Британската актриса Джоди Уитакър ще поеме ролята на Доктора в следващия сезон на известния сериал Доктор Кой.

Настоящият Доктор – Питър Капалди – ще напусне сериала след Коледния епизод тази година. Това ще бъде и последният епизод на настоящия главен ръководител на сериала Стивън Мофат, който ще бъде заменен от Крис Чибнал.

Доста зрители са изненадани, че ролята на Доктора в новия сезон ще бъде поета от жена, но за най-верните фенове това е очакван развой на събитията. Една от главните характеристики на Доктора е, че след като понесе смъртоносни рани, той не умира, а просто се регенерира. Всяка регенерация запазва спомените на Доктора, но има различен външен вид и различен характер. Идеята, че Времевите лордове могат да променят пола си след регенерация беше въведена в епизода The Doctor’s Wife, написан от Нийл Геймън, във вече далечната 2011-та година. Оттогава доста фенове се надяваха, че е въпрос на време някога да видим и женска регенерация на Доктора.

През 2013-та, когато беше обявено, че тогавашният Доктор Мат Смит ще напусне сериала, много фенове се надяваха той да бъде сменен от жена, като сред най-често предлаганите актриси бяха Ема Уотсън (Хари Потър) и Хейли Атуел (Агент Картър). В крайна сметка продуцентите на сериала се спряха на Питър Капалди, който стана 12-тия Доктор. В първия сезон на Питър Капалди обаче се случи нещо неочаквано – Докторът се срещна с ексцентрична жена, наричаща себе си „Миси”. В последствие се разбра, че „Миси” е съкратена форма от „Mistress” и че героинята всъщност е женска регенерация на друг известен Времеви лорд и основен противник на Доктора – the Master.  Миси беше главен антагонист в осми сезон на сериала, имаше по-малка роля в девети, а после стана един от  героите във втората половина на десети сезон.

След успеха на персонажа на Миси, доста зрителите се надяваха, че и самият Доктор скоро би могъл да се регенерира в жена. Когато преди няколко месеца Питър Капалди обяви, че ще напусне сериала след десети епизод, в интернет се разпалиха бурни дискусии относно това кой трябва да го наследи. Най-упоритите слухове гласяха, че следващият Доктор ще бъде игран от Крис Маршал. Вчера BBC излъчиха няколкосекунден клип, обявяващ, че ролята ще бъде поета от Джоди Уитакър.

Джоди Уитакър е на 35, което я прави третия най-млад Доктор в историята на сериала след  Дейвид Тенант и Мат Смит, които поеха ролята, когато бяха на съответно 34 и 27 години. Снимала се е в сериала  Broadchurch на Крис Чибнал. Чибнал, който ще бъде новият водещ сценарист на Доктор Кой споделя, че тя е била първият му избор.

Всеки, който е виждал играта на Джоди Уитакър, знае, че тя е невероятна актриса с изключителна индивидуалност и чар”, коментира настоящият Доктор Питър Капалди. „Тя има огромно сърце, необходимо за тази най-специална роля. Тя ще бъде фантастичен Доктор.

Алекс Кингстън, която феновете на сериала познават като Ривър Сонг, съпругата на Доктора, също одобри избора на Уитакър. „Джоди Уитакър? О, Боже! Все ги намирам младички! О, това е чудесно. Тя е великолепна актриса. Тя е фантастична. Оу, колко вълнуващо!