Интересен сбирщайн!

Вероятно това е любимата ни категория. Тук ще откриете всички игри, които не се подчиняват на строго определените категории и типажи, с което се превръщат в абсолютните ни фаворити. Ето и нашите безценни бунтарчета.

Splendor

В играта Splendor се надпреварвате за това кой ще изработи най-хубавите скъпоценни камъни и ще спечели благоволението на благородниците. За целта събирате чипове, с които си купувате карти. Последните ви носят точки и отстъпка от бъдещи покупки. Първият, събрал 15 точки, печели.

Пълните правила са много прости и се обясняват буквално за 5 минути. Ходовете са бързи и играта обикновено приключва за по-малко от половин час. Съответно в началото тя представлява приятно събиране на чипове и безгрижно купуване на карти. Въпреки това след известно количество преигравания потенциалът ѝ се разкрива пред по-опитните играчи. Splendor всъщност предлага доста сериозен геймплей с много дебнене, пречене и надпреварване между съперниците, напълно подходяща за по-състезателния тип хора. Именно затова е и една от по-популярните игри, на която се организират турнири. Ако ви е станало интересно, може да прочетете и пълното ни ревю.

Rex


Ticket to Ride

За мен Ticket to Ride е най-подходящото заглавие, с което да запалиш някого по настолните игри. Причините за това са няколко, но ще започна с тематиката – целта е да построиш най-успешната железопътна мрежа. Играчите събират карти ресурси, с които впоследствие строят линии между съседни градове, което се означава чрез поставяне на много симпатични пластмасови вагончета. Всеки има и тайни маршрути между по-отдалечени дестинации, за свързването на които получава бонус точки. Именно това е и основната идея на играта. Играчите си взаимодействат почти само в надпреварата за линии, които могат да бъдат построени само от един. Това, в комбинация с пълната липса на насилие, прави Ticket to Ride много подходяща за деца и ниско конфликтни хора.

Правилата не са много, обясняват се бързо и още след две-три завъртания дори напълно начинаещите усещат как върви играта. Самите ходове пък са кратки и бързо идва отново твоят ред, което помага да не се губи внимание. Силно препоръчвам точките да се броят в края на играта, което я забързва и донякъде внася неизвестност кой води. Това позволява хората да се радват на построените от тях линии и маршрути, без да се обезкуражат, ако изостават.

Въпреки всичко споменато досега играта предлага и по-дълбок геймплей, подходящ за по-опитните. Чрез внимателно подбиране на свързваните градове, планиране на ходовете и резервни маршрути, блокиране на противниците и трескава надпревара за ресурси и жизненоважни линии, Ticket to Ride е винаги интересна.

Още разнообразие в играта носят и допълнителните карти, повечето от които внасят малки новости в правилата. Препоръчвам Индия, Швейцария и великолепната отборна Азия!

Rex


Colt Express

Неслучайно Colt Express е горд носител на една от наградите „Игра на годината“. В нея играчите влизат в ролята на обирджии на влак. В рамките на няколко рунда настава преследване из вагоните и по покрива, постоянно дебнене с шерифа и естествено безмилостно прецакване на конкуренцията. Престъпникът, успял да заграби най-крупна сума, е победител накрая. Играта се обяснява много бързо, разиграва се неусетно и цялото действие се развива в сглобяем макет на влак, който допринася за готината атмосфера. Освен това могат да играят до шестима души, което винаги е бонус. Много подходящо заглавие за начинаещи в хобито или пък за опитни играчи, които търсят бързо развлечение между другото. Още за играта в подробното ни ревю.

Aravala


Looterz


В Looterz играете карти, хвърляте зарчета и прецаквате другарчетата. Най-безскрупулният печели. Артът е изключително забавен, правилата и уменията на героите са написани с чувство за хумор, а част от картите позволяват някои доста впечатляващи комбота, с които е възможно да измъкнете победата в привидно загубена игра. Има доста сериозна доза късмет (зарчета, все пак), но ви гарантирам, че дори когато губите ще го правите с усмивка. Още за нея тук.

Yan


Android Mainframe


Ако подобно на мен сте расли през 90-те години, няма начин да не сте играли на „точки и линии“. Сещате се, онази игра в която на лист хартия свързвате точки и се опитвате да затворите колкото се може повече територия под формата на квадрати. Android Mainframe е същата тази игра, но на стероиди и вкарана в киберпънк сетинга на Android вселената.

Fantasy Flight знаят как да издават игри – сглобяема пластмасова дъска, множество пластмасови линии и карти със страхотни илюстрации. За разлика от класическата абстрактна игра тук сте в ролята на хакери, а игралната дъска е мейнфреймът. Целта е простичка – да контролирате най-голяма част от територия. Поставянето на линии на полето става с помощта на карти с изобразена конфигурация, които биват два вида – от общия дек, достъпни за всички, и такива със специални умения, които пък са различни за всеки от хакерите. Именно асиметричният елемент придава тема на играта и я прави супер забавна с всеки брой играчи (2-4), като гарантира и доста сериозна преиграваемост. Разбира се, има известен риск от analysis-paralysis, но това така или иначе е характерно за повечето стратегически игри. Препоръчвам с две ръце, особено ако не се притеснявате от здравословна доза конфронтация.

Yan


Flux


Едно нещо, което да обединява що-годе всички игри в този списък, е яснотата при какви условия някой играч печели. Е, при Flux създателите на играта са решили да поставят под съмнение именно това. Основното правило е, че правилата се променят! Започвате с някакво количество карти в ръката си и с група начални инструкции – теглите, слагате, изпълнявате инструкции. Картите в ръката ви обаче позволяват да променяте практически всяка механика в играта и да добавяте нови, които са в действие, докато някой ги замени на свой ред. Звучи объркващо, но всъщност е забавно и доста бързо се свиква. Повечето условия за победа са свързани с картите, които имате на масата си, така наречените keepers, но и това не е задължително.

Разбира се, подобна хаотична промяна на правила, при която на една крачка от победата могат да ви я отнемат, има потенциала бързо да стане доста дразнеща и да метнете картите по другите играчи като в онова меме. Тук идва на място другият голям плюс на Flux, а именно щедрата му селекция от тематични тестета, които покриват горе-долу целия нърд фендъм – Cthulu, Monty Python, Firefly, Star Trek, Реконкистата и Дивия запад са малка част от дековете, с които можете да се сдобиете (добре де, последните си ги измислих, но вероятно предстоят). Подобно на Magic: The Gathering (ама доста далеч), всеки дек вкарва някакви механики, връзващи се малко или много с темата му, и поне за известно време ще ви осигури доста добри парти забавления, особено на повечко градус и в по-вманиачена по някое конкретно проявление компания.

Moridin