Режисьор: Баз Лурман

Сценарий: Баз Лурман, Крейг Пиърс, по едноименния роман на Ф. Скот Фитцджералд

В ролите: Леонардо ДиКаприо, Тоби Макгуайър, Кери Мълиган, Джоел Едгъртън, Елизабет Дебицки, Исла Фишър

great_gatsby_ver17_posterВеликият Гетсби е помпозно пътешествие сред дворците на Лонг Айлънд, седалище на богатите и известните. Място, превзето от престъпна разточителност, дивашки разгул и абсурден морал. Сцена за екстравагантни тоалети, тежък грим и концентрирано почти до втечняване лицемерие. Достатъчно е само леко да открехнем завесите на тази сцена и ще открием океана от грехове от другата страна.  

Баз Лурман (Мулен Руж, Австралия, Ромео + Жулиета) се заема със задачата не само да открехне тези завеси, а направо да ги съдере, да стъпка феерията от изкуствени цветове на нюйоркското „висше общество“, вдъхновен от литературната класика на Ф. Скот Фитцджералд. Дали режисьорът успява да напипа тона на първоизточника, е спорен въпрос, но със сигурност собствената му визия за двадесетте години на миналия век е впечатляваща. Костюмите и декорите са невъзможен арт деко кич, предаден по правилния начин – а именно, с усещането, че ако се засилите и теглите един мощен шут на екрана, той ще се пропука и от него ще плъзнат трупни червеи и миризма на развала.  

Разказваческият глас в Гетсби принадлежи на Ник Карауей (Тоби Макгуайър), чиито стремежи за писателска кариера са отстъпили пред възможността за бързо забогатяване на борсовия пазар. Идеалистичният младок се нанася в малка къща, която граничи с грандиозното имение на Джей Гетсби (Леонардо ДиКаприо) – мистериозен новобогаташ с афинитет към пищни партита, който проявява интерес към персоната на бедния мечтател. Пленен от чара на Гетсби, Ник се превръща във връзка между него и своята красива братовчедка – Дейзи Бюканън (Кери Мълиган), женена за Том Бюканън (Джоел Едгъртън) – силен, богат, ревнив и неверен съпруг, който на вечеря плещи за превъзходството на бялата раса, докато сладката му изгора свенливо приглася. the-great-gatsby-pic1

Подобно на другата екранизирана наскоро (отново) класика – Ана Каренина – историята на Ник Карауей и неговото пътуване от възторг по фалша към депресивно огорчение няма да се стори оригинална на съвременния зрител. Разказан в две-три изречения, Великият Гетсби е поредният любовен многоъгълник + коментар на едно разядено от пороци общество. И пак подобно на Ана Каренина, силата на филма е в аудио-визуалната презентация на случващото се. На едното място чуваме композициите на Дарио Марианели, главозамайващи интерпретации на руската класическа и фолклорна музика, на другото – Лана дел Рей, Джей Зи и Фърги, които смесват поп, рок и хип-хоп с джазови мотиви, характерни за епохата. В Каренина мъжете са в елегантни, строги униформи, а жените в раздути бални рокли, Гетсби е манифестация на костюмите в три части и навлизането на предизвикателни женски дрешки с голи рамене и свободна кройка. Джо Райт представя своя филм като непрекъснато променяща се театрална сцена, Баз Лурман залага на почти анимационен облик, вече споменатия цветен кич и тук-там намигане към мюзикълите. Мога да кажа, че и двете ленти определено заслужават да се видят и чуят, защото са смели в своята интерпретация на отдавна отминали времена (и нрави). Именно тази смелост им донесе немалко критики – уж бягали от оригинала, залагали на обвивката, този или онзи герой не бил точно такъв в книгата, на зрителите била спестена някаква особена дълбочина THE GREAT GATSBYи прочие говежда тор. Капитан Очевидност на хоризонта – трудно е да пренесеш проза на голям екран, защото голяма част от вътрешния диалог на героите и техните възприятия (или пък наблюденията на анонимния писател в трето лице) са изключени от уравнението.

Нататък ще има известни подробности за сюжета на лентата, така че ако случайно не сте успели да я гледате, препоръчвам да прескочите до кратката част с плюсове и минуси.

Дейзи Бюканън и Джей Гетсби очаквано са в окото на бурята и образите им са страхотно едноизмерни. Няма грешка, едноизмерни. Беше интересно да се подслушат реакциите на по-невнимателните зрители в края на филма, когато наш`то Дейзи лъсна в цялата си неземна безгръбначност, лекомислие и празнота. Явно повечето хора са очаквали ангелчето да се затръшка за изгубената си любов, но Лурман ясно показа какво трябва да очакваме още с първата нейна сцена и ония веещи се бели завеси, между които се носи лековатият й смях. Диалозите между нея и влюбения Гетсби са пропити с търсен мелодраматизъм и имах чувството, че Дейзи цитира своите реплики от евтини любовни романчета. А когато героят на ДиКаприо я затрупва с парцалки и виждаме нейната реакция, би трябвало да сме съвсем наясно как точно ще свършат нещата.

Джей Гетсби също не отива по-далеч от хладнокръвна, нахакана обвивка, зад която се крие неуверен, наивен и уплашен хлапак. Цялото лустро на хладнокръвно богаташче пада при първата среща с невижданата му от години любов (пак прекрасно илюстрирана с измиването под леещия се дъжд).  THE GREAT GATSBY

Тоби Макгуайър се справя на ниво със своя образ и правилно се оттегля в периферията на конфликта, откъдето ни дава своята преценка на събитията, утвърждавайки Гетсби като единствения ако не добър, то поне истински Човек в нюйоркската сапунка.

Джоел Едгъртън като Том Бюканън заслужава похвала дори само за изпълнението си в хотелската стая, където изобличава не Гетсби, а собствената си женичка и я вкарва в цикъла на маргаритката – „Обичам го, не го обичам, обичам го…“ Поведението й тогава е комедия на абсурда, с оплакванията от жегата, нервното пушене, обикалянето й от ъгъл в ъгъл и мъченическите й вопли и изражения.Плюсове:

+ Нестандартни визия и звук с подходящи модерни нотки.

+ Стабилни актьорски изпълнения.Минуси:

– Почитателите на книжния оригинал може да не преглътнат някои волности в интерпретацията.

– Вечната история за морален упадък и разбита любов ще се стори отегчителна на някои зрители.

– Ненужно  3D.Както стана ясно, Великият Гетсби със сигурност си заслужава кино-преживяването и дори да не го харесате, ще станете свидетели на една по-нестандартна лента, огряна от пулсираща зелена светлина и огласена от тревожен телефонен звън. Палци горе.

Оценка: 7/10