Автор: Horror Writers Club LAZARUS

Издателство: GAIANA book&art studio

Цена: 13 лв.

ScreamsПоследните няколко години се оказаха доста успешни за родната хорър сцена въпреки (или благодарение на) почти пълната липса на интерес от страна на големите издателства. Първопроходник беше сборникът До ада и назад, последван от не по-малко интересния Вдъхновени от краля, а сега идва ред и на Писъци. Ако сте фенове на жанра, знаете, че миналата година в нелеп пътен инцидент загубихме Адриан Лазаровски, един талантлив преводач и разказвач. Клуб LAZARUS е създаден по идея на Бранимир Събев и целта му, освен да покаже уважение към паметта на Адриан, е да обедини авторите на хорър в България и да покаже, че и у нас се пишат качествени произведения в жанра. Именно това прави Писъци толкова важен – като първа колекция под шапката на новосъздадения клуб, сборникът ще се превърне във визитна картичка за авторите, а всички знаем колко е важно първото впечатление. Същевременно Писъци има уникалната възможност да демонстрира, че у нас има пазар за подобна литература и български автор може да е синоним на качество. Ако съдим по информацията в мрежата, тиражът е почти разпродаден и ще има допечатка, така че точка две определено е изпълнена. Остава да видим как се справя с точка едно.

Илюстрацията на корицата е дело на Петър Станимиров и това със сигурност прави Писъци най-добре изглеждащата книга, излизала в колекция Дракус. Разбира се, понеже си говорим за сборник с разкази, далеч по-важно е качеството на текстовете. Когато имаш насреща си подборка от 17 (!) автори, е голяма рядкост да харесаш всичко и Писъци не е изключение от правилото. От друга страна обаче, многото автори дават голямо разнообразие и шанс да се намери по нещичко за всеки вкус. Има психологически хорър, има старомодни разкази в духа на класиците в жанра, има меланхолични текстове, има брутални по Клайв Баркъровски, има разбира се и откровени гадости. Началото е ударно с Шарлатаниада на Димитър Цолов, после преминаваме през силни предложения от Елена Павлова, Иван Димитров, Бранимир Събев, Явор Цанев, Коста Сивов, Валентин Попов и Александър Цонков. Сред приятните изненади се оказаха и текстовете на Симеон Трифонов, Александър Драганов и Дамян Д. Рейнов. Останалите разкази, по една или друга причина не сработиха за мен, но съм сигурен, че има хора, на които ще допаднат.

Няма да крия, че подходих към Писъци по-предпазливо от обикновено и може би затова се изненадах приятно. Да, не всички разкази ми допаднаха, но както и да го погледнеш 11 от 17 е доста добър резултат. Horror Writers Club LAZARUS стартира успешно на литературния фронт и остава да чакаме с интерес с какво друго ще ни изненада. Браво на GAIANA book&art studio и Явор Цанев, че продължават да се борят и да издават българска литература. Сборникът не може да се намери по книжарниците, но ако се разровите из фейсбук, може и да откриете някоя оцеляла бройка при авторите или директно да пробвате тук.

Оценка: 7.5/10