Перспективи пред фендъма е поредица от публикации, чиято цел е да запознае публиката ни с позициите на различни представители на фантастичните общности у нас. Тези позиции касаят проблемите на фендъма и всякакви идеи за неговото развитие. Надяваме се по този начин да предизвикаме публичен дебат, който да продължи на живо на специална среща, организирана в рамките на фестивала Дни на фантастичното (29 и 30 октомври, литературен клуб „Перото“, София). Мненията, изказани в позициите, се препечатват във вида, в който са били получени от списание ShadowDance; не е задължително те да се споделят от изданието. Всички конструктивни коментари под текста са добре дошли. За да изпратите собствено мнение с ясно заявени наблюдения и предложения и за да заявите участие в гореспоменатия дебат, пишете на организаторите на срещата на info@fandombg.org.

fandombg_cropped

Позиция на Христина Димитрова от Човешката библиотека, екип хартиени книги

Бих искала накратко да споделя наболели проблеми, по които сме размишлявали в Човешката библиотека.

Единият е очевиден – разделението сред фантастичните общности – нямат спойка помежду си, не всички, но доста от тях. Това произлиза от и води до взаимно непознаване, което понякога поражда кавги, понеже човешкото его е склонно да гледа главно себе си и да се самоизтъква.

Истина е, че за дейности от всякакъв тип и опознаване е необходимо време, а отделянето на такова може да е доста трудно. Първо все пак трябва да има желание.

Вторият проблем е свързан с книгоиздаването в България – заляти сме от книжен потоп и това се отразява на неговото качество. Дори нямам предвид тематиката, а липсата или фиктивно участие на редактори и коректори. Или недоглеждане, което ни се случва и на нас в Човешката библиотека, защото сме малък екип с голямо натоварване покрай лични задачи. Почти не ми попада текст, независимо дали книга, брошурка или друг съвременен печатен материал, който да не е в някаква степен неграмотно написан. Това е безкрайно трагично. Нека от фендъма да даваме пример на (не)фантастичните издателства как се обгрижва един текст в издателския процес (независимо от жанра). За да има КУЛТУРА.