Дизайнер: Ричард Гарфийлд

Продължителност: 30-45 мин.

Брой играчи: 2

Механика: Hand Management, Take That

Издател: Fantasy Flight Games

Ричард Гарфийлд. Ако сте поне малко изкушени от настолните и картовите игри, най-вероятно сте чували това име. Дизайнерът, дал на света Netrunner, Robo Rally, King of Tokyo, King of New York, Bunny Kingdom… Все хитови заглавия. Но името му ще остане записано със златни букви в историята на гейминга благодарение на едно друго творение – Magic: The Gathering. Независимо какво е мнението ви за TCG/CCG (trading/collectible card game) формата, създадената през далечната 1993-та, Magic: The Gathering и до ден днешен е една от най-продаваните и популярни игри с над 20 милиона играчи по света. Постижение, с което малцина могат да се похвалят. През годините се появяваха и изчезваха много претенденти за трона на Magic, но по една или друга причина всички се провалиха безславно. Към днешна дата единствените съизмерими заглавия в световен мащаб са Pokemon Trading Card Game и Yu-Gi-Oh! Trading Card Game – благодарение на огромната си фенска база в Япония и САЩ. И трите заглавия споделят една обща черта – играчът трябва да вложи някаква сума пари в бустери, за да си създаде конкурентно тесте. Предвид случайния характер на картите в бустера и в зависимост от големината на актуалните издания на игрите ( от 100+ до 250+ карти на сет), това може да се окаже доста скъпо начинание. Разбира се, има го и вторичния пазар на отделни карти, но цените там понякога достигат стотици долари.

Едно от възможните решения на проблема, предлагащо уж по-достъпен от финансова гледна точка продукт, беше създаденият от Fantasy Flight Games LCG формат. LCG означава living card game (жива/развиваща се игра с карти), при която всеки месец излиза пакет с 60 предварително известни карти, с които играчите да модифицират тестетата си. На теория е по-евтино, но на практика, ако искаш да си в час с метата, отново влагаш немалко пари всеки месец, а ако се включиш по-късно, наваксването е доста ресурсоемко. Добавете към това така наречените луксозни експанжъни (излизащи средно по два пъти в годината) и сумата пак е солидна.

Някъде тук на сцената отново се появява вездесъщият Ричард Гарфийлд, който съвместно с Fantasy Flight Games ни предлага нещо ново и уникално – KeyForge: Call of the Archons. Игра с уникални тестета карти. Уникални, в смисъл неповторими. FFG използват специален алгоритъм, с който да ги генерират така, че да няма две еднакви. Да, към настоящия момент в играта има само 370 карти, така че при всички положения ще има прилики и известни съвпадения, но тъй като форматът е от 36 карти на тесте и е възможно да има повече от едно копие на карта, шансовете някой да има съвсем същото тесте като вас са нищожни. Към днешна дата на официалната страница на играта има регистрирани над 183 000 (!) уникални тестета и бройката расте ежедневно. Като изключим магическата дума „уникална“ в заглавието на играта, далеч по-важният въпрос е – бива ли го KeyForge?

Сетингът

В KeyForge играчите влизат в ролята на архони, почти божествени създания, родени или може би сътворени на митичната изкуствена планета the Crucible. The Crucible е върховното творение на архитектите – постоянно променящ се свят, на който съжителстват различни видове и култури. Като архони играчите се скитат из света, събират последователи и се опитват да открият и отворят митичните тайници, в които се скрити силите и познанията на архитектите. Уловката е, че за отварянето на всеки тайник е необходим специален ключ. Когато двама архони открият тайник, започва битка за наградата, скрита вътре. Награда, която ще ги приближи една стъпка по-близо до разкриването на мистериите на the Crucible.

Фракции и тестета

Като архон всеки играч разполага с тесте от 36 игрови и една индекс карта. Картите са по 12 от 3 от 7-те фракции, налични в играта. Самите фракции са доста разнообразни и предлагат различни стилове на игра. Brobnar са гиганти, имат някои брутални единици и в общи линии може да си мислите за тях като за викинги или норни от Guild Wars. Dis са наполовина демони и освен разни неприятни единици и артефакти, обичат да се бъзикат с тестето на противника. Logos са технологична фракция на учени и интелектуалци и имат интересни артефакти, с които теглят карти и правят разни други забавни нещица. Mars са малките зелени човечета от научнофантастичните филми, разчитат на технологиите, понеже са като цяло слаботелесни. Sanctum са „добрите“, ангелоподобни създания, чиито единици са добре защитени и често дават бонуси на съюзниците си като броня или атака. Shadows са задължителните елфи, които залагат най-вече на подмолни тактики, крадене на чужди ресурси и разни неприятни единици. И на последно място, но не по важност са хубавците Untamed – горски създания, феички и зверове. Фракция, която може да те залее с единици.

Цел на играта

Да сте първите изковали и трите си ключа, което ви носи автоматична победа. Ключовете се коват с помощта на Aember. Ако в началото на хода си имате поне 6 кристала, сте длъжни да направите ключ. Ако е третият – честито, току-що победихте.

Механиките

Ако сте играли Magic: The Gathering или което и да е друго TCG/CCG, значи ще плувате в свои води. Картите биват четири вида – единици, артефакти, действия и ъпгрейди. Основната разлика с Magic е, че нямате ресурси, а в началото на хода си избирате една от трите фракции в тестето си и можете да играете, използвате и дискардвате карти само от нея. Тъй като целта е да направите първи трите ключа, а за тях ви трябва aember, съвсем логично трупането му е доста важно. Методите за събиране на aember са няколко – когато играете карта от ръката си, ако на нея има една или повече aember иконки, взимате съответното количество кристали от резерва. Получавате aember и ако на картата има play ефект, който ви го дава (в добавка към евентуални иконки), от fight ефект (но само ако единицата оцелее от битката) или ако пратите единиците да събират aember (т.нар. Reap). Друга съществена разлика с баткото е фактът, че единиците могат да се атакуват само едни други, но няма как да нападнете противниковия архон. Това води до доста различни предизвикателства, в които контролът върху противниковата популация е доста ключов за победата.

Интересна механика е наличието на архивите. Част от ефектите в играта дават възможност да архивирате една или повече карти – т.е. поставяте ги в отделна купчинка, която практически е извън игра. По време на втората стъпка от хода ви, след като сте избрали фракция, може да добавите към ръката си всички карти от архива и ако сте преценили добре нещата, да направите някое наистина впечатляващо комбо. За разлика от Magic, ако в даден момент трябва да изтеглите карти от тестето си и там няма достатъчно, не губите автоматично, а просто разбърквате купчината с дискарднати карти и я използвате отново. Понякога умишлено ще се отървавате от карти, за да може да завъртите тестето и да получите достъп до някоя ключова, която упорито не излиза.

Както вече споменахме, рекламният слоган на играта е, че всяко тесте е уникално. Това неминуемо води до момента, в който някои тестета просто ще са по-силни от други. За да се избегне сериозен дисбаланс, Ричард Гарфийлд е добавил едно хитро нововъведение – т.нар. вериги (chains), с които да се регулират твърде силните тестета и/или карти. Максималният брой вериги е 24. Ако имате от 1 до 6, когато дойде време да попълните ръката си с карти, ще изтеглите една по-малко, ако са от 7 до 12 ще теглите с две по-малко, от 13 до 18 с 3, и от 19 до 24 с 4 карти по-малко, като след всяко теглене веригите намаляват с една. Тоест след определен брой ходове отново ще може да теглите карти нормално, но през това време противникът с по-слаб дек ще има шансове да е конкурентоспособен. Има и разни доста силни карти, чието изиграване е обвързано с получаването на вериги. Ефектите им са такива, че обикновено си струва да се осакатите за няколко хода, но да получите друг тип предимство.

Какво ми хареса

+ Прекрасен и шарен арт на картите; ако харесвате фантастика и фентъзи и игри като HearthStone, Overwatch и Magic, няма начин да не ви допадне
+ Лесни правила
+ Достатъчно дълбочина и стратегически предизвикателства
+ Достъпна цена. С базовия сет освен токъни и двете учебни тестета получавате и две уникални тестета
+ Разнообразни и уникални тестета
+ Не е колекционерска, тоест тестетата не могат да се модифицират
+ Имената на архоните са процедурно генерирани и в резултат имаме това и това

Какво не ми хареса

Fantasy Flight Games за пореден път са решили да спестят пари. Базовият сет идва само с листовка с кратките правила. Пълната книжка е налична като PDF, а едва ли щяха да се разорят, ако я бяха добавили.
– Токъните в базовия сет не са достатъчни, особено ако имате дек с повечко създания.

Присъдата

Появи ли се най-сетне убиецът на Magic? Ще имаме ли нов владетел на трона? Едва ли. Концепцията на двете игри е доста различна, така че феновете на Magic могат да спят спокойно. KeyForge е алтернативата за всички онези, които биха искали да пробват TCG/CCG игра, но не са готови да инвестират голяма сума пари, за да са конкурентоспособни. Играта е шарена, забавна и има достатъчно дълбочина, че да не омръзне бързо. Тестетата са готови за игра още с отварянето си. Да, напълно е възможно Пешо да е нацелил по-яко тесте от Гошко, но както самият Ричард Гарфийлд отбелязва – няма изначално лоши тестета, просто всяко изисква различен подход и предлага различно предизвикателство. Това са ресурсите, с които разполагате, ключът към успеха е да се научите да ги използвате по най-добрия начин. На родна земя играта може да откриете в Boardgames.bg.

Оценка: 8/10