Shadowdance търси нови автори!

За коментари и излияния от всякакъв род, число, спрежение и залог

Moderator: Moridin

Post Reply
User avatar
Aravala
Arcanist
Posts: 938
Joined: Fri Jun 01, 2012 3:57 pm

Shadowdance търси нови автори!

Post by Aravala » Fri Nov 09, 2018 2:50 pm

Image

ShadowDance съществува вече над 18 години. През това време списанието е преминало през множество трансформации, като целта ни винаги е била неотметна – да сме пътеводител на почитателите на фантастичното, да пишем качествени текстове и да изследваме нови територии. През последните години постигнахме сериозни успехи: започнахме да публикуваме на практика ежедневно, обновихме неколкократно уеб-сайта си, реализирахме редица качествено нови инициативи и събития, подобрихме работните практики, установихме видимо присъствие в социалната мрежа, разширихме екипа от автори и редактори. Амбициите ни обаче продължават да растат. За да ги постигнем, ни е нужно вашето активно включване – станете автори на ShadowDance и ни помогнете да постигнем тези цели!

Екипът ни си търси нови членове, заедно с които да разширим дейността си в широк спектър от дейности. Търсим си колеги, които да пишат във всички налични в момента рубрики: рецензии на литература, филми, телевизионни сериали, настолни и видео игри, комикси, музика, а също обзорни и аналитични статии на теми, свързани с фантастиката и популярната култура, футурологията и новите технологии. Търсим и колеги, които да се занимават с поддържането на новинарски бюлетин, с маркетинг, редакция и корекция, с художествено оформление. Ако интересите и уменията ви се припокриват частично с изброените занимания, или пък познавате списанието като читател и имате идеи за нови рубрики и инициативи, свържете се с нас!

Защо си струва да бъдеш ShadowDance автор?
Ще цитираме Ordo Malleus, който преди време добре обобщи мотивацията ни в месечната редакционна колонка: „Удоволствието да допринесеш, пък дори с песъчинка, за популяризирането и развитието на любимото ни нещо на тоя свят, е несравнимо.“ ShadowDance все още е издание, което се прави почти изцяло с доброволен труд и действително за да работиш в екипа ни не по-малко важна от уменията и познанията е именно мотивацията. В същото редакционно колегата пише, че всички в ShadowDance „дишат фантастика“. Навярно няма по-добра причина да се захванеш с нещо от тази то да ти помага да дишаш по-леко и с пълни дробове, да бъдеш сред свои.

Ако сме запалили интереса ви, ето тук можете да прочетете още малко за нас – за мисията на списанието, за това как я постигаме, в какво вярваме и защо го гоним неуморно вече толкова години наред. Ще се радваме да правим това заедно!

А все пак, заплата?
Шефът продължава да твърди, че заплатите ще бъдат изплатени със задна дата, когато един ден постигнем глобално господство. Кой знае, и по-странни неща са ставали.

Ако все пак ви се иска да печелите от писане за фантастика сега, ще трябва да ви разочароваме. Участието в екипа на ShadowDance обаче крие много други ползи. Превключвайки мимолетно към безсрамен PR-режим, ето някои, които сме открили за себе си през годините:

Възможността да израснеш като автор и редактор на критически текстове. Опитът, който мнозина от нас са натрупали, в крайна сметка се оказва изключително ценен. Сред авторите ни в момента мнозина работят като редактори, преводачи, копирайтъри, проектни мениджъри, професионални критици и университетски изследователи. Възможността да пишеш често, на разнообразни теми и в различен детайл, да получаваш обратна връзка и съвети от съавтори, редактори и читатители, е безценна, ако писането е нещо, с което ти се занимава професионално.
Да не получаваш заплата си има своите плюсове – в ShadowDance се работи в далеч по-неформална и хоризонтална обстановка, приятели сме също колкото сме колеги, а възможността да предложиш и реализираш собствените си идеи е отворена за всеки. Повечето от нас съчетават различни дейности в ShadowDance: писане, редакция, организаторска работа, управляване на сайта и на акаунти в социалните мрежи, организиране на събития, комуникация с партньори, бистрене на визионерски проекти и редакторски политики и пр. Ако преливаш от идеи и ти се иска да работиш в екип с други като теб, ShadowDance е точното място. Вярно, анархията винаги дебне зад ъгъла, но хладнокръвното справяне с хаоса е част от професионалната характеристика.

През последните години развитието на списанието ни дава възможност да правим куп вълнуващи неща. Бяхме и продължаваме да бъдем ядрото на най-стария и голям литературен клуб за фантастична литература (и от време на време кино). Част от нас организираха модерен и високо посетен фестивал за фантастика в центъра на София. Заловихме се с редакция и издаване на непубликувани български разкази. Организирахме турнири по настолни игри и куизове на фантастични теми. Взехме интервюта от Брандън Сандерсън, Питър Уотс, Робин Хоб и други западни автори. Посетихме някои от най-големите фенски конференции като EuroCon, WorldCon и Essen, участвахме на панели заедно с именити писатели. Посетихме и академични конференции. Вече трета година водим курс по фантастика на английски език. Издадохме тематични поредици, в които изследвахме надълбоко и нашироко теми като политическото във фантастиката, проблемите на половете (веднъж, и след това отново), хоръра. Последен, но не и по важност, трябва да бъде споменат ежегодният таен фестивал ShadowCon, на който се допускат само подбрани сенчести индивиди.
Както споменахме, имаме амбицията списанието да продължава да расте, при това видимо. Надяваме се да привлечем автори, които да ни помогнат в това начинание, защото имаме страхотни и хич нескромни идеи. Ако това ви звучи вълнуващо, значи сме се намерили взаимно!

За конкурса за автори
И така, в случай, че вече сте убедени, че искате да сте част от екипа ни като автор на текстове и нямате търпение да започнете, ще ви помолим първо да ни изпратите малко информация за себе си и за това какво можете и какво ви мотивира. Ще имаме нужда и от това да видим как пишете. За тази цел във формата по-долу търсим от вас два критически текста между 600 и 1200 думи, които попадат в някоя от утвърдените в списанието рубрики (ако държите да изпратите текст извън тези рубрики, напишете ни в няколко реда защо смятате, че такава нова рубрика би паснала на списанието). Оценката ни за текстовете ще зависи от множество фактори, ето само някои от тях: грамотност; четивен, стегнат и изразителен стил на писане; демонстрирано познание за съответния жанр/медия; демонстрирано познание за обичайния формат и начин на писане в ShadowDance. Разбира се, ще се радваме да прочетем и текстове, които разчупват стандартния формат по интелигентен и неочакван начин.

Ще ви помолим също и за кратка биографична справка до 100 думи. Не очакваме формално CV или подобен официален текст, просто ни разкажете накратко за вас и защо искате да участвате в ShadowDance. Ако имате въпроси към това, което искаме от вас във формата по-долу, не се колебайте да ни пишете.

Бихте работили в ShadowDance, но ви се занимава с нещо, различно от писане?

Ако бихте искали да се присъедините към екипа, но силата ви е по-скоро в дейности, различни от писането на критика (маркетинг, художествено оформление, организиране на събития и пр.), няма нужда да ни изпращате авторски рецензии. Вместо това опишете в съответните полета с какъв тип работа смятате, че можете да се включите, както и къде сте натрупали тези умения. Ако се занимавате конкретно с дизайн, можете да ползвате формата и за да прикачите някои от вашите разработки.

Кандидатствай сега!
И така, време е да чуем нещо и за вас! Молим да попълните долната форма най-късно до 15 декември 2018 г. Благодарим ви сърдечно за участието и се надяваме в новата година да работим вече заедно!

Формата за кандидатстване ще откриете в края на официалното обявление на страницата на списанието.
Аз нося жега, покой и чистота.
Аз съм огън – изгарям в красота.
Воин съм още – роден във светлина,
И единствено дете на кървава зора.

"Who'd want to ignite things one at a time?" - Chandra Nalaar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 3 guests