Дизайнер: Fel Barros, Marco Portugal

Продължителност: 15-20 мин.

Брой играчи: 2-6

Механика: Take That (not the band :P)

Издател: CMON

Легендарна тъмница, пълна със злато и съкровища! Огромен зъл дракон с лош дъх! Много смелчаци, търсещи слава и богатство! Или по-скоро богатство. Майната ѝ на славата. Според слуховете на дракона му е доскучало и е решил да поразкърши криле и да потормози околните села и крави, зарязвайки легендарната тъмница без охрана. Перфектният момент за предприемчиви приключенци. Единственият проблем е, че кандидатите са твърде много…

Първата асоциация на повечето бордгеймъри при споменаването на Cool Mini or Not (или CMON, както вече се зоват) е нещо в стил „А, ония с многото пластмаса…“ или „А, ония с постоянните кикстартъри!“. И двете реакции са верни, но в последно време CMON се опитват да разширят портфолиото си и да предлагат игри, за които, о, чудо не са доили нещастните бакъри през Kickstarter. Една от тези игри е Looterz на Spaghetti Western Games. Студиото е най-известно с Arcadia Quest и Kaosball (тлъсти, скъпи игри с тонове пластмаса), така че мъничката кутийка, в която се помещават едно тесте карти, шест зарчета и две пликчета с токъни се оказа приятна изненада. Разбира се CMON няма да са CMON, ако не се изхвърлят малко и токъните са… да, познахте – пластмасови (сърчица за отбелязване на живота, вероятно останали покрай Arcadia Quest, и монетки, които са си правени специално за Looterz).

За разлика от другите заглавия на студиото, тук правилата и механиките са елементарни, а времетраенето на една игра, дори и с максималния брой играчи, не надхвърля 15-20 минути. В рамките на хода си имате фаза за набиране на герои, в която играете такъв от ръката си или си теглите нов от тестето; фаза на активация, в която пробвате да откраднете злато от тъмницата, нападате чужди герои или използвате специални умения; втора фаза за набиране на герои; и накрая жертване на герои, в случай че имате повече от трима пред себе си или повече от 10 карти в ръка (последното досега не се е случвало). Печели играчът, който пръв събере определено количество злато – 15 при двама играчи, 10 при трима или четирима и 7 при пет или шест. И това е. Играете карти, хвърляте зарчета и прецаквате другарчетата. Най-безскрупулният печели.

При все че в компанията игри с прецакване почти не виреят, Looterz получи изключително топъл прием и се хареса на всички. Артът е изключително забавен, правилата и уменията на героите са написани с чувство за хумор, а част от картите позволяват някои доста впечатляващи комбота, с които е възможно да измъкнете победата в привидно загубена игра. Да, късметът играе важна роля (мятат се зарове, все пак), но всичко е толкова лековато и весело, че дори когато се провалите, обикновено ще е с усмивка на лице.

Препоръчвам с две ръце. По нашите земи може да се поръча от тук.

Оценка: 7/10