Дизайнер: Régis Bonnessée

Продължителност: 60 мин

Брой играчи: 2-4

Механика: Хвърляне на зарове, теглене и управление на карти

Издател: Libellud, Asmodee, Asterion Press

Seasons ще сбъдне всички ваши съкровенни мечти да се събудите в един красив, жесток и енигматичен свят на вълшебства и природни стихии. Докато бродите из пъстрите есенни гори или пък крачите по замръзналите полета и снегът хрупа под нозете ви, ще използвате всяка секунда от времето си за подчиняване на природните елементи и използването им срещу онези жалки фокусници, дръзнали да се наричат ваши опоненти! Стъпете здраво на земята, призовете въздушните стихии на ваша страна и смело използвайте пълноводните реки на пролетта и унищожителния огън на лятото, за да тържествувате накрая като най-могъщ и прославен маг.

Ако не стана ясно от лирическото отклонение по-горе, в Seasons са намесени, ами… най-вече сезони, които диктуват условията на всеки рунд, а ресурсите представляват четирите природни елемента. Тази валута се използва предимно за купуването на магически предмети и същества, които ще помагат по пътя на всеки към еднолична власт над стихиите и сезоните.

На пръв поглед може да се подведете по страхотно красивия арт, който представлява бодра шарения и множество на брой картинки и компоненти, които безапелацинно доминират в категорията „радост за окото”.  Не падайте в капана на тази измамна красота, отдолу се крие зловеща комбинация от механики, чието взаимодействие осигурява богата почва за преигравания, откриване на оптимални съчетания на карти и изпробване на стратегии.

Гореизброените кроежи винаги имат за цел да донесат съкрушително страдание на останалите играчи в най-добрия случай и умерена досада в най-лошия. Играта е силно конкурентна и колкото и близки да са ви хората около масата, докато се усетите, вече ще си подхвърляте прокълнат дух на зъл заек, който уверено играе ролята на оловна тежест, теглеща конкурента към дъното.

Всеки ход започва с хвърляне на заровете, принадлежащи към актуалния в момента сезон. Играчите си избират по един резултат и изпълняват условията му, събират ресурси и си купуват карти. Играта продължава докато се направят три обиколки (три години) на всички сезони.

Тук е моментът да отбележа, че случайността на зара като фактор далеч не е определящ за победата. Цялата стратегия се основава на първата фаза на играта, която представлява драфт и подготвяне на три тестета карти за купуване (по едно за всяка година).

Seasons създава условия за солидна доза пресмятане и внимателно планиране, особено при игра на максимална трудност – ако хората на масата имат склонност към тактическо изпипване на всеки ход, то поне два часа игра не ви мърдат.

Недостатък, характерен за повечето подобни стратегии, е налице и тук. С натрупването на голям брой карти, оказващи влияние върху играта, разиграванията се забавят и от един момент нататък остава усещането, че развитието на играта в рамките на три години не е само метафора…

Проблем могат да се окажат и специфични комбинации от карти, които при определено стечение на обстоятелствата стават прекалено силни и чупят играта. В такива случаи има няколко възможности, които варират от спешно коригиране на правилата  до обръщане на масата и отправяне на закани, ако не сте от най-сдържаните.

Но не оставяйте моя глас, вечно търсещ недостатъци, да ви разубеди. Seasons е чудесна игра, която задължително трябва да се пробва, особено ако харесвате такъв тип стратегии. Дори да не сте им фен – изиграйте я заради наистина красивия арт и прекрасни компоненти. Трудността може да  варира в зависимост от това кои карти вкарате в играта и така решавате проблема с прекомерната тактическа сложност. Препоръчвам ви да следвате указанията за постепенно усложняване на правилата. Това е наистина добра система, от която си струва да се възползвате.

Ако останете очаровани като мен, имайте предвид, че Seasons е част от по-голям свят допълнения и игри, сред които изключително приятната  Lords of Xidit, която също заслужава подобаващо внимание.

За съжаление, Seasons не е изключение от правилото, че игрите в диапазона 2-4  играчи не работят добре с двама. Опитайте я с повече хора и изпробвайте различни стратегии, за да оцените подобаващо богатството, което предлага.  Дори впоследствие да се окаже, че не е вашата игра, ви гарантирам, че няма да съжалявате за преживяването.

Оценка: 8.5/10