Време за гласуване

Приятели и читатели на ShadowDance, приключи първият етап по избирането на българските предложения за наградите Еврокон. Те ще бъдат излъчени на едноименния ежегоден фестивал, който тази година ще се проведе в Дортмунд, Германия. Фазата на номиниране, в която българските фенове на фантастичните жанрове можеха да изпращат своите предложения, приключи на 20-и април, а от днес вече е отворено самото гласуване. Гласувайте на специалния за целта сайт: http://bg.eurocon2017.eu/. Можете да се запишете и във Фейсбук събитието, откъдето да получавате информация за процеса и резултатите.

Участвалите в този първи етап изпратиха над 250 номинации в общо 14 категории! Съгласно правилата във всяка категория преминават за гласуване първите 5 номинации, предложени най-много пъти. В случаите, в които на пето място има повече от една номинации, предложени равен брой пъти, преминаха всички пети поред номинации. Самото гласуване става по изключително прост начин – чрез подреждане на предложенията по степен на предпочитание, като всеки гласуващ може да даде мнението си в колкото категории реши.


Подкрепете ShadowDance!

Гласувайте и споделете на познатите си, които биха се заинтересували от тази инициатива, за да излъчим възможно най-представителните български номинации. От екипа на ShadowDance бихме ви насърчили да подкрепите списанието, както и свързаните с него творци и инициативи, които стигнаха до този финален етап (благодарим искрено на всички, които помогнаха за това чрез номинациите си!). В това число, можете да гласувате за самото списание в категория най-добър фензин и за екипа на ShadowDance в категория най-добър популяризатор на фантастика. Първата категория се връчва за успехи през 2015-а и 2016-а година, през които ShadowDance премина през един от най-активните си периоди (и все още се намира в него), като успявахме да публикуваме почти ежедневно статии и рецензии на разнообразни теми и да стартираме няколко инициативи, подпомагащи фантастиката в България. Втората категория се дава за цялостен принос и в този смисъл екипът участва в нея с цялата си над 17-годишна история на активен участник в родния фендъм. В същата категория за популяризиране бихме ви призовали да гласувате и за екипа зад инициативата ФендъмБГ, в който участваме аз (Рандъм) и колегата Моридин. Сред заслугите на този екип е провеждането на фестивала „Дни на фантастичното“, организирането на срещи за сплотяване на фантастичните общности и част от организацията на тазгодишния процес по номиниране за Еврокон. Гласувайте и за самия фестивал „Дни на фантастичното“, ако сте успяли да го посетите и сте останали доволни – в категория най-добро представление.


Изпратете Хипертекст на Еврокон

И не на последно място: за нас ще е изключително важно, ако подкрепите съвместната инициатива на ShadowDance и Сборище на трубадури, Библиотека Хипертекст – в категория най-добра интернет публикация, различна от фензин. В платформата за професионално публикуване на български фантастични автори, която стартира през октомври миналата година, вече са издадени няколко разказа с оригинално изработени за тях илюстрации от родни художници. От участниците в Библиотеката в етапа на гласуване можете да разпознаете и подкрепите: Дияна Нанева в категориите най-добър художник и най-добро художествено произведение (за корицата към разказа „Езикът на ножовете“), Светлозара Доксимова за най-добро художествено произведение (за корицата към разказа „Контакт“) и Хараламби Марков в категория награда за дебют.

Благодарим отново на всички, гласувайте по съвест! 🙂