Автор: Horror Writers Club Lazarus

Издателство: Изток-Запад

Цена: 20 лв.

Какво се получава, когато събереш на едно място седем от най-талантливите родни автори на страшни истории и ги накараш да напишат разкази по илюстрациите на един от най-добрите родни художници? Получават се Сърдити небеса – най-новото предложение на издателство Изток-Запад и клуба на авторите на хорър Lazarus. Концепцията за разказ по картина е стара като света и, както се оказва, може да доведе до доста страховити и същевременно забавни резултати.

Марин Трошанов открива сборника със Съществото от стената – история със силен Лъвкрафтов привкус, която вдига летвата за родните последователи на бащицата на хоръра.

Елена Павлова ни поднася трета история за Джен Севън и Стенете! ООД – Дионисиевият храм е забавно ърбан фентъзи в традициите на Анита Блейк и е крайно време да видим нещо по-обемно от поредицата, че така на час по лъжичка не стига.

Етюди с кама на Димитър Цолов е интересен експеримент и поклон пред Робърт Хауърд, който свърши малко преждевременно и ме накара да искам още.

Ако сте фенове на родната хорър сцена, вероятно вече сте чели Нищо лично на Сибин Майналовски в авторския сборник Симфония на мъртвите. Е, тук ще имате възможност да видите и оригиналната илюстрация на Петър Станимиров, която го е вдъхновила.

Пътят на душата на Александър Цонков беше най-приятната изненада за мен – мрачно фентъзи с ориенталски мотив и неочакван край. Палци горе и чакаме нещо по-обемно от автора.

Каквото и да се напише за Бранимир Събев ще е малко. Бранко е един от най-упоритите и трудолюбиви родни автори и не престава да се развива с всяко свое произведение. Завръщане в Кауен е фентъзи история със зомбита, магия и корави наемници. Пада се четвърта от поредицата за Леотур (технически трета, защото едната е с друг главен герой, но да не издребняваме) и ме кара да се надявам, че и от този художествен свят ще излезе по-дълго произведение.

Завършек на пътешествието слага Явор Цанев с историята, дала името на сборника. Сърдити небеса е вампирски уестърн и ако ви се стори позната, то е, защото вероятно сте я чели в авторския сборник Целунат от бога. Както и при разказа на Сибин, в тази версия  може да се насладите на илюстрацията, която е вдъхновила автора.

И в крайна сметка струва ли си Сърдити небеса? Ако сте фенове на хоръра и не робувате на предразсъдъците – определено да. Седем разнолики истории от талантливи родни автори, гарнирани със седем класически цветни илюстрации от Петър Станимиров и общо около 160 страници нов материал (от общо 208). Единственият минус е леко високата цена, но подозирам, че причината е наличието на цветен печат на гланцова хартия в книжното тяло, а и в крайна сметка за цената на три и половина кутии цигари получавате доста по-трайно забавление. Не е лоша сделка, нали?

Оценка: 8/10