Дизайнер: Jacob Fryxelius

Продължителност: 90 мин.

Брой играчи: 1-5

Механика: Card Drafting, Hand Management, Tile Placement, Variable Player Powers

Издател: FryxGames

Killua

В ХХV век човечеството най-сетне стига до заветната мечта – Марс. Гигантски корпорации са изпратени на мисия да тераформират Марс, което води до сериозна надпревара чии проекти ще допринесат най-много за преобразяването на планетата. Играчите са представители на различни корпорации, като в зависимост от приноса към тераформирането и изграждането на инфраструктура, печелят точки. Когато трите основни параметъра – температура, кислород, океани – са постигнати, тераформирането и съответно играта приключват. Въпреки общата цел – обитаема планета – накрая, разбира се, победителят е само един…

Това е първото ми, макар и малко постно, включване в рубриката за настолни игри – защото това е първото заглавие, което да ме вдъхнови дотолкова, че да изявя активно желание да напиша ревю. Като цяло предпочитам лесните за схващане и бързи за изиграване парти игри (състезателните игри тип „прецакай другарчето“ са ми особено омразни). Но Terraforming Mars избута всички диксити и коуднеймси от масата и се настани на челно място сред любимците ми още на първата ни среща. И това ако не е любов от пръв поглед, кое?!

Terraforming Mars е чудесна стратегическа игра по много показатели, но най-хубавото в нея е, че е подходяща и за напреднали маниаци, и за тоталните лаици. Умее едновременно да забавлява хората, които искат просто да разпуснат, и да стимулира стратезите да си градят злите корпоративни планове. Иначе казано, играта предоставя възможността Играч 1 да се радва като малко дете на поредната засадена горичка и вдигнат процент кислород в името на общото благо – тераформирането на планетата, – докато Играч 2 крои коварни планове как с една карта да натрупа най-много точки и да дръпне напред, без да построи и едно камъче. True story!

Много ми харесва идеята да тераформирам Марс и съм сигурна, че ще е удоволствие за почитателите на фантастичните сюжети. Дизайнът е много приятен, прилагам и снимково доказателство, ако сте недоверчиви. Чуват се оплаквания относно неравно качество в дизайна на картите, но на мен поне на първа игра такова нещо не ми направи впечатление, а и не съм чак толкова придирчива.

Най-основният плюс на играта се състои в разнообразието и възможността за многобройни преигравания, без да писне. Има над 200 различни проектни карти, позволяващи най-различни комбинации. И дори човек да научи картите наизуст като нашия домакин (който играе дори онлайн и чиито препоръки за стратегия можете да прочетете по-долу), пак има с какво да бъде изненадан. Човек може да си играе и сам, ако иска – но без други корпорации, които да допринасят, процесът на тераформиране не ще да е много лесен.

Друг страхотен плюс поне за мен е фактът, че моментите „прецакай другарчето“ са сведени до минимум. Играчите могат, разбира се, да си правят мръсно (например зли хора да ти затрият отгледаните с труд и пот дървета), но мащабите са малки и този тип карти не се срещат често, така че ако харесвате състезателни игри, но пък се дразните нон-стоп да ви унищожават постигнатото, Terraforming Mars е точно за вас! Правилата в никакъв случай не са елементарни, но още на първата игра ще схванете най-основните неща и общо за 3 часа ще имате усвоени правила и една игра зад гърба си.

Играта вече може да се похвали с един експанжън, който предлага две нови карти на Марс, а в рамките на тази година чакаме и следващия. Аз първо ще трябва да се сдобия със самата игра, преди алчно да посегна към експанжъните, но Коледа наближава и вече я очаквам с още по-голямо нетърпение.

Преди да продължите към подробностите за правилата, хвърлете един поглед на първия от серията официални туториъли, за да се потопите в атмосферата на играта:


Moridin

Terraforming Mars не е първата игра, която комбинира няколко популярни механики в едно, но със сигурност е сред най-добре справилите се с тази задача. От една страна имаме позициониране върху карта, което е ограничено по няколко показателя и което факторира при крайното точкуване. Играчите могат да строят градове, дървета, океани и няколко други случайни обекта върху повърхността на Марс. Бързам да кажа, че позиционирането е сред по-маловажните кандидати за вашето внимание, но все пак успява по един ненатрапчив начин да ви напомня за себе си и е добре вплетено с останалите механики.

Освен позиционирането, имаме и управление на ресурси. За разлики от много други игри обаче, ресурсите не са просто няколко взаимозаменяеми строителни материала, които се отличават само с името си, а имат доста разнообразни характеристики и участват в различни механики. Част от тях могат да заместват марсианската валута при строителство, някои се превръщат едни в други в края на хода ви, а трети ви позволяват да позиционирате по картата. Ресурсите се генерират в рамките на всеки ход (който в сюжета на играта се нарича поколение), но се харчат ужасно лесно. Един от механизмите за печелене на точки в края на играта е да сте останали с най-много от даден ресурс, но за разлика от например каркасонския Traders&Builders, където това става автоматично, тук играчите трябва да „отключат“ тази възможност, като платят за това пари с надеждата, че те именно ще се възползват от наградата накрая. Както можете да се досетите, това невинаги става така.

Третата и на практика най-основна механика са картите. Terraforming Mars е преди всичко базирана на карти и както става ясно и другаде из текста, те осигуряват в най-голяма степен преиграемостта на играта, тъй като само в основната игра са над 200. Един допълнителен „туист“ на стандартното сдобиване с карти е, че тук се налага да си ги купуваш, избирайки измежду случайни възможности в началото на всеки ход. Тъй като през по-голямата част от действието играчите не са особено богати, именно този избор на карти определя на практика и стратегията. Има няколко основни типа карти, които вършат различни задачи. Някои дават бонуси, увеличават продукция или ресурси, позволяват ти да закачаш другарчетата и други благинки. Други ти дават възможност да строиш „проекти“ – сгради или приспособления за тераформиране, а трети променят условията на игра, или пък просто ти дават точки накрая. При неспособност или нежелание да играеш карта от ръката си, имаш възможност да направиш някоя от „стандартните“ дейности – да залесяваш, да копаеш океани, и т.н. – всички срещу завидни суми пари. Почти всички възможни действия вдигат с малко точките ти за тераформиране, които са и критерият за печелене на края на играта, а също така определят с колко пари започваш всеки ход.

Има и още немалко количество дребни допълнителни механики, но може би най-ключовата за мен черта на Terraforming Mars е, че нито една от тях не се усеща излишна. Всички са на мястото си, всички са премислени и работят добре заедно. По този начин разнообразието в играта е наистина огромно и имаш на разположение много стратегии, сюжети, роли и възможности, в зависимост от картите си и механиките, в които се съсредоточаваш, за да трупаш точки. Наистина класно изпълнение! Неслучайни са номинациите за всевъзможни европейски награди в последните две години, а съвсем наскоро Terraforming Mars спечели DSP 2017 Award и се класира на престижното трето място в Conoisseur категорията на Spiel Des Jahres. Чакаме да видим дали и експанжъните ще подобрят този резултат, но едно е сигурно – в моята лична класация играта зае едно съвсем безапелационно първо място.

Tips&Tricks от един опитен играч!

Terraforming Mars e една прекрасна игра, в която ключовата дума е “synergy”, а основната механика е “engine build”. Като такава, бих посъветвал да обърнете внимание на следните съвети:

  • Искрено ви препоръчвам да играете винаги с Corporate Era + Draft Variant. Без първото играта си е направо кастрирана, а второто капитализира върху engine build механиката и свежда RNG фактора до минимум. Също така, не се срамувайте да добавите допълнителен Drafting елемент за първите 10 карти. След стотици игри в различни групи, системата от 4-3-3 работи прекрасно. Тоест – keep 4, pass 3, keep 3, pass 3, keep the last 3.
  • Качеството за сметка на количеството. Още с първото раздаване може да видите различни скъпи и доста привлекателни карти. Точно този момент може да ви изиграе лоша шега, защото тези карти не винаги работят добре една с друга (synergy). Поради фокуса върху engine building, играта започва бавно и с лимитирани ресурси, като впоследствие прогресивно се забързва. Фокусирайте се върху по-малък брой карти, които се комбинират добре една с друга и спрямо корпорациите, които сте изтеглили (synergy). Това ще ви даде нужната основа да захраните корпоративната си машина за следващите ходове.
  • Следете борда и мислете за бъдещето. Играта е turn-based, предоставя възможността да вземете едно или две действия на ход и редът на започващия играч се сменя всеки ход. Възползвайте се от тези фактори, докато играете. За пример:  (1) Ако имате възможността да правите много действия и да активирате повече карти от опонентите си, бавете играта като взимате по един ход, вместо два. Така ще имате възможността като последен играч да си изиграете проектите необезпокоявано след като всички са пасували. (2) Следете кога сте първи и се възползвайте от това. (3) Следете позиционирането върху борда. Често това ще ви даде добра представа за стратегията на опонентите, какви карти имат и къде може да забиете прът в пъклените им планове.
  • Не бъдете алчни и следете ресурсите, с които разполагате. Нямате полза да инвестирате в ръка, пълна с карти, когато нямате ресурса да изиграете половината от тях. Няма полза да играете скъпа карта, когато тя не допринася достатъчно към стратегията ви (synergy). Един добър метод преди да играете нещо е да прецените какви дивиденти ще ви донесе в бъдеще, за сметка на ресурсите, които харчите сега.

Оценка: 9/10