Понеже непрекъснато споменавата морска пехота- това не е стереотип за редник Джейн,пехотни части пренасяни от транспортни кораби са имали много древни военизирани цивилизаций имащи излаз на море.
Все пак "марини " е подвеждащ термин наистина.
Химическите експлозиви наистина и мен ме учудиха- не се връзват,променят твърде драстично тактическите концепций за битките.
Изобщо в един личен разговор с автора бих си позволил да разнищя творчеството му в този аспект- много от големите му битки са невъзможни за изпълнение в чисто технически аспект.Особено битката за Корал примерно.
Явно не е чел фон Молтке достатъчно
За цигулката - имах предвид че не ми се връзва като смисъл и значение с личността на сапьора.
Представете си Фидлър- започнал е в армията на 16 години,от тогава животът му минава в битки ,кампаний и лагерен живот.При цялата си богата душевност той е загрубял като гьон на войнишки ботуш- военният живот е телена четка за душата и тялото.Живее в един мрачен и кървав свят в който боговете си играят с живота на хората на едро,при това положение не знам дали би му отивала аристократичен инструмент като цигулка или някоя по проста гъдулка или гусла.
Не се опитвам да си го представям,опитвам се да си представя това което си представя автора.
А и откъде сапьора се сдобива с цигулката- субконтинента Седемте града и Рараку- не особено културно място.
Ако я беше свил от Даруджистан или някои друг по цивилизован център по бих се съгласил за цигулка,но си мисля че авторът си представя някакъв по опростен и екзотичен струнен инструмент- като персийски саз например.