Режисьор: Майкъл Бей

Сценарий: Кристофър Маркъс, Стивън МакФийли, Пийт Колинс

В ролите: Марк Уолбърг, Дуейн Джонсън, Антъни Маки, Тони Шалоб, Ед Харис, Роб Кордри, Бар Пали

paingain-posterPain & Gain е доста специален филм. Пълно е с холивудски творения, които с повод и без повод се хвалят, че са правени по реални случаи, но тук настина има защо. Описаните събития са истинска ода за човешката глупост, алчност и жестокост. Ода, случила се в световния център по психопатия – Маями, Флорида. За първи път разбрах за лентата, когато случайно попаднах на трейлъра й. Леко заинтригуван, реших да хвърля бърз поглед на оригиналния 50-страничен материал, публикуван в Miami NewTimes през 1999-та година… Два часа по-късно бях изчел цялото чудо и стоях вторачен в екрана, не можейки да повярвам че нещо толкова безумно може да се случи наистина. Да, този филм определено трябваше да го видя!

За какво става въпрос? Банда нагъващи стероиди и протеинови шейкове бодибилдъри с престъпни наклонности се впускат в серия болезнено аматьорски опити за отвличане, изнудване, измама, кражба и убийство. Водени от амбициозния и силно надценяващ интелигентността си фанатичен блъскач и треньор Даниел Луго, тези мускулести господа стигат до шокиращи жестокости, пред които дори Grand Theft Auto игрите биха се изчервили, и абсурди, които не биха хрумнали и на най-болния холивудски сценарист.

Зад адаптацията стои не кой да е, а Майкъл Бей, известен надлъж и нашир със сдухващо неадекватни филми като Pearl Harbor, Armageddon и кино-адаптациите на Transformers. Въпреки това таях известна надежда, че Бей няма да оплеска Pain & Gain. Все пак той стана популярен преди 18 години именно с история, развиваща се в Маями, Флорида – култовия екшън Bad Boys, който и до ден днешен считам за доста свежарски. С малко повече късмет можеше дори да ни бъде спестена бясно тресящата се камера, характерна за повечето филми на режисьора.

PAIN AND GAINЗа мое голямо щастие филмът действително се оказа добър. Със сигурност е възможно да се направи по-фина и смислена сатира, описваща събитията, но и грубата гавра с малоумието на Даниел Луго и бандата му, която ни поднася Майкъл Бей, е интересно филмово преживяване. Както може да се очаква от холивудска адаптация, сценарият комбинира персонажи и обобщава, променя и добавя събития, за да усили черната комедия, но като цяло не се отдалечава прекалено от случилото се. Обаче това, което наистина кара нещата да сработят, е страхотната химия между основните образи. Марк Уолбърг е много убедителен като втренчения в себе си Луго, Антъни Маки влиза в ролята на комплексирания Ейдриън Дорбал, а Дуейн „Скалата“ Джонсън играе Пол Дойл (измислен персонаж, носещ черти на двама от истинските престъпници, единият – предрусал бивш затворник с фиксация към Исус Христос, а другият – малоумен бияч с огромно телосложение). Заедно актьорите правят прекрасно неадекватно трио, но бързо става ясно, че Джонсън е истинската звезда. Вродената му харизматичност и усета му към комедията го правят изключително забавен за гледане, докато отчаяно се опитва да приложи ученията на Исус към жестокостите, които всъщност върши заедно с другите изроди.

PAIN AND GAINМайкъл Бей е използвал интересен и сравнително успешен подход, за да ни покаже какво се върти в главите на персонажите. В различни части на филма всеки от тях влиза в ролята на разказвач и ни дава прозорче към вътрешния си диалог. Естествено, тримата си нямат никаква представа колко елементарни и тъпи са всъщност. Луго замисля „гениални“ планове с епичен супергеройски тон, защото Истинският Американец трябва да е амбициозен и да се цели в небесата, Дорбал е нещастен, защото му е малка патката и като цяло е безполезен, а Дойл попива приказките на Луго все едно идват от дядо Господ. Всичките обаче имат една обща черта – могат да решат всеки проблем с няколко серийки на щангите! Като страничен ефект филмът си прави доста готина гавра с американската мечта, както и малоумните „мотивационни“ програми и „позитивното мислене“, които бяха особено популярни в Щатите през 90-те и до ден днешен експлоатират по-неспособните членове на обществото там. Може би малко повече социален коментар щеше да е в полза за филма, но предвид неспирния патриотизъм на Майкъл Бей, даже съм учуден, че въобще е вкарал този елемент.

paingain3Музиката е една от най-добрите страни на филма. От реещите се теми, докато Луго се взима насериозно по сърцераздирателен начин, до деветдесетарските хитове, подборът пасва перфектно на комичния тон и общата атмосфера. Особено забавна е употребата на Blaze of Glory на Бон Джоуви или пък Gangsta’s Paradise на Кулио, докато яките момчета творят глупости и безобразия. Визуално също имаше отлични попадения, особено в екшън сцените, където Бей често е използвал алтернативни места за завиране на камерите и някак почти е успял да се въздържи от вездесъщата тресяща камера, която обича повече и от патриотизма.

Не мислех, че някога ще мога да кажа това след Bad Boys, но Майкъл Бей направи нещо, което си струва гледането. Pain & Gain далеч не е перфектен филм,  но има свой собствен характер с доста необичайна черна комедия и отлично темпо, което не бърза да претупа действието, а позволява на актьорския състав да се потопи удобно в него и да извлече пълния му потенциал. Може би е малко дългичък за жанра си (минава 2 часа), но гарантирано няма да има заспали в публиката. Струва си да го гледаш дори само заради абсурдната история и отрепките, които участват в нея.

Оценка: 8/10