992 г., когато ежедневните им приключения свършват (неделните комикси продължават до 2003 г.). През този период по комикса са работели десетина различни художници, като сред най-известните са създателят Алекс Реймънд, Мак Рабой (Shazam), Ал Уилямсън (Star Wars, Superman) и дори легендарният Франк Фразета.

Битките с мечове и бластери си вървят ръка за ръка със стабилна доза романтика. И за разлика от повечето комикси от ранните десетилетия на миналия век, героите са значително по-пълнокръвни и противоречиви. Аура е разкъсвана между лоялност към баща си и любовта, която изпитва към Флаш и Барин. Арборианецът, от своя страна, също както останалите принцове на Монго, не е сигурен дали е по-правилно да се изправи срещу безжалостния деспот, или да се съсредоточи единствено над това да опази своите поданици. Доколко е удачно да се доверят на един обикновен землянин? 

Самият Флаш Гордън е крайно положителен образ – той никога не поставя собствената си безопасност пред нуждите на изпадналите в беда. Никога не се изкушава от обещанията на Минг за власт и остава верен на съмишлениците си докрай. Накратко казано – типичен добряк. Тези черти на героите присъстват в почти всички техни интерпретации и до днес. За разлика от някой като Батман например, който през годините е бил жесток отмъстител, добродушен веселяк и мистериозен детектив, Флаш винаги си остава добре познатият самоотвержен смелчага (в някои случаи играе футбол вместо поло или е по-млад от обикновено, но за тях ще поговорим малко по-надолу).

Като цяло Флаш Гордън се радва на завидна слава. Едва две години след дебюта си вече има кино-сериал, а до края на 1940 г. следват още два – Flash Gordon’s Trip to Mars и Flash Gordon Conquers the Universe. Комиксът се появява във вестници по целия свят, дори и в България!

Флаш Гордън и Междузвездни войни

Също както Флаш е повлиян от героите преди него, пищните костюми от поредицата служат за пример на творци като Джери Сийгъл и Джо Шустър (създателите на Супермен), а много други след това вървят именно по техните стъпки. Джордж Лукас многократно е споделял, че класическите черно-бели сериали за Флаш Гордън са едно от големите вдъхновения зад Междузвездни Войни. Лукас всъщност е искал да режисира екранизация на комикса, преди да създаде своята далечна галактика. Люк Скайуокър се превръща в междупланетен герой също толкова неволно, колкото и Флаш. Чубака и Принц Тън си приличат не само по козината и ръмженето, но и по верността към другарите си. Началните надписи на епизодите от Сагата пък са в стила на тези от Flash Gordon Conquers the Universe.

Но повечето от нас едва ли са се сблъскали с Флаш от преведените комикси. Героят придобива малко по-голяма популярност в България едва с появата на видеокасетите и разкошните анимирани приключения от Filmation. Те започват със сериал през 1979 г., чийто първи сезон се придържа изключително близо до оригиналните комикси. Епизодите изграждат продължителна история и наблягат на драматичните приключения. Вторият сезон обаче е значително по-слаб. Макар сред сценаристите да присъстват легендарни имена като Пол Дини, историите са кратки и не особено впечатляващи, а Флаш дори се сдобива със сладко драконче за домашен любимец. За мнозина не помага и фактът, че типично за сериалите на Filmation, постоянно се повтарят кадри или отделни действия на героите (по-често дори и отколкото във филм на Hanna-Barbera), но пък от друга страна, анимацията наистина е великолепна.

Последният подвиг на Флаш от страна на легендарното студио е телевизионният филм от 1982 г. – Флаш Гордън: Най-великото приключение. Макар че е анимиран, филмът е насочен към по-възрастна аудитория и добавя към сюжета много елементи, които не присъстват в сериала, като например идеята, че Минг е снабдявал Хитлер с оръжие и технологии по време на Втората световна война. Именно този филм е издаван неколкократно у нас на видео и е излъчван, сравнително редовно, по кабелните телевизии през 90-те. Всъщност, макар двата сезона на сериала да са издавани на DVD, България и Япония са единствените страни в света, в които Най-великото приключение е пускан официално за домашно гледане – на VHS и LaserDisc.

Но вие сигурно се сещате и за един друг филм, който не е анимация. Продукцията на Дино Де Лаурентис от 1980 г. е не само много близка до оригиналните комикси по отношение сюжета, но е запомнена също и с невероятната си визия. В ролята на Флаш виждаме новобранеца Сам Джоунс (който тази година гостува в България). И макар той да няма богат актьорски опит, е обграден от цяло съзвездие, което да вдъхне живот на останалите герои: неповторимия Браян Блесд като принц Вултан, някогашния Джеймс Бонд – Тимъти Далтън, като принц Барин, Орнела Мути като принцеса Аура и не на последно място – Макс фон Сюдов като Безпощадния Минг (като за Сюдов това няма да е последна поява в комиксова екранизация). Макар малко по-комедийният тон на филма да не се харесва на някои, пищните декори и костюми, вълнуващият екшън и новопредставените герои, като генерал Клайтъс, се запечатват в ума на фенове по цял свят. Да не говорим за незабравимия саундтрак от великите Куийн! Известният художник на комикси Алекс Рос (Marvels, Kingdom Come) счита Флаш Гордън (1980) за своя най-любим филм. Планираните продължения обаче, за съжаление, така и не са заснети.

Детски спомени

Конкретно за екранизацията от 1980 г. имам много хубави спомени, или по-скоро за това как си представях филма. Като 3-4-годишен вече бях гледал анимацията на Filmation, но за игралната версия бях чувал само от брат си и от една аудиокасета на рафта. Той отнякъде беше изнамерил презаписано копие на саундтрака на филма, а за обложка беше сложена снимка на Фреди Меркюри (съвсем ясно си спомням как питам защо във филма Флаш Гордън не е рус и има мустаци). По време на музиката се чуват също и реплики от филма, както е и в оригиналното му издание; съответно брат ми ги превеждаше и ми разказваше какво се случва в тези моменти. И така дълги, дълги години наред аз слушах саундтрака и само си представях филма. Докато не станах 3-4 клас и на връщане от училище случайно не попаднах на човек, който разпродаваше видеокасети и сред тях не го намери. Не мога да ви опиша скоростта, с която се изстрелях към вкъщи, за да се хвърля пред видеото и НАЙ-НАКРАЯ да видя всичко, което до този момент само си бях представял. Определено не останах разочарован.

В средата на 80-те Флаш, редом със своя син, се съюзява с други герои на King Features като Фантома и магьосника Мандрейк в анимационната поредица Defenders of the Earth, а десетина години по-късно е представен като тийнейджър в сериала от 90-те. По същото време Фантома също получава нова интерпретация във великолепния Phantom 2040 и макар тези нови приключения на Флаш да не оставят голяма следа, по нищо не отстъпват на повечето екшън сериали за деца от онова време. За съжаление, и двете гореспоменати заглавия нямат официално DVD или каквото и да било друго издание с всички епизоди (макар част от тях да са събрани във филми като Marooned on Mongo), но Defenders of the Earth е излизал неколкократно, придружен от коментари от творческия екип и други допълнителни материали. 

След още една пауза Флаш и компания се завръщат на телевизионните екрани, този път в игрална поредица. В главната роля е Ерик Джонсън (познат от ранните сезони на Смолвил), но сериалът се оказва плачевен от почти всяка гледна точка и е свален от ефир след 20-ина епизода.

И какво следва? Уви, почти нищо. Носталгията по екранизацията от 1980 г. излиза под формата на юбилейни издания и препратки в двете части на Приятелю, Тед. Преиздания на комиксите все още се намират (най-скорошните благодарение на IDW). През последните десетина години Dynamite пуснаха няколко нови поредици в света на Флаш, включително и нови кросоувъри с Фантома и Мандрейк. Що се отнася до нови екранизации – на този етап не се чува нищо конкретно за това кога пак ще можем да посетим Монго, но Матю Вон и Тайка Уайтити са сред имената, около които се въртят слуховете.

За щастие, през последните 85 години се е натрупал доволно много материал, така че все още можем да преживеем или да си припомним героичните подвизи на Флаш, било то чрез комиксите, филмите или албума на Куийн.

А ако междувременно вселената има нужда от спасяване, знаете към кого да се обърнете!