Режисьор: Катрин Бигълоу

Сценарий: Марк Бол

В ролите: Джесика Частейн, Джейсън Кларк, Джоузеф Брадли, Дженифър Ел, Джеймс Гандолфини

zero-dark-thirty-posterМога ли да бъда откровен с теб? Аз съм шибана лоша новина. Не съм ти приятел. Няма да ти помогна. Ще те пречупя. Въпроси?

Това са стотината буквички, в които открих сърцевината на филма. Заявление какво всъщност Е Zero Dark Thirty. Никаква натруфеност, никакви морални отсенки, никакви претенции за нещо повече от телескопско стъкло, което служи като инструмент на екип учени, каквито в случая са зрителите. Преглеждайки мненията на различни критици (нещо, което обикновено избягвам преди сам да наглася мнението в главата си), открих колко различно е възприет от тях и как на практика всеки е прав в хвалебствията или недоволството си. Минималистичен, клинично студен, псевдо-документален са сред най-честите определения, използвани и от двата лагера, но носещи различна отсянка.

Враг номер едно не прави компромиси с идеята си – да представи една максимално близка до фактите сюжетна линия (доколкото това е възможно предвид характера на операцията), кулминираща в екзекуцията на бившия терорист номер едно, Осама бин Ладен. Катрин Бигълоу е изхвърлила буквално всеки ненужен елемент от лентата си и e решила да не дава обяснения за доста от случващото се на екрана.zero-dark-thirty-jessica Агентът на ЦРУ Мая (Джесика Частейн) преследва прочутия лидер на Ал Кайда, усилията й се увенчават с успех след повече от десетилетие преглеждане на прашни папки, зловещи разпити и безкрайни часове анализи. Как можеш да оправдаеш подобна безумна отдаденост в малко повече от два часа? Възможно ли е въобще реалистично обяснение на този избор – да гониш фантоми в името на практическо недефинируемо Добро? Без приятели, без любими, без каквато и да е котва, която да те върне в живота отвъд залите на Управлението?  Това е толкова помитаща обсесия, че смятам всеки опит за поставянето й в някаква причинно-следствена рамка за обречен на провал.

И Бигълоу действа правилно – не дава нито залък предистория, не строи мотивационни кули върху миналото на който и да е от главните действащи лица. Целият “сюжет” е по-скоро низ от сцени, често раздалечени на години една от друга, които в края просто щракват и поставят едни тюлени в едни хеликоптери за финален щурм в мрака. Това последното може би трябва да влезе в учебниците като пример за no-bullshit подход в екшъните. И за това как можеш да държиш на нокти зрителя, когато той уж знае как е протекъл този сблъсък.

Zero-Dark-Thirty_raid

Плюсове:

+ Джесика Частейн, за която не мога да изсмуча достатъчно суперлативи дори със синонимен речник под ръка.

+ Липсата на размиващи идеята мелодрами.

+ Стилизираният и прекрасно монтиран рейд на спецчастите.

Минуси:

 – Съдбата на Джесика (Дженифър Ел) и екипа й. Смехотворно беше.

Предполагам стана ясно колко съм харесал Враг номер едно, особено предвид факта, че предишното отроче на Бигълоу и носител на Оскар Войната е опиат по-скоро ме разочарова. Тук бях възхитен.

Оценка: 8/10