Дизайнер: Scott Martin (III), Todd Medema

Продължителност: 10 мин. - 2+ часа

Брой играчи: 1-6

Механика: role playing, deck building, dice rolling

Издател: Fabricate.IO

Преди известно време ми се наложи да обяснявам на двама приятели защо харесвам ролевите игри и Dungeons & Dragons. Бързам да уточня, че става дума за хора, чийто сблъсък с настолните игри и Pen and Paper ролевите игри се изчерпва с Dixit и Cards Aagainst Humanity. Да, и двамата играят видео игри и се кълнат в The Witcher 3 и Skyrim, но аналоговите забавления им се струваха доста екзотични. Насред камарата аргументи (включително, дежурното Fireball, dude!) този, който като че ли ми спечели най-много точки, беше възможността да се превъплътиш в каквото си пожелаеш. Искаш да си полу-орк шаман или халфлинг рейнджър – нямаш проблеми. Харесват ти космическите битки и изследването на необятния космос? Добре си ни дошъл. Мечтата ти е да преследваш дяволски култове, опитващи се да потопят човечеството в мрак? Какво съвпадение, и ние сме така! Единственото ограничение в ролевите игри е собственото ни въображение.

След около половин час сладки приказки нещата опряха до – ами хайде да пробваме D&D. И тук ударих голямата греда. В мига, в който видяха размерите на Player’s Handbook-а, нещата се разсъхнаха. „Хм, ама то е бая сложно…“ „Абе, това си е доста четене…“ „Не съм сигурен, че имам време да се подготвя…“ Убеден съм, че и вие сте чували подобни аргументи, когато сте се опитвали да вкарате разни приятели в хобито. Няма какво да се лъжем, един от основните проблеми на Pen and Paper ролевите игри е инвестицията на време. Играчите, искат-не искат, трябва да попрочетат малко материали, а водещият… е, при него задраскайте думичката „малко“ от уравнението. Като пример ще дам себе си – за да подготвя 2-3 часово приключение за последната Dungeons & Dragons кампания, която играхме, ми се налагаше да отделя между 6 и 8 часа, за да си направя структура на събитията, да подготвя срещите с чудовища, да си нахвърлям бележки за възможни диалози с NPC-та, да помисля за поне два-три варианта за развитие в случай, че групата реши да реагира по някакъв нестандартен начин… Звучи страшничко, нали? Изглежда същите мисли са се въртели в главите на добрите хора от Fabricate.IO, когато им е хрумнало да създадат Expedition: The Roleplaying Card Game.

Expedition е компактна и напълно безплатна ролева игра, която се събира в джоба ви (така де, ако сте с карго панталони) и ви дава възможност да усетите вкуса на гореописаните приключения, като ви спестява стреса от стотиците страници с правила и необходимостта от дълга подготовка. Нуждаете се само от принтер, картон и ножица, за да подготвите дековете с карти, и смартфон или браузър, за да използвате специалното приложение. Разбира се, бихте могли да подкрепите създателите и да си закупите професионално отпечатано копие на играта за 30-ина долара, с което ще спомогнете за бъдещото ѝ развитие и създаването на нови и нови приключения.

Правилата на Expedition са елементарни – всеки играч си избира карта с приключенец (иде реч за стандартните архетипи като боец, магьосник и т.н., но с по-поетични названия от типа на The Dutiful Soldier, The Stealthy Recluse, The Befuddled Mage…). На картата е написано колко умения да си изтегли от съответните декове (Melee, Ranged, Magic, Music), за да подготви стартовото си тесте, като има и кратко текстче, което да ви вкара в образа на героя. След това стартирате приложението и следвате инструкциите. Играта използва схема, подобна на книгите-игри – кратки въвеждащи сцени, последвани от възможности за избор, които определят как ще се развие приключението и с какви врагове ще се сблъскате. Битките са бързи, като разполагате с 10 секунди да решите коя карта от ръката ви от три да използвате, после мятате 20-стенен зар и проверявате дали сте успели или сте се провалили. Ако победите врага или гушнете букета, спирате, отбелязвате съответната опция в приложението и четете какво се случва. Ако има живи врагове следва нов рунд, в който теглите три карти, избирате кое умение ще играете и мятате зара. На всеки четири рунда гадините използват своето специално умение (наречено surge), което обикновено е доста неприятно за играчите. Тъй като създателите са искали да наблегнат на удоволствието от играта, а не да наказват играчите, след всяка битка възстановявате цялото си здраве и вдигате ниво. Вдигането на ниво означава теглене на ново умение, което да добавите към дека си от карти, и възможността да разкарате някое от старите с цел подобряване на възможностите на тестето. Този лек елемент на декбилдинг позволява да нагласите героя според собствените си вкусове и да увеличите шансовете да теглите някои от по-силните умения. От време на време победите в битките носят карта (или няколко) от специалния Loot дек, в който има най-различни благинки от типа на лековити отвари, предмети, позволяващи манипулации на зара, и какво ли още не. Артът по картите, доколкото го има, е изключително минималистичен, но в това няма нищо лошо. Expedition, подобно на по-маститите си събратя, разчита основно на въображението на играчите и нахвърляния по картите flavour text.

Добро впечатление прави балансирането на трудността на приключенията според броя на играчите (колкото по-голяма е групата, толкова повече и по-корави са вразите). Игровата сесия приключва, когато победите финалния бос или цялото парти бъде пометено. В приложението има 4 основни модула, създадени от Fabricate.IO, и десетки, писани от фенове на играта, като имате опция да си ги филтрирате по най-различни критерии – брой играчи, жанр, рейтинг сред потребителите и т.н. Дължината варира от такива, подходящи за обедната почивка (10-30 мин.) до двучасови и нагоре сесии за по-сериозни играчи. Наскоро излезе и първото разширение Expedition: The Horror, което вкарва Ктхулу митоса и добавя към играта персони (в общи линии допълнителна характеристика на героя, която ви дава бонуси или негативи в зависимост от стойността си).  В настройките на приложението има разни забавни опции като музика и звуци, регулиране на дължината на хода и пр. На този етап музиката е по-скоро в графа – става за една-две игри и после писва, но е похвално, че издателите продължават да развиват приложението. За творческите натури има сравнително лесен за употреба редактор, така че ако винаги сте си мечтали да напишете епично ролево приключение, с което да плените въображението на стотици играчи по целия свят, Expedition ви предоставя една прилична трибуна.

Ако търсите елегантен начин да зарибите приятелите си по ролевите игри, Expedition: The Roleplaying Card Game е отличен избор. Играта е подходяща и за по-хардкор играчи, които искат да разцъкат някоя бърза сесия в обедната почивка, а за хора, страдащи от дефицит на свободно време, е просто идеална. Единствената ми забележка към изданието за продажба е тънкият картон на картите. Задължително използвайте качествени слийвове, понеже в кутията има цветни кламери за маркери и рискувате да скапете картите за нула време. По родните ширини може да откриете играта в Boardgames.bg.

Оценка: 8/10