Драгъне, кво тря да осигури държавата е въпрос на философия. За теб - явно нищо. За мен от държавата няма достатъчно смисъл, ако осигури само това, което си изброил, понеже лошите странични ефекти компеснират и прескачат.
Основната цел на държавата е С НЕЯ ДА Е ПО-ДОБРЕ, ОТКОЛКОТО БЕЗ НЕЯ. Няма друга цел. Не би и могло да има.
Рол - не си прав. Ти ще си неимоверно по-малко продуктивен на пишеща машина (ако изобщо можеш да пишеш на нея, овладей БДС първо ;р), което ще намали приходите ти и при конкуренцията в бранша и твоята заетост с ОСНОВНАТА ти професия, дори ще те изхвърли от работа. Не излизай с лафа за оригиналния продукт. В момента, в който ти печелиш ПАРИ от ЧУЖД труд, ти си много повече престъпник и по морал, и по закон, отколкото ако използваш за лична потреба интелектуален продукт. Справка - чекни в новините последните решения на ЕК по въпроса. Дори там е отразен тоз прост факт. От разговора по айсикю - "морално е за мен" моеш да кажеш колкото и аз по точката с авторските цени (виж по-долу) и да не спорим принципно, ъф корс.
По въпроса за моята аргументираност - това доколко ти и доколко аз разбираме от външна и гео-политика, ще ми позволиш дори при изразяваната на моменти от мен явно устремна (демек несериозна) наивност, да сме най-малкото на едно ниво...
По въпроса за правото на твореца да определя цени - нещо не си вникнал НИКАК

Това, за което говориш, е формално право. Морално право е ДОСТА друга работа. И в крайна сметка, както вече някой каза, ако слагаш идиотски цени, си носиш последствията. Никой в нищо не те обвинява

This is it. Ground zero.